Šport
20 ogledov

Farrar zmagal za umrlega Belgijca

Tyler Farrar tour de france Reuters
Američan Tyler Farrar je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Franciji. Kolesar moštva Garmin je 198-kilometrsko etapo od Olonne-sur-Mera do Redona dobil po ciljnem sprintu, v katerem se je odlično znašel tudi Slovenec Borut Božič (Vacansoleil), ki je bil tokrat osmi.

V času zmagovalca so ciljno črto prečkali tudi Janez Brajkovič (Radioskack) na 40., Kristijan Koren (Liquigas) na 72. in Grega Bole (Lampre) na 89. mestu.

Farrar je zmago posvetil na Giru tragično preminulemu prijatelju Belgijcu Wouterju Weylandtu. "Zmago posvečam Wouterju Weylandtu. Po njegovi smrti sem imel mizerno obdobje. Zelo sem si želel zmage na eni etapi Toura, da bi se mu lahko poklonil na najboljši način," je po zmagi povedal kolesar ekipe Garmina. Farrar je postal prvi Američan z zmago na Touru 4. julija, na dan neodvisnosti, njegov moštveni kolega Hushvod pa je zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi. Obenem je za Farrarja, enega najboljših sprinterjev sveta, to prva etapna zmaga na francoski pentlji. Tokratna ravninska etapa po zahodni Bretanji je bila naklonjena sprinterjem, kot so Farrar, Britanec Mark Cavendish, Italijan Alessandro Petacchi, Belgijec Tom Boonen in Hushovd. "Seveda bi takšno zmago podpisal kateri koli dan, a da je do nje prišlo prav 4. julija, je to le še češnja na torti. Res sem srečen," se je po zmagi smejalo Farrarju.

Cavendishevo moštvo je pripravilo vse, da bi njihov prvi zvezdnik dobil tretjo etapo, a sta v zadnjih nekaj sto metrih naprej švignila Hushovd in Farrar. "Da za tebe dela svetovni prvak in rumena majica na Touru, je res nekaj neverjetnega. Hushvod je začel sprint in mi pomagal do zmage - to je res noro!" je moštvenega kolega pohvalil Farrar. Na ciljni črti je bil Američan za las boljši od Francoza Romaina Feilluja na drugem mestu in Španca Joseja Joaquina Rojasa na tretjem, dobro pa se je znašel tudi Božič, ki je bil osmi.

Skupni vrstni red se po današnji etapi ni spremenil: v vodstvu je Hushovd, ki ima sekundo prednosti pred moštvenim kolegom Britancem Davidom Millarjem, tretji je Avstralec Cadel Evans (BMC). Branilec naslova Španec Alberto Contador, ki je izgubil kar nekaj časa, ko se je v soboto zapletel v padec, je skupno 69. in za vodilnim zaostaja 1:42 minute. Četrta etapa dirke po Franciji bo na sporedu v torek, ko bodo kolesarji prevozili 172,5 kilometra od Lorienta do Mur-de-Bretagna.

Dirka po Franciji, tretja etapa:
1. Tyler Farrar (Garmin/Zda) 4:40:21
2. Romain Feillu (Vacansoleil/Fra) isti čas
3. Jose Joaquin Rojas (Movistar/Špa) isti čas
4. Sebastien Hinault (AG2R/Fra) isti čas
5. Mark Cavendish* (HTC/VB) isti čas
6. Thor Hushovd* (Garmin/Nor) isti čas
7. Julian Dean (Garmin/Aus) isti čas
8. Borut Božič (Vacansoleil/Slo) isti čas
9. Andre Greipel (Omega/Nem) isti čas
10. Jimmy Engoulvent (Saur/Fra) isti čas
...
40. Janez Brajkovič (Radioshack/Slo) isti čas
72. Kristjan Koren (Liquigas/Slo) isti čas
89. Grega Bole (Lampre/Slo) isti čas

*
diskvalifikacija

Skupni vrstni red po 3. etapi:
1. Thor Hushovd (Garmin/Nor) 9:46:46
2. David Millar (Garmin/VB) isti čas
3. Cadel Evans (BMC/Aus) + 0:01
4. Thomas Geraint (Sky/VB) + 0:04
5. Linus Gerdemann (Leopard/Nem) + 0:04
...
21. Jani Brajkovič (Radioshack/Slo) + 0:10
52. Grega Bole (Lampre/Slo) + 1:04
81. Kristjan Koren (Liquigas/Slo) + 2:11
183. Borut Božič (Vacansoleil/Slo) + 7:59

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.