Šport
22 ogledov

Fak: "Štirje dnevi do konca kariere"

Jakov Fak je postavljen ob zid. (Foto: Saša Despot)
1/6
Žurnal24 main
Jakov Fak bo čez štiri dni končal kariero, če mu hrvaška biatlonska zveza ne bo dovolila nastopanja za Slovenijo. "Dovolite mi, da ostanem športnik," prosi hrvaško zvezo.

Spomnimo: kot je potrdil Robert Kontak s hrvaške biatlonske zveze, zahtevajo 100.000 € odškodnine zaradi izpada sponzorskih sredstev.
Jakov Fak je zagrozil s koncem kariere, če mu hrvaška biatlonska zveza ne bo odobrila dovoljenja, ki bi mu omogočilo nastopanje za Slovenijo. "Imam 23 let, če mi propade ta sezona, potem nadaljevanje nima smisla. Čez štiri dni bom prekinil kariero," je na tiskovni konferenci dejal Fak.

Prvi konec tedna v decembru se začenjajo tekme svetovnega pokala, hrvaška biatlonska zveza pa slovenski ne želi izdati pisnega dovoljenja za Fakov nastop. Zahteva sto tisoč evrov nadomestila zaradi izpada sponzorskih dohodkov, tega denarja pa Slovenci nimajo.
NE SPREGLEJTE GALERIJE S TISKOVNE KONFERENCE.

Z Dijano leta 2000 ni bilo težav
Slovenci so sicer v preteklosti že imeli izkušnje s prestopi hrvaških biatloncev v slovensko izbrano vrsto. Avgusta 2000 so namreč uredili izpisnico za Dijano Ravnikar, takrat še Grudiček. Ravnikarjeva se je rodila na Reki, njen prestop k slovenski izbrani vrsti pa je omogočil nastop ženske štafete na svetovnem prvenstvu na Pokljuki v začetku leta 2001.
Dijana je letos Faku toplo priporočila prestop v Slovenijo. "Jaka (Jakov, op. p.), po mojem osebnem prepričanju si se pravilno odločil, ko si prišel v Slovenijo, saj sem bila pred podobno dilemo tudi sama. Prepričana sem, da boš tukaj v zelo dobrih rokah in se bo tvoja kariera še uspešno nadaljevala," mu je dejala ob slovesu od profesionalne športne kariere letos poleti.


Štirje dnevi – do slovesa?
Še štirje dnevi so tako ostali na voljo Hrvatom, da bi Faku dali izpisnico, in Slovencem, da bi Mrkopaljčana prijavili oziroma registrirali in bi tako lahko začel nastopati pod slovensko zastavo. Ker se pri teh postopkih kaj hitro lahko še kje zaplete zaradi potrebne birokracije, ni realno pričakovati, da bi se tudi če bi Slovenija in Hrvaška dosegli kompromis to zgodilo.

Kot je znano, Hrvati ne nasprotujejo prestopu bronastega olimpijca; ne odstopajo pa od zahteve sto tisoč evrov nadomestil zaradi domnevnega izpada sponzorskih sredstev po osvojeni olimpijski medalji.

"Jaz nisem s hrvaško zvezo ali s katerimkoli sponzorjem podpisal ničesar," jim odgovarja Fak. S strani slovenske biatlonske zveze v zadnjem času ni bilo slišati veliko, razen pojasnila, da takšnega zneska ne morejo izplačati in da so bili prvotni dogovori drugačni. Pri tem pozabljajo omeniti nezanemarljivo dejstvo, da prvotni dogovori segajo v predolimpijsko sezono, torej obdobje, ko Fak še ni osvojil olimpijske medalje.

"Dovolite mi, da ostanem športnik ..."
Fak je danes v Zagrebu še enkrat poudaril, da se je njegovo sodelovanje s slovenskim strokovnim štabom v zadnjem času še poglobilo. "Zdaj matično zvezo prosim le za soglasje, da lahko tekmujem za drugo reprezentanco. Pri 23 letih si želim nadgraditi svoje delo in uspehe. Dovolite mi, da ostanem športnik," je skorajda prosil Fak.

Dvoletna odsotnost bi bila preveč
Priznal je, da je breme, ki ga trenutno nosi, preveliko, in dodal, da ne želi izvajati pritiska na nikogar. "Ena od črnih misli, ki mi rojijo po glavi, je tudi ta, da končam športno pot. Dve leti premora sta zame nesprejemljivi, posebej v športu, kot je biatlon."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.