Šport
12 ogledov

Fantje, kapo dol in glave gor!

Nepozabni ples, nekakšno slovensko nogometno kolo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po scenariju, ki se ga ne bi sramoval niti sloviti mojster filmske intrige Alfred Hitchcock, je Slovenija obstala na zadnji stopnički pred osmino finala svetovnega prvenstva (SP).

Gol ZDA v 91. minuti tekme z Alžirijo je Američane izstrelil v drugi krog, našim pa potrdil zgodnejšo vrnitev v Ljubljano. Tekma proti Angliji je bila tako naša zadnja na SP v Južnoafriški republiki (JAR). Izpostavljamo pet ključnih, najbolj nepozabnih trenutkov tega SP, ki ga slovenski nogometaši zapuščajo z dvignjeno glavo.

1.Sredin zadetek Defoeja
Nogomet se seveda igra za gole, in zadetek, ki ga je v 23. minuti dosegel Jermain Defoe, je odločil tekmo proti Angliji ter končal slovenske upe. Pri golu je bilo nekaj ključnih zapletov. Najprej je Andraž Kirm v protinapadu prelahko izgubil žogo, podaja Jamesa Milnerja je bila lepa, a si Marko Šuler ne bi smel dovoliti, da se je Defoe prebil predenj. Šah-mat.

Nekaj tisoč častilcev slovenske nogometne reprezentance se je pred tekmo z Anglijo zbralo na Gospodarskem razstavišču. V videu in galeriji si oglejte, kakšno vzdušje so ustvarili.

2. Prvi polčas proti ZDA
Napredovanje v osmino finala smo najverjetneje izgubili v drugem polčasu proti ZDA. Prvi pa je bil morda celo najboljša predstava slovenske reprezentance v trenutni sestavi. Konec koncev je tako razmišljal tudi selektor Matjaž Kek. Povezana, smela in dopadljiva igra ter učinkovitost pri zaključevanju. Vrhunska raven.

3. Drugi polčas proti ZDA
Najnižja slovenska točka na SP v JAR. Zadetek Landona Donovana takoj po vrnitvi iz slačilnice je bil psihološki udarec za Slovence in injekcija energije za ZDA. S tem golom se je slovenska krivulja začela obračati navzdol.

4. Prva zmaga na SP
Tekma z Alžirijo se zdi oddaljena že tedne, čeprav je bila odigrana pred 11 dnevi. Kapetan Robert Koren je s tretjim slovenskim golom na mundialih potrdil prvo slovensko zmago. Tri točke, ki so odprle vrata osmine finala. Nepozabni, zgodovinski Polokwane.

5. Evforija
Nogometaši in poročevalci daleč od doma nis(m)o začutili razsežnosti nogometne evforije v Sloveniji. V JAR so jo prinašala sredstva javnega obveščanja, ki so borcem za nogometne točke vlivala dodatnega poguma. Slovenija je bila združena. Največji uspeh teh fantov je, da so v nasprotju s tistimi, ki so igrali na SP na Japonskem in v Južni Koreji, vzdržali pritisk in se na ljubljansko letališče vračajo tesno objeti. To je njihova še ena velika zmaga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.