Šport
13 ogledov

Fak z eno napako 11., Fourcade prvak

Jakov Fak svetovno prvenstvo Reuters
Prvo posamično preizkšnjo na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu, moški sprint, je dobil Francoz Martin Fourcade. Najboljši Slovenec Jakov Fak je z eno napako na strelišču zasedel 11. mesto.

Francoz Martin Fourcade je na svetovnem prvenstvo v biatlonu v Ruhpoldingu zmagal v sprintu na 10 kilometrov. Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak na 11. mestu. Zgrešil je le enkrat, a je bil nekoliko počasnejši v smučini, saj je za zmagovalcem zaostal minuto (+1:00,7).

Pred množico gledalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili tribune ob tekmovališču v Ruhpoldingu, je prvo preizkušnjo v konkurenci posameznikov dobil Martin Fourcade. Moral je sicer dvakrat v kazenski krog, a je kljub temu za 15,1 sekunde ugnal Norvežana Emila Hegleja Svendsna, ki je prav tako pustil nepokriti dve tarči. Tretje mesto in s tem prvo medaljo na SP pa je z brezhibnim streljanjem osvojil Šved Carl Johan Bergman (+17,7).

"Zelo sem zadovoljen s svojim nastopom, strelski sicer ni bil takšen, kot bi si želel, toda v teku sem vse nadoknadil in vesel sem, da je bilo dovolj za zmago. Pohvaliti moram tudi ekipo, saj sem imel odlične smuči," je po zmagi povedal Fourcade.

Faku ni uspelo podreti le tretje tarče na prvem strelskem postanku, s solidnim tekom pa si je pritekel svojo najboljšo sprintersko uvrstitev na svetovnih prvenstvih. "Slabše streljanje kot v mešani štafeti je tudi posledica slabšega počutja v smučini. Enostavno se nisem počutil tako dobro in tako telesno močnega, kot bi si želel. Pričakovanja so vedno visoka in čeprav je z minuto zaostanka za zmagovalcem kazalo slabše, je bil razplet vseeno kar ugoden. Seveda bom to poskušal v zasledovanju izboljšati in potrditi dobro formo," je napovedal Jakov Fak.

Janez Marič je osvojil 39. mesto, potem ko je zgrešil dve tarči, na vsakem od postankov po eno. "Glede na letošnjo sezono je bil to eden mojih najboljših nastopov in takšni so tudi moji občutki. Žal pa razmere ne dovoljujejo, da bi s se startnimi številkami v ozadju lahko prebili med najboljše. Iz minute v minuto je bilo težje in celo z brezhibnim streljanjem bi bil težko med petnajsterico. Krasna kulisa in številno občinstvo, vendar smo žrtve takšnih pomladnih razmer prav tekmovalci, ki v neenakovrednih razmerah ne realiziramo svojih ciljev," je bil nekoliko kritičen Janez Marič.

Prva polovica tekme je bila uspešna tudi za Klemna Bauerja, ko je leže zadel vseh pet tarč. Na streljanju stoje pa je bil spet premalo natančen za vidnejšo uvrstitev. V kazenski krog je moral štirikrat in na koncu zasedel 44. mesto. "Daleč od tistega, kar sem si kot osebni cilj zadal pred tekmo. Resda mi je uspelo ohraniti sproščenost in pustiti nervozo ob strani, vendar se je na strelišču vse odvilo tako hitro, brez pravega strelskega ritma in preden sem se zavedel napak, so štirje streli že poleteli mimo tarč," je povedal Klemen Bauer.

Brez nastopa v zasledovanju pa je z 71. mestom ostal Vasja Rupnik. Po streljanju leže je trikrat zavil v kazenski krog, stoje pa je bil bolj uspešen, saj je zadel vseh pet tarč.

Svetovno prvenstvo, Ruhpolding, sprint, 10 km (M):

1. Martin Fourcade (Fra) 24:18,6/2
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) + 0:15,1/2
3. Carl-Johan Bergman (Šve) + 0:17,7/0
4. Daniel Mesotitsch (Avt) + 0:27,1/0
5. Simon Fourcade (Fra) + 0:35,4/2
...
11. Jakov Fak (Slo) + 1:00,7/1
39. Janez Marič (Slo) + 1:49,3/2
44. Klemen Bauer (Slo) + 1:58.0/4
71. Vasja Rupnik (Slo) + 2:58,3/3

Skupni vrstni red v svetovnem pokalu (20/26):

1. Martin Fourcade (Fra) 834 točk
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 807
3. Andreas Birnbacher (Nem) 632
4. Simon Fourcade (Fra) 570
5. Benjamin Weger (Švi) 511
...
18. Jakov Fak (Slo) 390
41. Klemen Bauer (Slo) 150
68. Vasja Rupnik (Slo) 33
83. Janez Marič (Slo) 19

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.