Šport
3 ogledov

Federer spet šampion

Roger Federer lahko rekordnih 14 naslovov za grand slam Peta Samprasa izenači že
1/19
Žurnal24 main
Roger Federer je v finalu OP ZDA v treh nizih premagal Škota Andyja Murrayja in tako v New Yorku slavil petič zapored. Za Švicarja je to že 13. zmaga na turnirjih za grand slam.
 

OP ZDA (M), finale

R. Federer (ŠVI, 2) : A. Murray (VB, 6) 6:2, 7:5, 6:2

Roger Federer je v finalu četrtega teniškega grand slama sezone s 6:2, 7:5 in 6:2 po vsega uri in 51 minutah premagal šestega nosilca Andyja Murrayja . Skupni rezultat medsebojnih dvobojev med Švicarjem in Škotom je sedaj izenačen na 2:2.

Federer je prvi niz odigral superiorno, na nivoju kakršnega smo bili vajeni iz preteklih let. Drugi igralec sveta je začel na vso moč in le še stopnjeval ritem. 21-letni Murray, ki je imel le malo časa za počitek, saj je prvega nosilca Španca Rafaela Nadala zaradi dežja v polfinalu izločil šele po dveh dneh igre, ni našel odgovora na Švicarjev forhend in igro z osnovne črte, sam pa pri zaključnih udarcih ni bil zbran. Murray je prvič servis izgubil v šesti igri, niz pa le po 26 minutah.


Roger Federer je po številnih razočaranjih v zadnjih mesecih po zmagi v finalu padel v jok in na kolena, za uspeh pa prejel 1,5 milijona dolarjev. © Reuters

 
Drugi niz se je začel, tako kot se je prvi končal – z dominantno igro Federerja. Škot je v drugi igri najprej na svoj servis žogico poslal v mrežo in ponudil Švicarju priložnost za odvzem servisa, ki jo je slednji izkoristil že v naslednji točki. S skrajšano forehand diagonalo je iz teka hitro prišel do brejka. Murray ni popustil in že v naslednji igri popravil napako ter Švicarju na njegov servis ni prepustil niti točke. Ključni trenutki drugega niza so bili v peti igri, ko si je Murray priboril nove tri brejk žogice (0:40) na servis nasprotnika, a se je Fedex le uspel izmazati. To se je Škotu maščevalo v 12. igri, ko ni več zdržal pritiska in izgubil priključek za podaljšano igro in po 52 minutah igre tudi drug niz.

Tretji niz je bil spet povsem v znamenju Švicarja. Murrayu, ki je imel priložnost, da po letu 1936, ko je Fred Perry zmagal v Wimbledonu, postane prvi Britanec z zmago na grand slamu, odčital teniško lekcijo iz učbenikov. Federer je povedel že s 5:0. Škot se je z dvema zapored dobljenima igrama le izognil kravati, nato pa je Federer na svoj servis izkoristil drugo zaključno žogo in na kolenih proslavil svoj edini letošnji naslov za grand slam in s tem slabo sezono pretvoril v uspešno.

 

Preberite še

Serena kraljica New Yorka

Po Sereni Serena

Federer je z novim, že 13. naslovom le še korak oddaljen od rekorda Američan Peta Samprasa. Zmaga je velik obliž na trpljenje, ki ga je doživljal po porazu v finalu Wimbledona, ko ga je v finalu premagal Nadal, in le dokazal, da še ni za odpad. "Igral sem odlično. Že dolgo se nisem počutil nepremagljivega. Danes sem se. Po porazih v Roland Garrosu in Wimbledonu mi ta zmaga pomeni ogromno. Seveda ne mislim odnehati pri 13 grand slamih," je z nasmehom na obrazu dejal Federer, ki mu slog igre in šele 27 let, ki jih je dopolnil avgusta, zagotavljata, da je lahko v vrhu svetovnega tenisa še mnogo let.


Murray in Britanci bodo morali še malo počakati na lovoriko za grand slam, na katero čakajo že dolgih 72 let. © Reuters

 

Federer je še šesto sezono zapored v svojo zmagovalno vitrino pripeljal naslov za grand slam in je s petim zaporednim naslovom v Flushing Meadowsu izenačil rekord Billa Tildna iz leta 1924. Hkrati je sploh prvi igralec tenisa v zgodovini, ki mu je na dveh turnirjih za grand slam, Wimbledonu in US Openu, uspelo zmagati po petkrat. "Brez dvoma je lepo primerjati pet wimbledonskih naslovov s petimi v ZDA. Ni veliko fantov, pravzaprav še nikomur ni to uspelo."

 
 

Igral sem odlično. Že dolgo se nisem počutil nepremagljivega. Danes sem se.

Roger Federer

 
Ob vseh teh podatkih Andy Murray, pa čeprav proti drugemu igralcu sveta, ki je moral šele pretekli mesec po neverjetnih 237 tednih na vrhu lestvice ATP mesto prepustiti Nadalu, ne sme biti preveč razočaran. "Malo sem razočaran, vendar pa je ocena celotnega turnirja odlična. Težko je igrati proti najboljšemu vseh časov," je po tekmi dejal mladenič, ki ga je iz tira vrglo to, da so mu po polfinalni zmagi mnogi pošiljali pisma z nasveti, kako naj igra proti Federerju.

21-letnik, ki bo na najnovejši teniški jakostni lestvici zasedel četrto mesto, je glavni vzrok za poraz našel v svoji mladosti: "Še vedno se moram precej naučiti, preden mi bo uspelo dobiti turnir za grand slam. Turnir mi bo ostal v najlepšem spominu, zadnji dnevi na stadionu Arturja Asha pa so bili zame najlepši v mojem življenju."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.