Šport
14 ogledov

Finci končali sanje odbojkarjev o četrtfinalu

odbojka reprezentanca urnaut EPA
Slovenski odbojkarski reprezentanci se ni uspelo uvrstiti v četrtfinale evropskega prvenstva. V dodatni tekmi za uvrstitev med najboljših osem ekip so na Dunaju po ogorčenem boju z 2:3 (-18, 21, -23, 18, -12) izgubili proti Finski. S porazom so tudi končali tekmovanje.

Slovenski odbojkarji se z evropskega prvenstva vračajo po dodatni tekmi za uvrstitev v četrtfinale. V njej so po ogorčenem boju, po petih nizih, izgubili proti Finski, čeprav so pokazali solidno, predvsem pa borbeno predstavo. A vseeno se niso mogli izogniti nihanjem, v določenih trenutkih so storili preveč napak, kar so izkušenejši in za zdaj v svetu odbojke še uglednejši tekmeci znali izkoristiti.

Tako kot praktično na vseh tekmah so slovenski odbojkarji tudi tokrat slabo začeli. Neprepričljiv sprejem in napake Alena Šketa so botrovale vodstvu Fincev z 8:3 ob prvem tehničnem odmoru in čeprav je v nadaljevanju slovenski korektor naravnal strelske naprave, je bilo to premalo, da bi Fince do konca niza lahko ogrozili. Največ kar so storili, je bilo to, da so se približali na štiri točke zaostanka (10:14), več jim zanesljivi Finci niso dopustili. Niz so dobili z gladkih 25:18, statistično so bili boljši prav v vseh elementih.

Ko sta takoj na začetku drugega niza napaki storila podajalec Dejan Vinčić in Šket, je bilo videti, da se ponavlja zgodba iz prvega. A Slovenci so se vendarle zbrali, s tremi zaporednimi točkami so prešli v vodstvo, za točko pa vodili tudi ob prvem tehničnem odmoru. Že pred njim je Šketa zamenjal Mitja Gasparini, čeprav Primorec ni storil nič posebnega, pa so se reči po njegovem vstopu začele spreminjati na bolje. Ob drugem tehničnem odmoru je Slovenija vodila s 16:11, nato pa je skrb povzročila poškodba do takrat najbolj zanesljivega v slovenski ekipi Andreja Flajsa. Zamenjal ga je Vid Jakopin, ki je takoj napravil tri napake in Finci so se približali na 17:18. Na srečo pa poškodba Flajsa ni bila težje narave, za nameček so se razigrali še slovenski blokerji, ki so z blokom ali "prvim tempom" niz vendarle mirno pripeljali do konca.

Skandinavci so bili tisti, ki so si priigrali prvo občutnejšo prednost tretjega niza. Povedli so z 10:7, vendar se Slovenci niso dali. Po nekaj zaporednih blokih so prišli do izenačenja na 11. točki. Sumljiva sodniška odločitev je Fince spet popeljala v vodstvo z dvema točkama razlike, a odlični Alen Pajenk je poskrbel, da se je tehtnica ob drugem tehničnem odmoru prevesila na stran njegove ekipe. Toda le začasno, tudi vodstvo 17:14 ni zadostovalo za mirno končnico. Z delnim izidom 6:1 so v vodstvo spet prišli slovenski tekmeci, ki so ga zadržali do konca. Slovenci so sicer ubranili dve zaključni žogi, tretje pa na žalost ne.

S tem pa napetosti v tekmi dveh izenačenih ekip ni bilo konec. V četrtem nizu je bilo izenačeno do izida 9:9, nato pa je blok Šketa vzpodbudil Slovence, da so pokazali nekaj odličnih potez. Urnaut se je z odličnimi servisi odkupil za nekaj napak in ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:11. Ko je bilo na semaforju 21:13, je bilo jasno, da bo zmagovalca drame odločil tie break.

V njem so Finci izkoristili krajšo nezbranost tekmecev in povedli s 3:0. Slovenci so se še približali na 3:4, izid 3:7 pa je že slutil na poraz. Do konca so poizkušali vse, da se približajo, ubranili tudi tri zaključne žoge, a do preobrata niso prišli.

Izidi tekem za razigravanje v četrtfinale (Dunaj, Karlovi Vari):

Bolgarija : Estonija 3:0 (20, 23, 22)
Francija : Turčija 3:1 (19, 23, -19, 21)
Češka : Poljska 1:3 (-23, 22, -29, -18)
Slovenija : Finska 2:3 (-18, 21, -23, 18, -12)

Četrtfinale, četrtek, 15. september (Dunaj, Karlovi Vari):

Ob 15.00:
Rusija – Bolgarija

Ob 16.00:
Srbija – Francija

Ob 18.00:
Slovaška – Poljska

Ob 19.00:
Italija – Finska

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.