Šport
12 ogledov

Finale - petelini proti kockam

1/25
Žurnal24 main
Francozi in Hrvati se bodo udarili za naslov evropskega prvaka, po tem ko so prvi na Dunaju danes odpravili Islandijo (36:28), drugi pa malce manj prepričljivo Poljsko (24:21).

Po tem, ko so Francozi v prvem polfinalnem obračunu zanesljivo opravili z Islandci, so v drugem Hrvati po hudem boju ugnali Poljake. Zadnji tekmovalni dan zaključnega turnirja bo tako rezerviran za najbolj prestižni tekmi: v malem finalu, ki se bo začel ob 15. uri, se bodo pomerili islandski in poljski, v velikem finalu (ob 17.30) pa francoski in hrvaški rokometaši.

Izbranci poljskega stratega Bogdana Wente so imeli v prvem polčasu Hrvate v svoji oblasti, a več kot dva gola prednosti si v trdi igri niso priigrali. V začetku druge polovice so Hrvati z granitno obrambo in prek učinkovitega Domagoja Duvnjaka, ki je dosegel tri zaporedne gole, prevzeli oblast na igrišču in v 34. minuti povedli z 12:10, pet minut kasneje pa prek krilnega ostrostrelca velenjskega Gorenja Ivana Čupića s 15:12. Poljaki se seveda niso predali, nekajkrat so se tekmecem približali na gol zaostanka, v prelomnih trenutkih dvoboja pa je bilo več zbranosti in moči na strani Hrvatov. Ti so v 55. minuti prednost povišali na štiri gole (22:18) in razrešili vse dvome o zmagi.

Francija se je po zmagoslavju na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 in lanskem svetovnem prvenstvu na Hrvaškem tudi v avstrijski prestolnici pripeljala v položaj, da v nizu osvoji še tretji zaporedni veliki turnir na svetu.

Islandci so se v ponovitvi pekinškega finala v prvem polčasu povsem enakovredno kosali z galskimi petelini. V 27. minuti so z golom Arona Palmarssona povedli s 13:12, nato pa je v dunajski mestni dvorani "eksplodiral" Nikola Karabatić in dosegel štiri zaporedne gole za vodstvo s 16:13. V drugi polovici tekme so imeli izbranci francoskega stratega Clauda Oneste, ki na tem obračunu ni mogel računati na poškodovanega prvega krožnega napadalca Bertranda Gilla, vse vajeti igre v svojih rokah. V 42. minuti so si priigrali prednost osmih golov (27:19) in razrešili vse dvome o zmagi.

EP v rokometu, polfinale:

Islandija : Francija 28:36 (14:16)
Palmarsson 6, Atlason 5, Sigurdsson 5, Gudjonsson 5 (2); Karabatić 9, Guigou 6, Joli 6 (6)

Hrvaška : Poljska 24:21 (9:10)
Čupić 6 (5), Balić 5, Duvnjak 5; Jurecki 7, Tluczynski 3 (2), Jaszka 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.