Šport
14 ogledov

Finale bi bil velika čast

Dugonjić EP v plavanju 50 metrov prsno finale Debrecen evropsko prvenstvo Reuters
Damir Dugonjić je konec maja postal evropski prvak na 50 metrov prsno. Na 100 metrov so mu boljšo uvrstitev v Debrecenu preprečile strgane kopalke. V Londonu želi med osmerico najboljših.

Kakšne cilje ste si postavili za olimpijske igre v Londonu?
Predvsem si želim odplavati osebni rekord. Če bi odplaval natanko minuto ali pa nekaj pod njo, kar je moj cilj, bi to zadoščalo za finale. S tem bi bil izjemno zadovoljen. Priti na olimpijske igre in plavati v finalu bi bila zame velika čast.

Nastopili ste že v Pekingu.
Pred štirimi leti sem plaval v polfinalu. Bilo je drugače, bil sem brez pravih pričakovanj in zato tudi bolj sproščen. Tokrat bo težje, moral bom imeti tudi kar nekaj sreče. Najprej bi rad prišel v polfinale, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Če se uvrstim naprej, bom resnično dal vse od sebe in skušal tudi presenetiti.

Kaj vam je ostalo v spominu iz prejšnjih olimpijskih iger?
Olimpijske igre so res nekaj posebnega. Vsaka štiri leta se zberejo resnično vsi najboljši športniki. Morda je drugače le v tenisu in nogometu. Za njih igre verjetno niso tako prestižne kot za nas. Lepo je, ko vidiš še ostale športnike, jih spoznaš, se kaj naučiš od njih. Predvsem uživaš v tem, kar delaš. Če uživaš, je vse lažje. To mi pomeni največ. Ko je tako, po navadi tudi hitreje plavam. Na olimpijskih igrah se poskušaš čim več naučiti, si nabrati čim več izkušenj in seveda dobro tekmovati. Čas je pravzaprav nepomemben. Pomembno je, da tekmuješ in se poskušaš uvrstiti čim višje.

Si želite tokrat kakšne posebne kopalke?
(smeh) Seveda takšne, ki ne bodo počile. Da bodo zdržale skozi vseh 100 metrov. Trenutno imam dobre kopalke, ki so res nekoliko starejše, a so vseeno zelo kakovostne. Prepričan pa sem, da bodo zdržale. Pri kopalkah ne bom tvegal.

Ste zadovoljni s trenutno formo?
Kar je natrenirano, je natrenirano. Pred dnevi sem se že ustavil. Kar je šlo, je šlo. Zdaj bo ves čas namenjen predvsem počitku in piljenju malih reči. To so skok, obrat, tehnika. Zdaj mi kaj več s težkimi treningi ne bi uspelo, lahko pa popravim nekatere malenkosti. Zdaj se moram osredotočiti na tekmo, samozavest in počutje. Počitek je najpomembnejši.

Si boste v Londonu vzeli čas za ogled še kakšnega drugega športa?
Zelo rad imam tenis. Zagotovo si bom ogledal kakšen dvoboj. Poleg tega še veslanje, moja žena Camilla je nekdanja veslačica, seveda pa bi si rad ogledal tudi športe, kjer bomo tekmovali Slovenci, da bom navijal za naše.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.