Šport
20 ogledov

Fifa bo preučila videotehnologijo

Sepp Blatter Fifa Žurnal24 main
Predsednik Fife Sepp Blatter se je oškodovanima reprezentancama Anglije in Mehike opravičil za sodniške napake. Pravi, da je morda čas za video posnetke ali uporabo elektronskega čipa.

"Popolnoma jasno je, da tudi mi obžalujemo sodniške napake, a žal ne moremo ničesar spremeniti," je v javnem opravičilu dejal predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter.

Švicar je po neverjetnih napakah sodnikov vendarle nekoliko spremenil mnenje o uvedbi videotehnologije, saj je napovedal, da bo komisija za pravila pri Fifi to možnost preučila, svoje zamisli pa predstavila na sestanku naslednji mesec v Walesu: "Mislim, da je res čas za spremembe."

Elektronski čip
Mnogi strokovnjaki menijo, da bi elektronski čip v žogi odpravil mnoge nejasnosti na nogometnih tekmah. Na igrišču bi ustvarili magnetno polje, čip v žogi, ki bi bil povezan s centralnim računalnikom, pa bi lahko do milimetra natančno določil položaj žoge. Vprašanje pa je, če se bo za to odločila Fifa.

In kako deluje tehnologija, s katero bi si lahko pomagali v nogometu? Na rob kazenskega prostora in za gol bi v travo položili tanek kabel, po katerem bi stekel šibek električni tok ter s tem ustvaril zelo šibko magnetno polje. Poseben čip v žogi, ki pošilja na tisoče mikrovalov na sekundo, bi bil povezan s centralnim računalnikom na stadionu. Takoj ko bi žoga prešla golovo črto, bi dali iz osrednjega računalniškega centra signal do naprave na zapestju glavnega sodnika, ki bi lahko na malem zaslonu prebral besedo gol. Vse to bi se zgodilo v eni sami sekundi, sporočilo pa bi videl le glavni sodnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.