Šport
31 ogledov

Fak zmagal, Svendsen ostal zadaj za slabo sekundo

biatlon pokljuka jakov fak
1/12
Saša Despot
Na Pokljuki se je biatlonski konec tedna začel z moškim sprintom. Zmagal je Jakov Fak, ki je za manj kot sekundo ugnal Emila Hegleja Svendsna. To je sedma biatlonska zmaga za Slovenijo in tretja za tekmovalca iz Mrkopalja. Do točk je prišel še Klemen Bauer z 22. mestom.

"To je prva zmaga za Slovenijo na Pokljuki in mislim, da je veliko zelo veselih ljudi. Je še nekaj možnosti za napredek, še zlasti na progi," je na tiskovni konferenci po tekmi povedal Jakov Fak.

Fak je prvi strelski nastop opravil stoodstotno, pred petim strelom je kratko postal in nato zadel. Za vodilnim po prvem streljanju, Emilom Heglejem Svendsnom je zaostajal šest sekund, a je Norvežan nato stoje enkrat zgrešil.

Fak je tudi v drugo zadel vseh pet strelov in po drugem streljanju je na vmesnem času prevzel vodstvo. Pred Svendsnom je imel devet sekund prednosti. Za biatloncem iz Mrkopalja je brezhibno s svojim streljanjem opravil tudi Francoz Martin Fourcade in imel na vmesnem času 1,4 sekunde prednosti pred asom slovenske reprezentance.

Fak je v cilj prišel kot prvi, z 0,8 sekunde prednosti se je uvrstil pred Svendsna, Američana Tima Burka pa je prehitel za več kot 15 sekund. Zmago je lahko ogrozil le še Fourcade, a je vodilni v svetovnem pokalu v cilj prišel dobrih šest sekund za Fakom in se uvrstil na tretje mesto, pred Američana.

"Danes sem se počutili zelo dobro in vesel sem tega rezultata. Pogoji so bili izjemni. Rad bi se zahvalil organizatorjem za dobro pripravljeno tekmo," pa je po tekmi povedal drugouvrščeni Emil Hegle Svendsen.

Velepec: "Ves čas je vedel, kje je"

"Jakov je naredil fantastično tekmo. Še zlasti tekaško, na strelišču pa je naredil, kar je moral. Na streljanju v leže je izgubil še nekaj časa, ker se mu je tulec postavil pokonci. Glede na to, da še ni v top tekaški formi, je dobro razporedil moči in na koncu je lahko še odsprintal v boju s Svendsnom. In zmagal. Na vsakem bregu, na vsakem ovinku, smo imeli člana ekipe, ki je Jakova informiral, kako hitro mora teči. Ves čas je vedel, kje je. Ker pozna progo, je znal v tistih zadnjih 300 metrih izkoristiti svojo spretnost, znanje in moč, da je ugnal Norvežana," pa se je po uvodni preizkušnji na Pokljuki smejalo vodji slovenskih biatloncev Urošu Velepcu.

biatlon pokljuka martin fourcade | Avtor: EPA EPA
"Odlično je tekmovati doma. Veselil sem se današnje tekme, da pokažemo, kaj zmoremo. Na strelišču je nekaj vetra in treba je ostati zbran. A zaenkrat se mi zdi, da dobro obvladam to strelišče. Glede dvoboja s Fourcadom pa lahko povem, da je dobro, da sem v teh dvobojih proti tekmovalcem, ki so konstantno v vrhu," je kmalu po prihodu v cilj povedal Jakov Fak.

Bauer spet zatajil v stoje

Klemen Bauer je s prvim streljanjem leže opravil brez napak, stoje pa je zgrešil kar trikrat in pokvaril vtis. Po prvem vmesnem času je bil še blizu najboljšim, nato pa so trije kazenski krogi poslabšali njegov uvodni letošnji nastop na Pokljuki.

"V tekmo sem šel brezkompromisno. Morda sem streljal malo prehitro. Nisem se ustrašil izziva, a enostavno ni šlo. Tekaško sem bil dobro razpoložen. Sneg je sicer počasen in tako se da veliko pridobiti, a tudi veliko izgubiti," je po nastopu povedal Klemen Bauer.

Klemen Bauer je končal kot 22. (+1:17,5/3), Peter Dokl je bil 57. (+2:06,4/0), Janez Marič pa 96. (+4:10,3/5). V petek bo Pokljuka gostila žensko sprintersko preizkušnjo, na startu bodo Teja Gregorin, Andreja Mali in Lili Drčar.

Svetovni pokal, Pokljuka, sprint na 10 km (M):

1. Jakov Fak (Slo) 24:41,7 (0)
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) +0,8 (1)
3. Martin Fourcade (Fra) 6,1 (0)
4. Tim Burke (ZDA) 15,2 (0)
5. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 18,6 (1)
6. Vladimir Ilijev (Bol) 28,2 (0)
7. Jevgenij Ustjugov (Rus) 37,6 (0)
8. Ondrej Moravec (Češ) 38,4 (0)
9. Simon Eder (Avt) 38,7 (1)
10. Fredrik Lindström (Šve) 40,4 (1)
. Lars Berger (Nor) 40,4 (2)
...
22. Klemen Bauer (Slo) 1:17,5 (3)
57. Peter Dokl (Slo) 2:06,4 (0)
96. Janez Marič (Slo) 4:10,3 (5)
...

Komentarjev 1
  • izzzy 17:42 13.december 2012.

    Bravo Jaka!!!:)