Šport
19 ogledov

Finci svetovni prvaki

1/35
Žurnal24 main
Finska hokejska reprezentanca je postala svetovna prvakinja v hokeju na ledu, potem ko je v finalu z visokih 6:1 premagala Švedsko. Čehi so za tretje mesto premagali Ruse s 7:4.

Ljubiteljem hokeja se je obetala prava poslastica. V finalu sta se pomerili ekipi z najboljšima vratarjema na SP, Viktorjem Fasthom in Peterijem Vehanenom. Finska je doslej odlično igrala ob številčni prednosti, Švedi pa so navdušili z zrelo igro. Obe zasedbi sta dokaj mladi, po polfinalu proti Rusiji in spektakularnem zadetku pa je nekaj več pozornosti veljalo mlademu finskemu upu Mikaelu Granlundu.

Ob koncu svetovnega prvenstva v hokeju na Slovaškem je vodstvo tekmovanja izbralo tudi najboljše igralce. Lovoriko za najkoristnejšega igralca je, kljub finalnemu porazu, dobil švedski vratar Viktor Fasth, najboljši branilec je bil Kanadčan Alex Pietrangelo, najboljši napadalec pa Čeh Jaromir Jagr. V najboljšo ekipo po izboru novinarjev pa so se uvrstili Fasth, branilca David Petrasek (Švedska) in Marek Židlicky (Češka) ter napadalci Patrik Berglund (Švedska), Jarkko Immonen (Finska) in Jagr.

A začetek je bil, tako kot domala na vseh odločilnih tekmah tega prvenstva, zadržan. Nobena od ekip ni hotela preveč tvegati, nekaj redkih priložnosti pred vrati pa sta vratarja brez večjih težav ustavljala.

Mrtvi tek obeh ekip je trajal skoraj do polovice tekme. Takrat je Magnus Paajarvi silovito meril od daleč, plošček pa je nekoliko presenetil finskega vratarja in pod stičiščem prečke in vratnice končal v mreži. To je bil znak, da se bo finale vendarle razživel. Obe ekipi sta stopili na plin, priložnosti so se vrstile. Nekoliko bližje zadetku so bili Finci, Švedi so enkrat plošček s težavo izbili izpred golove črte. Takšna igra je pomenila tudi več izključitev, toda obrambi sta bili dokaj trdni tudi ob razmerju 5-4. Finci niso izkoristili dveh priložnosti, Švedi prav tako ne dveh. Vse skupaj pa se je spremenilo tik pred drugim odmorom. takrat je bil na kazenski klopi pri Švedih David Petrasek, najboljši strelec prvenstva in finske ekipe Jarkko ImMonen pa z močnim strelom od daleč dosegel še deveti gol na SP. Po 40 minutah je bilo tako spet vse odprto.

Toda finski hokejisti so v pičli minuti povsem obrnili potek tekme. Najprej je po izgubljenem ploščku Švedov v lastni obrambni tretjini sledil hiter protinapad Finske in gol Petterija Nokelainena. Še preden so se Švedi dobro zavedli, so Finci prednost povišali na 3:1. Juhamatti Altonen je podal pred gol, tam pa je natančno meril Niko Kapanen in Švedska se je nenadoma znašla v precejšnjih težavah.

A švedskega gola priključka ni in ni bilo, selektor Par Marts je iskal rešitev z mešanjem peterk in minuto odmora, toda ni šlo. Še več, Finci so v zadnjih minutah tekme uprizorili "show", ki ga še dolgo ne bodo pozabili ne oni ne poraženi in na koncu ponižani tekmeci. Fantje v tokrat modrih dresih so se poigravali s tekmeci v rumenem, sad takšne igre in popolnoma razbite Švedske pa so bili še trije goli v mreži Faitha v dveh minutah in pol, med strelce na finalu so se vpisali še Janne Pesonen, Mika Pyorala in Antti Pihlstrom.

Češka hokejska reprezentanca je osvojila bronasto kolajno na letošnjem. Čehi so v malem finalu v Bratislavi premagali Rusijo s 7:4 (2:3, 3:1, 2:0).

SP v hokeju, Bratislava, finale:

Finska : Švedska 6:1 (0:0, 1:1, 5:0)
Immonen (40), Nokelainen (43), Kapanen (44), Pesonen (57), Pyorala (58), Pihlström (60); Paajarvi (28)

Tekma za 3. mesto
Češka : Rusija 7:4 (2:3, 3:1, 2:0)
Červenka (4, 31, 36), Prucha (11, 23), Plekanec (59), Marek (47); Kovalčuk (10, 19), Kulikov (10), Tarasenko (37)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.