Šport
43 ogledov

Finančni in kadrovski šok za Sokole

Vinny Gay in Desmond Hendricks po zgodovinski zmagi nad Vukovi. (Foto: Gal Jakič Žurnal24 main
10 dni po prvi zmagi nad Beograd Vukovi so državni prvaki v am. nogometu Ljubljana Silverhawks ostali brez treh Američanov. Zaradi neurejenih papirjev so jih izgnali iz Slovenije in nimajo vstopa v EU.

Torkov trening ljubljanskih Silverhawksov je obiskalo šest policistov. Zahtevali so delovna dovoljenja za njihove ameriške igralce, in ker jih ti niso imeli, so bili izgnani iz Slovenije, klub pa čaka več tisoč evrov visoka kazen. Bo Moncur, Vinny Gay in Desmond Hendricks, ki so bili pred 10 dnevi najzaslužnejši za sploh prvo zmago Silverhawksov nad večkratnimi prvaki mednarodne lige Cefl, Beograd Vukovi, so danes zjutraj iz Zagreba poleteli v domovino, saj nimajo več pravice vstopa v države EU. Sezona za Sokole, ki bi bila lahko zgodovinska, je tako doživela boleč udarec. "Pravkar sem se vrnil iz Zagreba. Hvala Vinnyju, Desmondu in Boju za vse, kar so me naučili. Srečen let, pa se še kdaj vidimo," je na svojem Facebook profilu zapisal Matej Pavlič, eden od številnih šokiranih članov novih/startih državnih prvakov v ameriškem nogometu.

Težave s papirji tujih športnikov na delu v Sloveniji niso nekaj novega. Lani se je denimo podobna zgodba zgodila pri hokejski Olimpiji, a tam se je vse razpletlo v dobro kluba. Hokejisti so za nekaj ur odšli iz Slovenije, se nato lahko vrnili in po pridobljenih dokumentih spet lahko igrali. Trojica Silverhawksov te možnosti ni imela. "Policisti so nam zagotovili, da se bodo igralci že po polnoči, torej le v nekaj urah, lahko vrnili v Slovenijo, a ne bodo smeli igrati, ker bi jim sicer sledil sodni postopek, izgon iz države in večletna prepoved vstopa v Schengensko območje. Igralci so na predlagano rešitev pristali in se z lastnim vozilom ob spremstvu policijskega kombija odpeljali preko državne meje. Kot je bilo dogovorjeno s policisti, so se po 24. uri poskušali vrniti, a so jim obmejni policisti zaradi dveh v potni list zabeleženih kršitev omenjene zakonodaje zavrnili vstop v Slovenijo. Tako so ob 3. uri zjutraj ob pojasnjevanju, da jim je bilo prej obrazloženo drugače, prejeli odgovor, naj ljubljanskega policista tožijo," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik in glavni trener Silverhawksov Uroš Valant. "Ko smo izvedeli za incident je vodstvo kluba takoj odšlo na Hrvaško in ameriške igralce pospremilo na ameriško ambasado v Zagrebu. Po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki in obisku ambasade, kjer so nam pojasnili, da našim igralcem ne morejo pomagati, smo se odločili, da poskrbimo za njihovo čimprejšnjo vrnitev domov."

Policisti so ugotovili osem kršitev slovenske zakonodaje, klubu zdaj grozi več tisoč evrov kazni. Že res, da niso imeli urejenih dokumentov, a gre za amaterski klub, kjer prav vsi delajo prostovoljno, ameriška trojica pa je prišla delit svoje znanje za nekaj drobiža oziroma jim je klub bolj ali manj pokrival le stroške prihoda in bivanja. Fante v klubu najbolj boli pojasnilo policije, da je šlo za redno preverjanje, saj temu nihče zares ne verjame in se bojijo, da jim je nekdo s prijavo le želel škodovati. "Nastali položaj močno obžalujemo. Opisani dogodki so hudo prizadeli tako naše ameriške igralce kakor tudi slovenske člane moštva, ki igrajo ta šport popolnoma ljubiteljsko. V klubu smo vsi prostovoljci in razpolagamo z omejenimi denarnimi sredstvi, s katerimi komaj pokrijemo stroške tekem in treningov. Prav zaradi tega smo zelo zaskrbljeni za prihodnost našega moštva ob zagroženih visokih kaznih," je zapisal Valant.

"Sezono nameravamo nadaljevati in jo uspešno zaključiti z dobro pripravljenimi domačimi igralci," zaključuje trener Valant. Pred igralci je še zaključek državnega prvenstva, kjer je naslov že njihov, saj bodo poleg njih v finalu igrali povabljenci v ligo, Zagreb Thunder. Mnogo težje pa jim bo zdaj v ligi Cefl, kjer so dve zmagi na dosedanjih treh tekmah dosegli predvsem po zaslugi najboljšega obrambnega igralca lige Hendricksa in najboljšega napadalnega igralca Cefla Moncurja. Četudi jim uspe doseči vsaj eno zmago proti Budapest Wolves in se tako uvrstiti v Cefl Bowl, pa bodo tam proti Beograd Vukovom bržkone nemočni. Razen, če jih bes ob nastali situaciji tako zelo motivira, da dajo od sebe še mnogo več od običajnih 120 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.