Šport
9363 ogledov

Federer razkril, kaj počne v pokoju: "Če verjamete ali ne"

Roger Federer Profimedia
Legendarni Švicar v pokoju redno počne to, kar mu je bilo v času aktivne kariere najbolj odveč.

Nekdanji vrhunski tenisač Roger Federer je pred dnevi obiskal kanadski Vancouver, kjer je promoviral letos precej okrnjeno ekshibicijsko tekmovanje za Laverjev pokal.

Dvainštridesetletnik je prav na tem turnirju lani končal bogato športno kariero, v kateri je bil dolga leta rekorder po številu osvojenih grand slamov in tednih na prvem mestu lestvice ATP. 

Oba rekorda mu je kasneje odvzel Novak Đoković, kratek čas pa je bil rekorder po številu osvojenih največjih turnirjev tudi Rafael Nadal. Slednji je skupaj s Federerjem odigral zadnji dvoboj v Švicarjevi karieri, v konkurenci dvojic sta morala na lanski izvedbi Laverjevega pokala priznati premoč ameriškemu paru Frances Tiafoe/Jack Sock. Po tekmi je sledila zelo čustvena slovesnost, med katero ne Federer ne Nadal nista uspela zadržati solz.

Leto kasneje se je Federer vrnil na "prizorišče zločina", le da je tokrat turnir potekal v Vancouvru. V intervjuju z nekdanjo številko ena Jimom Courierjem je legendarni Švicar spregovoril o upokojenskem življenju. Povedal je, da mu tudi drugo življenjsko obdobje predstavlja izzive, v katerih pa za zdaj neznansko uživa.   

Dobršen del prostega časa posveti svojim štirim otrokom, ogromno dela pa ima tudi z obveznostmi do pokroviteljev. Teh ni malo, saj je Federer že dve desetletji eden izmed največjih zaslužkarjev iz sveta športa.

Roger Federer je eden od zgolj šestih športnikov, ki o v času aktivne kariere zaslužili več kot milijardo dolarjev. V ekskluzivnem klubu so še Tiger Woods (golf), Floyd Mayweather (boks), LeBron James (košarka), Cristiano Ronaldo (nogomet) in Lionel Messi (nogomet).

Presenetljivo je bilo njegovo razkritje, da tudi po slovesu od teniških igrišč ostaja redni obiskovalec telovadnice, kar je zanimivo, saj se mu je bil tovrstni trening v času aktivne kariere najbolj odveč.

"Zgotovo je to povsem drugačna preizkušnja," je o prilagajanju na upokojenski stan povedal Federer. "Marsikaj se mi dogaja. Še vedno obiskujem telovadnico, kar me zelo preseneča. Vedno me je bilo groza trenutka, ko sem moral v telovadnico, zdaj pa to počnem štirikrat do petkrat na teden, pa če verjamete ali ne. Morda ne izgledam tako. Na žalost sem pridobil kakšen kilogram. Trenutno delam na tem."

"Dnevi so dolgi, a obenem imam občutek, da mi primanjkuje časa. Imam zelo natrpan urnik. Štirje otroci so velik zalogaj. Dandanes sem profesionalni šofer, organizator in strokovnjak za logistiko."

Roger Federer je na teniškem Touru tekmoval od leta 1998 do 2022. V karieri je osvojil 20 grand slamov, šest zaključnih turnirjev, 28 mastersov, 103 posamične turnirje, olimpijsko zlato (dvojice) in srebro (posamično). Na vrhu teniške lestvice je preživel 310 tednov in sezono petkrat končal na prvem mestu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.