Šport
15 ogledov

Federer večji od Samprasa

null
1/32
Žurnal24 main
Švicar Roger Federer je v enem najbolj izenačenih final v Wimbledonu v petih nizih s 5:7, 7:6, 7:6, 3:6 in 16:14 premagal Američana Andyja Roddicka in šestič slavil zmago na sveti travi.
 

Statistika: Federer/Roddick

Zadeti prvi servis: 64/70 (v odstotkih)
Asi: 50/27
Dvojne napake: 4/4
Neprisiljene napake: 38/33
Točke na prvi servis: 89/83 (v odstotkih)
Točke na drugi servis: 60/44 (v odstotkih)
Osvojene točke: 223/213
Točke na mreži: 38/42
Priložnosti za brejk: 1(7)/2(5)
Winnerji: 107/74

Roger Federer je z zmago osvojil svoj 15. in hkrati rekordni grand slam. Do Wimbledona si je rekord delil z Američanom Petom Samprasom , ki si je finale ogledal v živo na osrednjem stadionu.

Andy Roddick
je svoj tretji finale v Wimbledonu (vse je izgubil proti Federerju) začel prepričljivo. Rogerju Federerju , ki je z zmago po avgustu lani znova prevzel vodstvo na teniški lestvici ATP, do enajste igre ni dopustil niti ene priložnosti za odvzem servisa. Težave so nastopil pri rezultatu 5:5, ko je moral Roddick na svoj servis obraniti kar štiri priložnosti Švicarja za odvzem servisa. Petkratnemu zmagovalcu Wimbledona se je zamujeno maščevalo že v naslednji igri, ko je Američan izkoristil že svojo prvo brejk priložnost in Federerju odvzel servis in prvi niz. Za FedExa je bil to šele drugi izgubljen niz na turnirju. Do finala mu ga je uspel odvzeti le Nemec Philipp Kohlschreiber , ki je proti 27-letnemu Baselčanu gladko izgubil v 3. krogu.

 

Sampras po sedmih letih spet v Wimbledonu

Pete Sampras se v Wimbledon ni vrnil vse od njegovega zadnjega poraza proti Švicarju Georgu Bastlu pred sedimi leti. Mediji so se takrat razpisali, da naj bi bil Pistol Pete jezen, ker je moral igrati na igrišču številka 2.

Američan izpustil priložnost za 2:0 v nizih
Drugi niz se je odvijal podobno hitro kot prvi. Roddick, v svoji karieri je osvojil le en turnir za grand slam (U.S. Open 2003), je letel na krilih uspeha v prvem nizu in bil na svoj servis suveren do podaljšane 13. igre. Američan je do tie brejka osvojil kar 88 odstotkov točk na svoj prvi servis. Roddick je v podaljšani igri vodil že s 6:2, a je drugemu igralcu sveta uspelo nanizati kar šest točk zapored in izenačiti na 1:1 v nizih, Američan pa je pri 6:5 zakockal čisti volej  na mreži, ki ga je morda na koncu stal tudi zmage.

 

Lestvica najboljših teniških igralcev na grand slam turnirjih:

1. Roger Federer (ŠVI) 15 zmag
2. Pete Sampras (ZDA) 14
3. Roy Emerson (AVS) 12
4. Rod Laver (AVS) 11
. Björn Borg (ŠVE) 11
6. William Tilden (ZDA) 10
7. Andre Agassi (ZDA) 8
. Jimmy Connors (ZDA) 8
. Ivan Lendl (ČEŠ/ZDA) 8
. Fred Perry (VB) 8
. Ken Rosewall (AVS) 8

FedEx tudi v tretjem nizu brez brejka
Šesti nosilec se kljub zamujeni veliki priložnosti ni pustil zmesti in je nadaljeval z odličnim serviranjem. Roddick, proti Federerju je v 21 dvobojih slavil le dvakrat, je bil na preizkušnji le v šesti igri, ko je upe Švicarja pokopal z asom. Drugič v srečanju se je niz lomil v podaljšani igri, katero je Švicar dobil brez težav. Federer je v tretjem nizu blestel na svoj prvi servis. Dobil je kar 22 od 23 točk na svoj začetni udarec.

Roddick korak od raja
Roddick, za katerega strokovnjaki pravijo, da je v življenjski formi, se ni zlomil. V četrti igri mu je še drugič v srečanju uspel brejk, ki je tudi odločil niz. Roddick je nekaj nervoze pokazal v odločilni deveti igri, ko je pri vodstvu s 5:3 serviral za niz. Švicar je pri vodstvu z 0:30 napravil dve gromozanski napaki in Američanu podaljšal upe na prvo zmago v Wimbledonu.

Andy Roddick je kljub porazu v petih nizih izgubil le eno igro na svoj servis. In to odločilno. © Reuters

 

 
 

Vesel sem, da sem spet številka 1. To leto je noro. Dva grand slama v enem mesecu, postal bom oče. To ne pomeni, da bom prenehal igrati tenis. Še veliko let me boste gledali.

Roger Federer

 
Federer do zmage v 30. igri!
Peti niz, trajal je 95 minut, je bil tako kot celotno srečanje zelo izenačen. Oba igralca sta na svoj servis prepuščala le redke točke. V drugi igri je imel Federer priložnost za vodstvo z 2:0, a se je Roddick brez težav izvlekel. Federer je v odločilnih trenutkih prvi pokazal znake nervoze. Pri izidu 8:8 je reševal 15:40 in v slogu največjih šampionov rešil kožo celo. Odločitev o novem kralju Wimbledona je padla v 30. igri. Federer je na servis Roddicka izkoristil že prvo priložnost in po štirih urah in 16 minutah igre prvič na srečanju odvzel servis nasprotniku in šestič dvignil pokal na turnirju, ki v svetu tenisa velja največ. Hkrati je po številu naslovov za grand slam prehitel še Peta Samprasa in s 15. naslovi sedaj sam kraljuje na vrhu večne lestvice tenisačev z največ osvojenimi grand slam naslovi.

 
 

Srečen sem, da sem sodeloval v finalu. To je bilo nekaj fantastičnega. Roger si zasluži vse kar je osvojil, tudi ta rekord.

Andy Roddick

 
Roddick: Oprosti Pete
Roddick je takoj po koncu na vprašanje, kako krut je šport odgovoril: "Ne! Srečen sem, da sem sodeloval v finalu. To je bilo nekaj fantastičnega. Roger si zasluži vse kar je osvojil, tudi ta rekord!" Wimbledon je po sedmih letih obiskal tudi Pete Sampras. Roddick je rojaku na tribuni sporočil: "Oprosti, Pete. Poskušal sem ga zadržati, da ne postavi rekord, a ni šlo.“ Federer, ki za razliko od preteklih osvojenih grand slamov ni jokal kot dež, je dejal: "Za menoj je neverjeten turnir. Vem, kako se počuti Roddick. Tudi sam sem lani proti Nadalu izgubil v petih nizih. Super občutek je, ko pokal spet držim v svojih rokah. Še vedno se mi vrti v glavi.“ Za FedExom je morda celo najboljše poletje v karieri. Prvič je osvojil Roland Garros, šestič Wimbledon, za nameček pa je spet številka 1 svetovnega tenisa: "Škoda, ker Rafa zaradi poškodbe ni igral. Vendar pa so poškodbe sestavni del tenisa. Vesel sem, da sem spet številka 1. To leto je noro. Dva grand slama v enem mesecu, postal bom oče. To ne pomeni, da bom prenehal igrati tenis. Še veliko let me boste gledali."

Na osrednjem prizorišču All England Cluba so si finale v živo ogledali nekateri največji tenisači v zgodovini tenisa, od Avstralca Roda Laverja , Šveda Björna Borga do sedemkratnega zmagovalca Wimbledona Američana Peta Samprasa . Omenjena trojica je na sveti travi v finalu zmagala kar štirinajstkrat!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.