Šport
43 ogledov

Farah ubranil naslov, Ghebreslassie presenetil

mo farah EPA
Prvi dan tekmovanj v Ptičjem gnezdu v kitajski prestolnici, ki je leta 2008 gostila olimpijske igre, so bile na programu tri končne odločitve.

Ghirmay Ghebreslassie | Avtor: EPA EPA
Prvo zlato medaljo je presenetljivo osvojil Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie. V maratonu je devetindvajsetletnik za prvo zlato odličje v zgodovini SP za svojo državo s časom 2:12:27 prepričljivo ugnal Etiopijca Yemaneja Tesegaya (2:13:07) in Munya Solomona Mutaia iz Ugande (2:13:29).

Preostali zlati odličji sta v finalih prvega dne osvojila z obrambo naslova na 10.000 metrov Britanec Mo Farah (27:01,13) in v suvanju krogle Nemka Christina Schwanitz (20,37 m).

Farah z nekaj sreče ostal na nogah

Christina Schwanitz | Avtor: EPA EPA
Farah je po dvojnem olimpijskem zmagoslavju v Londonu na pol poti, da še drugič zapored na svetovnih prvenstvih osvoji dve zlati medalji. Največ sreče je imel v prehodu v zadnji krog, ko je v boju s kenijsko trojico skoraj padel, nato pa je zanesljivo držal prednost v ciljni ravnini. Sledili so mu Kenijci Geoffrey Kipsang Kamworor, Paul Kipngetich in Bedan Karoki Muchiri.

V Somaliji rojeni Farah je s šestimi zaporednimi slavji na velikih tekmovanjih na najdaljših stadionskih progah že prehitel legende, kot sta Etiopijca Kenenisa Bekele in Haile Gebrselassie. Zadnji poraz na SP ali OI je doživel leta 2011 v Daeguju v Južni Koreji, kjer je sicer osvojil naslov na 5000 m, na dvakrat daljši razdalji pa ga je ugnal Ibrahim Jeilan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.