Šport
6 ogledov

Finančna kriza oplazila tudi MOK

Jacques Rogge opozarja, da bo MOK moral zategniti pas. Žurnal24 main
Finančna kriza, ki grozi svetovnemu gospodarstvu, iz svojih krempljev ni izpustila niti športnih organizacij. Predsednik MOK Jacques Rogge je tako opozoril, da bo v prihodnjih mesecih treba zategniti pas.

Finančna kriza se že odraža tudi v olimpijskem gibanju. Čeprav so njeni finančni stebri zdravi, pa bo tudi olimpijsko gibanje moralo razmisliti o zategovanju pasu, torej zmanjševanju programov in stroškov, če bo želelo neprizadeto preživeti upočasnjevanje gospodarstva, je v Carigradu dejal predsednik MOK Jacques Rogge. Ta se je udeležil srečanja evropskih olimpijskih komitejev, katerim je zagotovil, da odpovedi sponzorskih pogodb ne bodo prizadele prihodnjih iger. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je tako že zagotovil 900 milijonov ameriških dolarjev vrednih sponzorskih pogodb z devetimi sponzorji v prihodnjem olimpijskem ciklusu od leta 2009 do 2012, ko bodo v blagajne mednarodnih športnih zvez in nacionalnih olimpijskih komitejev skupno nakazali 311 milijonov ameriških dolarjev.

 
 

Medtem ko lokalne vlade zlahka namenjajo bankam za premostitev krize milijarde dolarjev, pa ob tem pozabljajo na šport. Zato upam, da se to ne bo negativno odražalo na financiranju športa.

Jacques Rogge

 
Prvi mož olimpijskega gibanja si ne dela skrbi z nekaterimi odpovedmi. Tako je denimo multinacionalka Johnson & Johnson že napovedala, da ne bo podaljšala sponzorske pogodbe, že pred tem pa so se nadaljnjemu sodelovanju z MOK odpovedale družbe kot so Kodak, Lenovo in Manulife. Rogge je povedal, da se MOK pogaja z desetimi sponzorji, najverjetneje pa se bodo zadovoljili z devetimi. "Če se bodo napovedi uresničile, ne bo slabo, toda tudi če se ne bodo, ne bo težav," je bil prepričan Rogge. Tudi ekonomsko stanje naslednjih treh olimpijskih iger, zimskih v kanadskem Vancouvru leta 2010, poletnih leta 2012 v Londonu in zimskih leta 2014 v ruskem Sočiju, ga ne skrbi in zagotavlja, da so finance za te projekte že zajamčene.

Seveda pa po mnenju Roggeja v prihodnje ne bo smotrno pretirano širiti olimpijskega programa z vedno novimi športi, kar bi lahko pomenilo dodatno finančno breme ter ogrozilo kakovost in privlačnost iger. Takšnih zahtevkov je kar nekaj: za dva prosta programa za OI leta 2016 si trenutno prizadeva sedem športnih disciplin: golf, softball, baseball, ragbi, karate, squash in kotalkanje. Poletne olimpijske igre v Pekingu so z 28 športi in 10.500 sodelujočimi športniki po mnenju Roggeja vsekakor pomenile vrhunec. Kriza pa se seveda lahko pozna pri lokalnih organizacijah in na najnižjih športnih ravneh po državah, saj se lokalni klubi in nacionalne zveze z velikim trudom prizadevajo za ohranitev in pridobitev novih sponzorjev ter za državno podporo. "Medtem ko lokalne vlade zlahka namenjajo bankam za premostitev krize milijarde dolarjev, pa ob tem pozabljajo na šport. Zato upam, da se to ne bo negativno odražalo na financiranju športa," je dejal Rogge.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.