Šport
29 ogledov

Floyd Landis je bil dopingiran

Floyd Landis je na sodišču prisegel, da bo govoril resnico, samo resnico. Najbrž Žurnal24 main
Ameriški kolesar Floyd Landis je bil obsojen zaradi jemanja nedovoljenih poživil. Dobil je dveletno prepoved nastopanja, odvzeli pa so mu tudi naslov zmagovalca Dirke po Franciji iz leta 2006.

Ameriška antidopinška agencija (USADA) je sporočila, da je bil Floyd Landis lani na dopinškem testu pozitiven. To pomeni, da mu bodo odvzeli zmago na Dirki po Franciji, ki jo je osvojil lani. Odvzem naslova tako prestižne dirke se bo zgodil prvič v zgodovini kolesarstva. "Posledica pozitivnega dopinškega testa je dveletna prepoved nastopanja in odvzem prvega mesta. Landis pa bo moral vrniti tudi vse nagrade," je v uradni izjavi zapisala USADA. Pat McQuaid, predsednik mednarodne kolesarske zveze, je potrdil, da je novi zmagovalec Dirke po Franciji iz leta 2006 Oscar Pereiro.

 

Testosteron

Testosteron vzpodbuja regeneracijo po vadbi in izboljša vzdržljivost in moč.

Pereiro bo po Miguelu Indurainu postal prvi Španec, ki mu je uspelo zmagati na veliki dirki. Na kazen se je Floyd Landis že odzval: "Taka odločitev je udarec za celotno kolesarstvo in vse športnike." Spomnimo, da so pri ameriškem kolesarju po 17. etapi lanskega Toura v krvi odkrili previsoko vsebnost testosterona. Potem ko je bil pozitiven že test A, je vzorec B ugotovitve le potrdil. "Popolnoma zaupamo laboratoriju. Potem ko je pregled vzorca B potrdil vsebnost testosterona, nismo več dvomili," je dejal direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme in nadaljeval: "Nismo presenečeni. Že avgusta 2006 smo dejali, da Floyda Landisa ne upoštevamo kot zmagovalca Toura." Po dolgih pogajanjih in zaslišanjih je komisija pri ameriški antidopinški agenciji nazadnje ugotovila, da si je Landis vbrizgaval testosteron. Floyda Landisa so ujeli na dopinškem testu po izjemni vrnitvi na končnem vzponu 17. etape. Z izjemno vožnjo je očaral množice, in to le dan po tem, ko je že povsem pogorel in so ga že vsi odpisali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.