Šport
0 ogledov

Finalni obračun gigantov, tretjič

Federer ne najde recepta za Nadala. Po mnenju Patricka McEnroeja bi mu moral pri Žurnal24 main
Čeprav se v Avstriji in Švici odvija EP v nogometu, pa bo v nedeljo prvi športni dogodek ta hip dneva finale Roland Garrosa med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom.
Rafael Nadal je od prvega kola naprej dobesedno pometal z nasprotniki, ki so se vsi po vrsti vdajali v usodo že po nekaj odigranih igrah. Najtežje delo je imel Španec v polfinalu, ko mu je nasproti stal tretji igralec sveta in zmagovalec zadnjega turnirja za grand slam v Avstraliji Srb Novak Djoković . Srb je bil v dvoboju z Nadalom, ki je dvoboj dobil v treh nizih z rezultatom 6:4, 6:2 in 7:6, do tretjega niza videti kot prvošolec. Po takih predstavah, ki jih je pokazal letos v Parizu, vsi njegovi "nasprotniki" upe polagajo v prvega igralca sveta Rogerja Federerja, ki pa Nadala na Roland Garrosu ni še nikoli premagal.

Švicar je imel v polfinalu za nasprotnika domačina s topovskim servisom Gaela Monfilsa . Po gladko dobljenem prvem nizu je moral v nadaljevanju pokazati vse svoje znanje, da je s 3:1 v nizih ugnal 59-igralca sveta, ki se je sploh prvič uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Tako bodo navijači na osrednjem pariškem stadionu Philippe Chatrier v nedeljo še enkrat več občudovali veliki obračun najboljših igralcev sveta.

Roger Federer bi v primeru zmage že 13 dvignil pokal za zmago na grand slamu. © AFP

 

Prvi igralec sveta Švicar Roger Federer in trikratni zaporedni zmagovalec OP Francije Nadal se bosta v finalu Roland Garrosa udarila že tretjič zapored, skupaj na vseh grand slam finalih pa že petič. Federerju izmed četverice grand slamov manjka le še pariški, z zmago pa bi postal šesti igralec, ki je zmagal na vseh štirih največjih teniških turnirjih. V primeru zmage bi bil Švicar po številu osvojenih turnirjev za grand slam le še korak oddaljen od izenačitve z Američanom Petom Samprasom , ki je zmagal štirinajstkrat, prav tako kot Federerju pa mu nikoli ni uspelo slaviti zmage v Parizu. Za Fedexa je to že 15. veliki finale, s čimer je v postal peti najuspešnejši igralec po številu nastopov v finalih v zgodovini tenisa.


Rafael Nadal na pariškem pesku še ne pozna poraza. © Reuters

 
Federer je vesel, da bo v finalu igral prav proti Nadalu: "To bo zame največji test na pesku. Veliko slajše bi bilo v Parizu zmagati proti Nadalu kot proti kateremukoli drugemu igralcu. Navijači bodo lahko uživali." Na drugi strani bi se Nadal s četrto zaporedno zmago v Parizu izenačil z Björnom Borgom , ki je na pesku Pariza slavil med leti 1978 in 1981. "Kaj je lahko bolj posebnega, kot premagati Federerja," se sprašuje Nadalov trener in stric Toni.

To bo skupaj že 17. dvoboj velikih tekmecev. Uspešnejši je Rafa, ki v zmagah vodi z 10 proti šest, na pesku pa je v primerjavi s Švicarjem še bolj prepričljiv, saj je v devetih medsebojnih dvobojih klonil le enkrat, lani v finalu mastersa v Hamburgu. V Parizu sta se med seboj pomerila trikrat, dvakrat v finalu, enkrat v polfinalu, vselej pa je zmagal Španec. "Vse bom poskušal, da končno zmagam," pravi Federer, ki ga po mnenju mnogih v finalu čaka misija nemogoče, saj Nadal na OP Francije še nikoli ni izgubil. Zmaga nad Djokovićem je bila namreč že 27. zapored.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.