Šport
14 ogledov

Finkam v šprintih "večkrat dogaja"

Vladimir Korolkevič meni, da je bila diskvalifikacija Finke pravilna. (Foto: Fot Žurnal24 main
Saarinenova je znana kot agresivna tekmovalka. Večkrat se zaplete v podobne incidente kot danes. To je le nekaj besed trenerja Vladimirja Korolkeviča o tem, kako agresiven postaja smučarski tek.

Kako pogosto se dogaja, to kar se je danes zgodilo s Saarinenovo?
Ja, žal se to kar pogosto dogaja. V šprintu sploh večkrat pride do stika med tekmovalci. Zadnje čase je bilo veliko pritožb s strani trenerjev iz vodilnih držav in prišlo je do obljube, da bodo bolj strogo nadzorovali tekme. Vedno bo video nadzor in potem bojo odreagirali. Mislim, da je bila današnja odločitev o diskvalifikaciji čisto pravilna. Upam, da bodo nadzor od zdaj naprej še posebej pogosti v šprintu.

Do zdaj ni bilo veliko diskvalifikacij tekmovalk oziroma tekmovalcev.
Ne, lani se je denimo enako zgodilo Petri v Lahtiju, ko jo je neka tekmovalka zaprla. Vendar pa ji je Petra to kasneje vrnila.

Katere ostale tekmovalke so še v tem smislu podobne Saarinenovi?
Težko bi rekel, a mislim, da na splošno Finkam tu "večkrat dogaja", predvsem Aini Kaisi. Najpogosteje se to zgodi v šprintu. Ne vem, morda tako hitro odreagira, morda ne spoštuje ostalih tekmovalk ali pa je tako agresivna.

Kako pa je pri moških glede tega?
Kot prvo so moški bolj stabilni. Pri ženskah je to drugače. Poglejte Kowalczykovo-ona se mora na vsaki tekmi skupinskega štarta takoj postaviti v glavnino, da vse nadzoruje. Od začetka navije tempo. Moški pa se prve kroge le ogrevajo, nato se tekma šele začne. Ženske pa ne poznajo drugega kot od prvega metra gas.

Je za tekmovalke težko, ko začnejo tekmovati v svetovnem pokalu in spoznajo, kako borbene so tekmovalke tam? Kako sta to spoznavali denimo vaši varovanki Vesna Fabjan in Katja Višnar?
Vesna je imela že nekaj slabih izkušenj. Velikokrat jo je pred zagotovim padcem rešila njena hitra reakcija, saj je zelo eksplozivna. Večkrat pa kakšna njena poteza ni bila prava. A letos je to popravila. Katja je sprva zelo spoštovala svoje nasprotnice in jim kar pustila priložnost. Dostikrat smo imeli občutek, kot da se je zanjo zgodba zaključila že po kvalifikacijah, kjer je naredila nek določen uspeh. Manjkalo ji je agresivnosti. Letos ji je pri tem pomagal tudi njen spremljevalec Hattestad, izvrsten šprinter, ki jo je učil tudi, kako odreagirati v takšnih aituacijah.

Se na treningih vaše varovanke učijo tudi agresivnosti, prerivanja in nasploh kako priti v sopredje?
Problem je, da imam sam tri varovanke. Če bi jih imel osem in bi vse ali večina tekmovala v šprintih, bi bilo bistveno lažje na treningih posvečati pozornost tudi temu. Tako pa se tega ne učimo.

Katja je imela na Rogli zdravstvene težave. Kako pa ste zadovoljni z Vesninimi dosežki?
Lani Vesna denimo sploh ni prišla do točk v klasični tehniki, zdaj pa je in tu je viden napredek. Moramo še narediti nekaj popravkov v tehniki.

Kam ciljate v skupni razvrstitvi?
Naš cilj je, da Vesna konča mad prvo deseterico v skupnem seštevku šprinta, Katja pa, da ostane v rdeči skupini- do 25. mesta. Katja je letos precej popravila svoj prosti slog, tako da mislim, da bo dosegla še precej v obeh tehnikah. Mora ostati konstantno do 15. mesta na tekmah.

Ivan Hudač je že večkrat rekel, da pričakuje, da bosta obe dekleti nastopili tudi na daljših tekmah. Kaj vi porečete na to?
Za Katjo ne vem, koliko je to smiselno. Ona nikoli ne bo tekmovalka za dolge proge, poleg tega ima težave z zdravjem. Dekleti bosta vedno boljši v šprintu. Vesna pa je že tekla in še bo tekla tudi na daljših progah.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Priložnost na Rogli so dobile Maja Benedičič, Anja Eržen in Alenka Čebašek. Na COC pa ste poslali Barbaro Jezeršek. Zakaj?
Priložnost tu so dobila tri dekleta, ki trenirajo pod vodstvom norveškega trenerja in so mlada, z izjemo Maje. Barbara pa ima trenutno psihične probleme- ne prenese namreč napore svetovnega pokala. Zdaj je poiskala pomoč pri psihologu. Nujno si mora povrniti zaupanje in potem bo znova dobila priložnost v svetovnem pokalu.

Rogla je pokazala tudi, da trenutno nimamo opaznejših predstavnikov v moški konkurenci.
Trenutno se daje poudarek generaciji, stari okrog 21 let, ki bo potrebovala še par let, da se dokaže tudi na tekmah višjega ranga.

Glede na to, da bo vaša naslednja postaja Tour de Ski, bi lahko predstavili letošnji potek tekmovanja. Se obetajo znova kakšne novosti?

Letos je novost to, da lahko odstopiš na eni od tekem in ti ostanejo točke iz prejšnjih tekem. Torej lahko zaključiš po treh ali štirih tekmah in obdržiš vse točke, lani pa si denimo vse izgubil. Poleg tega je novost še, da se v primeru uvrstitve med trideseterico točke podvojijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.