Šport
86 ogledov

Fak za državljanstvo plačal 100.000 €

jakov fak nove mesto zmaga biatlon zasledovanje EPA
Nekdanji švedski biatlonec Björn Ferry v svoji avtobiografiji razkriva, da je moral Jakov Fak za prestop iz hrvaške v slovensko reprezentanco iz lastnega žepa plačati 100.000 evrov.

Jakov Fak se je pred petimi leti pridružil slovenski biatlonski reprezentanci, potem ko je po daljših in neizprosnih pogajanjih dobil soglasje matične zveze, da lahko tekmuje za drugo državo.

Slovenija je takrat Hrvaški obljubila cenovne ugodnosti na Pokljuki, strokovno pomoč tekmovalcem in skupno organizacijo tekem, poroča STA, po navedbah Björna Ferryja pa je prestop stal precej več.

Toda denar naj ne bi prišel z naslova Smučarske zveze Slovenije (SZS), temveč iz žepa Jakova Faka.

''Nekoč mi je povedal, kako je prišel do slovenskega državljanstva. On je Hrvat, ki tekmuje za Slovenijo. Da bi uredil vse papirje pred začetkom sezone, je bil prisiljen plačati 100.000 evrov. Skoraj milijon švedskih kron. In to pod mizo. Ni imel toliko denarja. Napraskal je vse, kar je imel, sposodil si je pri starših in plačal. Ostal je brez ficka. Tvegana odločitev za sanje. Vse za šport. In uspelo mu je. Kolajna na olimpijskih igrah in zlato na individualni tekmi svetovnega prvenstva v Ruhpoldingu,'' je v avtobiografiji, ki je izšla leta 2014, zapisal Ferry.

''Jakov je dober, odprt, radoveden in inteligenten fant. V biatlonskem kotlu se je kuhal več let, a prej nikoli nisem govoril z njim. Ne vem, zakaj. Morda zato, ker izgleda kot zlobni Novak Đoković,'' je dodal Šved.

Hrvati so pred petimi leti res zahtevali 100.000 evrov odškodnine, potem ko je Fak osvojil bronasto kolajno na OI v Vancouvru, še poroča STA.

Slovenec hrvaških korenin je uradno postal član naše reprezentance novembra 2010.

Komentarjev 8