Šport
148 ogledov

Fina z novimi pravili za transspolne športnike

Lia Thomas Profimedia
Novi pravilnik, ki ga je podprlo več kot 70 odstotkov delegatov, je že naletel na vrsto kritik.

Mednarodna plavalna zveza Fina je ob robu svetovnega prvenstva v Budimpešti določila nova pravila za transspolne plavalce na tekmovanjih. Pravilnik predvideva, da smejo transspolni športniki na ženskih tekmovanjih nastopiti le, če so svojo spolno identiteto prilagodili do 12. leta. S tem so v prvih odmevih naleteli tudi na vrsto ostrih kritik.

Fina je ob tem ustanovila tudi delovno skupino, ki bo preučila nastope v tako imenovani odprti kategoriji.

Tematika je nazadnje polnila medije marca, ko je Američanka Lia Thomas na ameriškem študentskem tekmovanju osvojila naslov prvakinje. Tudi v ZDA so se takrat takoj vnele debate o pravicah transspolnih športnic in zaščiti vseh dosedanjih dosežkov ženskega športa.

Lia Thomas | Avtor: Profimedia Profimedia

V ZDA so se številni obregnili ob nastope Thomasove v ženski konkurenci, saj naj bi imela po biološki plati prednost, ki je nepoštena do tekmic. Na drugi strani pa zagovorniki nastopov transspolnih športnic v ženski konkurenci trdijo, da fizične razlike v nobenem primeru niso poštene in da ima večina vrhunskih športnikov na tak ali drugačen način nekakšno biološko prednost in so zato tako dobri v svojih športih.

Pred odločitvijo o novem pravilniku so svoja stališča na kongresu predstavili predstavniki delovnih skupin, ki so jih tvorili športniki, znanstveniki, zdravniki in tudi strokovnjaki za človekove pravice. Kar 71,5 odstotka delegatov je novi pravilnik potrdilo.

Pravilnik na tem področju je bil nujen, saj je osnova za nacionalne panožne športen zveze, ki lahko svoje odločitve zdaj gradijo na temeljih odločitve krovne organizacije.

Komentarjev 1
  • Friderik1950 13:08 20.junij 2022.

    Če malo razkurim splet napišem, da je potrebno ločiti vsa tekmovanja tudi po pasmah. Tako na primer Eskimi ne morejo tekmovati skupaj s črnci, tako kot seter ne more teči skupaj s Francozom, mislim na buldoga, Ne vem no. Spomnim ...prikaži večm pa se recimo naše lepe Jolande, ki je tekmovala verjetno s črncem, pa še kj bi se našlo. Razmišljam pač, zunaj pa je res vroče.