Šport
11 ogledov

Federer ali Nadal?

federer_nadal_reuters Žurnal24 main
Ločitev staršev, poškodba in slaba forma so Rafaela Nadala spremljale večji del letošnje sezone. A kljub temu se lahko ob koncu sezone v Londonu znova povzpne na prvo mesto lestvice ATP.

Nadal bo postal številka ena če:

Scenarij za sladokusce
Idealna bitka za krono prvega na lestvici v sezoni 2009 bi bila, če bi o prvem mestu na lestvici odločala igralca v medsebojnem dvoboju. To pa bi se zgodilo, če bi Federer zgolj enkrat zmagal v predtekmovalni skupini, Nadal pa bi zabeležil tri zmage v skupini, kar bi najverjetneje pomenilo, da bi se igralca srečala v polfinalu. Kdor bi zmagal, bi sezono končal na prvem mestu lestvice ATP, ne glede na kasnejši rezultat v finalu.

A Nadal kljub možnostim za ponoven skok na prvo mesto pred turnirjem nima (pre)velikih pričakovanj: "Igrati v Londonu ne bo lahko, saj je to zame najtežja podlaga (trda podlaga, op. p.), toda poskušal bom odigrati čim bolje."

Po odličnem začetku težka sezona za Nadala
Po zmagi na OP Avstralije je kazalo, da bi lahko Nadal letos osvojil četverico velikih turnirjev. A sanje Španca so se končale po porazu na Roland Garrosu, kjer je izgubil proti Švedu Robinu Söderlingu, nato pa sezono prekinil zaradi poškodbe kolena. Po poškodbi je prišla še ločitev njegovih staršev, ki je Španca močno prizadela, kar je pred kratkim priznal v intervjuju za The Guardian: "Zdaj sem v redu, toda potrebuješ nekaj časa, da se s tem sprijazniš. Še težje pa je, ko si daleč proč od doma in ne veš, kaj se dogaja v hiši. 'Na srečo' mi je poškodba dala možnost, da sem lahko preživljal čas s svojimi prijatelji in družino."
V intervjuju za britanski časnik je še priznal, da je bilo to leto zanj zelo težavno, saj je izgubil prvo mesto na lestvici, zaradi poškodbe kolen pa je moral izpustiti njegov najljubši turnir sezone – Wimbledon. Kriza pa se je začela po prvem porazu na pariškem pesku proti Söderlingu. Prav Šved pa je te dni lahko zelo zadovoljen. Čeprav se mu ni uspelo kvalificirati na zaključni turnir sezone, pa bo – zaradi odpovedi Andyja Roddicka – dobil priložnost, da nastopi v britanski prestolnici.

Federer vnovič številka 1
Federer je sezono začel kot drugi igralec sveta. Po porazu proti Nadalu na OP Avstralije pa pred peščeno sezono ni kazalo na to, da bi se lahko kmalu vrnil na prvo mesto lestvice ATP. Zaradi rojstva dvojčkov so ga nekateri že odpisali, češ da ne bo imel več časa za treniranje tenisa. A ko je Nadal (končno) izgubil na pariškem pesku, so se Federerju odprla vrata vrnitve na prestol ATP-lestvice, kar je brez večjih težav izkoristil in po 46 tednih znova postal številka ena svetovnega tenisa.
Prejšnji teden na turnirju v Parizu ni pokazal takšne igre, kakršno bi od številke 1 svetovnega tenisa pričakovali. A Švicar je že ničkolikokrat dokazal, da je najboljši ravno na največjih turnirjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.