Šport
3 ogledov

Filmska vrnitev Rusov za 24. naslov

rusija_sp_main_afp
1/33
Žurnal24 main
Rusi so novi svetovni prvaki v hokeju na ledu. V finalu so šele po podaljšku premagali gostitelje prvenstva in branilce naslova Kanadčane. Izid je bil 5:4.
 

SP v hokeju, finale

Kanada : Rusija 4:5 (3:1, 1:1, 0:2, 0:1)*
* po podaljšku

Rusi so pred 15.000 navijači v Quebecu silovito vstopili v dvoboj. Že v drugi minuti je po hitri akciji in podaji Aleksandra Ovečkina s petim zadetkom na prvenstvu Rusijo ob glasnem proslavljanju kakšnih 2.000 ruskih navijačev, v vodstvo popeljal Aleksander Semin . Kanadčani so se hitro pobrali in ob izključitvi Vitalija Proškina nekajkrat na muke postavili ruskega vratarja Evgenija Nabokova , ki je tako v četrtfinalu, kot v polfinalu svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

 

Suša v dvobojih s Kanado

Zadnjih pet dvobojev na svetovnih prvenstvih so vselej dobili Kanadčani. Zadnja Ruska zmaga na SP-jih proti javorjevim listom sega v leto 1996.

Tik ob koncu power playja pa je moral nemoč priznati tudi Nabokov. V 4. minuti je branilec javorjevih listov Brent Burns z močnim strelom z razdalje poravnal izid in na noge dvignil domače občinstvo. Gledalci v Quebecu so imeli kaj videti tudi v nadaljevanju. Izjemno priložnost za vodstvo gostiteljev je v 7. minuti zamudil Martin St. Louis , ki je bil po izjemni akciji sam pred ruskim golom, Evgenij Nabokov je bil že premagan, a je St. Louisu veselje preprečila vratnica. Rusi so začeli delovati zmedeno. V 10. minuti je po napaki Maksima Sušinskega plošček prestregel Eric Staal , podal do Chrisa Kunitza , ki je s kakšnih petih metrov z leve strani močno streljal in drugič na tekmi ugnal za mnoge najboljšega vratarja in igralca prvenstva Nabokova.

 

Končni vrstni red

1. Rusija
2. Kanada
3. Finska

Ta je imel do konca prve tretjine ogromno dela, ob številnih izključitvah na ruski strani, so Kanadčani neprestano oblegali vrata nasprotnika. V 15. minuti so imeli celo dva igralca več na ledu. Po dolgem kroženju ploščka okoli razredčene ruske obrambe je Daniel Heatley pred golom opazil odkritega Burnsa, ki je plošček še tretjič potisnil za hrbet Nabokova. 3:1 je bil tudi izid prve tretjine.


Brent Burns je v prvi tretjini kar dvakrat premagal izjemnega Kazahstanca v ruskih vratih Evgenija Nobokova. © Reuters

 

 

Rusija : Kanada 24:24

Rusi so se po številu naslovov svetovnega prvaka izenačil s Kanado. Obe reprezentanci jih imata 24. Rusi so zlate čase dosegali pred razpadom Sovjetske Zveze. Po letu 1991 imajo le en naslov, tisti iz leta 1993, pod zastavo Skupnosti neodvisnih držav. Letošnji, v domovini hokeja Kanadi, je sploh prvi pod imenom Rusija.

Začetek druge tretjine je bil kopija prve. Rusi so silovito napadli in po dveh minutah izid znižali na 2:3. Drugič na tekmi je zadel ostrostrelec Semin, ki se je dokopal do odbitega ploščka po strelu Konstantina Kornejeva , močno in natančno streljal s strani, plošček pa je na veselje Rusov našel pot v mrežo Cama Warda . Rusi so igrali bolj agresivno, več napadali, a so Kanadčani pritisk nasprotnika prekinili na najboljši možen način, z zadetkom. V 10. minuti je po podaji Ryana Getzlafa Daniel Heatley z desne strani na postavljeno obrambo Rusov močno streljal, Nabokov je pokril svoj krajši kot, a ne dovolj dobro in Kanada je ponovno pobegnila na dva zadetka prednosti. To je bila že 53. točka Heatleyja na svetovnih prvenstvih, kar je največ v zgodovini kanadske reprezentance. Varovanci Vjačeslava Bikova se za razliko od prve tretjine niso pustili zmesti, v nadaljevanju napadali, potisnili nasprotnika v obrambo, a so bili napadalci neučinkoviti, oziroma je njihove strele polovil Ward.

 

Preberite še ...

Finci čez Švedsko do brona.

Najlepšo priložnosti za znižanje izida so zamudili v 17. minuti, ko je izjemni Cam Ward najprej odbil močan strel Ilije Kovalčuka z desne strani, tako zatem pa v slogu nogometnih vratarjev še strel branilca Danila Markova .


Kanadčani so bili do 50. minute na dobri poti, da po dolgih 22 letih postanejo prva reprezentanca, ki bi na domačih tleh osvojila naslov svetovnega prvaka.To je nazadnje leta 1986 uspelo Sovjetski Zvezi. © Reuters

 

 

Zadnjih 10 svetovnih prvakov

1999: Češka
2000: Češka
2001: Češka
2002: Slovaška
2003: Kanad
2004: Kanada
2005: Češka
2006: Švedska
2007: Kanada
2008: Rusija

Rdeči stroj je v zadnjih dvajsetih minutah stopnjeval pritisk, Kanadčani pa so igrali preveč obrambno. Usodni preobrat se je pričel v 49. minuti, ko je Ruse z zadetkom v igro vrnil debitant na svetovnih prvenstvih Aleksej Tereščenko . Warda je ukanil z bližine in sicer s strelom v njegov levi spodnji kot. Takoj zatem so imeli Rusi priložnost, da z igralcem več na ledu poravnajo izid, a bi lahko kaj kmalu po veliki napaki obrambne vrste in izgubljenega ploščka Staal Kanado spet popeljal na varna dva zadetka prednosti. Staal je bil za malenkost prepočasen. Šok za domače navijače je sledil v 55. minuti, ko je sploh svoj prvi zadetek na prvenstvu dosegel še en zvezdnik v rdečem dresu Ilija Kovalčuk . Z desne strani je z mojstrskim strelom premagal Warda. Do konca rednega dela ni bilo več zadetkov in sledil je podaljšek, kjer se je igralo štiri proti štirim.

Ključen trenutek se je zgodil v drugi minuti podaljška, ko je bil po veliki neumnosti za dve minuti izključen domači zvezdnik Rick Nash . Rusi so stisnili obroč okoli le treh Kanadčanov. Odprl se je prostor za strel za junaka tekme Kovalčuka, ki je s pravim, zlata vrednim, projektilom Rusiji prinesel 24. naslov svetovnega prvaka, prvi po letu 1993, s čimer so po številu naslovov izenačili s Kanado.

 
 

Smo prvaki sveta. Občutek je fantastičen. Nekaj posebnega je zmagati prav v Kanadi, v deželi hokeja, kjer so vsi nori na hokej.

Aleksander Ovečkin

 
"Smo prvaki sveta. Občutek je fantastičen. Nekaj posebnega je zmagati prav v Kanadi, v deželi hokeja, kjer so vsi nori na hokej," j e po zmagoslavju povedal Aleks Ovečkin . "Bog je bil malo bolj na naši strani, kot pa na njihovi," so bile prve besede junaka tekme Ilje Kovalčuka . "Kanadčani smo zmagali že na desetine takšnih tekem, sem in tja pa se ti poraz vendarle zgodi. Žal se je prav na tej tekmi. Tako pač je," se je s porazom moral sprijazniti Shane Doan . "V drugi polovici tekme smo igrali preveč zadržano. Pred zadnjo tretjino tekme za zlato smo imeli dva gola prednosti … morali bi igrati bolje," je razlog za neuspeh komentiral Rick Nash . "Nihče od nas na prvenstvo ni prišel po srebro. Težko nam je, sam imaš občutek, da si razočaral celotno državo," je bil razočaran Cam Ward . Naslednje prvenstvo, leta 2009, bo gostila Švica, Slovenije žal tam ne bo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.