Šport
10 ogledov

"Fantje so sposobni za kolajno na SP"

Andrej Hauptman (desno) je leta 2001 v Lizboni na svetovnem prvenstvu zasedel tr Žurnal24 main
Novi selektor slovenskih cestnih kolesarjev Andrej Hauptman je že poprijel za delo. Verjame, da je slovensko kolesarstvu na pravi poti in bo slej ali prej dočakalo svoj veliki trenutek na reprezentančni ravni, z optimizmom pa zre tudi v prihodnost, saj se proti članom prebija zelo obetavna generacija, ki v zadnjih letih navdušuje.

"Hočem ostati v stiku s kolesarstvom. Dosedanji selektor Gorazd Štangelj ima veliko več dela, glede nato, da je glavni trener Bahrajn Meride. Povedal je, da ima preveč dela, jaz pa imam željo po tem, da sem zraven na največjih tekmah. To je bil moj glavni razlog, zakaj sem se odločil za to," je odločitev za kandidaturo za selektorsko mesto pojasnil Andrej Hauptman. 41-letnik je dodal še, da ne deluje več v Rogu in azerbajdžanskem Synergyju Bakuju ter se bo posvetil zgolj reprezentanci.

Kolesarska zveza Slovenije je v sredo sporočila ime novega selektorja, ta pa je za delo že poprijel. "Danes sem bil na sestanku z Martinom Hvastijo. On je eden od razlogov, da sem kandidiral. Prejšnja leta sem bil pomočnik Martinu, ko je bil selektor elite, ali pa Andreju Cimpriču pri mladincih. To sta dva strokovnjaka, s katerima se veselim dela. To je eden od razlogov, zakaj sem se odločil za delo z reprezentanco. Progi na SP in EP sta več ali manj jasni, s kolesarji, s fanti je treba narediti sestanke in spremljati, v kakšni formi bodo v tistem trenutku glede na konfiguracijo terena," pravi Ljubljančan.

Nekdanji vrhunski profesionalni kolesar ima še vedno najboljši slovenski uvrstitvi na dveh največjih kolesarskih tekmovanjih. Na SP leta 2001 v Lizboni je bil tretji, na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah pa je osvojil peto mesto. Gorazd Štangelj je v času, ko je bil na selektorskem mestu, večkrat govoril o medalji, verjel je, da jo lahko Slovenci osvojijo, a nanjo še čakajo.

"Verjamem, da je kar nekaj kolesarjev, ki so po kvaliteti boljši kot sem bil jaz. Bil sem pravi čas na pravem mestu. Treba je narediti vse, da bomo tudi mi na vrsti za medaljo. Konkurenca je ogromna. SP je ena dirka na leto. Tisti dan se mora vse 'poklopiti'. Verjamem, da bo kmalu prišlo do tega. Ne dvomim, ali so fantje sposobni ali ne. Fantje so sposobni. Verjamem, da slej kot prej bomo prišli na vrsto," je prepričan Hauptman, ki še pravi: "V stiku z veliko večino naših profesionalcev sem že skozi, glede na to, da sem v kolesarstvu. Nekateri so mi že čestitali, druge še moram obvestiti. Počasi začnemo z akcijo."

Matej Mohorič | Avtor: Profimedias Profimedias

Na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji je Hauptman zamenjal odsotnega Štanglja in bil priča zadnjemu velikemu uspehu slovenskega kolesarstva. Obetavni Tadej Pogačar, o katerem je Hauptman večkrat govoril z izbranimi besedami, je osvojil bronasto odličje. Novi selektor verjame, da je mladinska kategorija oziroma zdajšnja mlajših članov nadvse obetavna, zato se za prihodnost slovenskega kolesarstva ni za bati.

"Z vsemi temi mladimi fanti sem sodeloval, glede na to, da sem bil kar nekaj časa mladinski trener v Rogu, tudi ostale iz drugih klubov poznam. Tisti, ki so prestopili v kategorijo do 23 let so veliki talenti. Pet, šest jih je vrhunskih. Nimamo se bati za prihodnost. Treba je biti potrpežljiv z njimi, dobro delati," o tem pravi Hauptman, ki verjame, da bodo mladi kolesarji kmalu potrkali na vrta največjih ekip, veseli ga tudi, da je že letos ogromno Slovencev v svetovni seriji. "Lahko smo ponosni na to."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.