Šport
18 ogledov

Fourcade še drugič zlat; Fak razočaral

Fak Slovenija 10 km sprint biatlon Laura Soči olimpijske igre Stanko Gruden/STA
Francoski biatlonec Martin Fourcade je zmagi na zasledovanju dodal še zlato kolajno na 20-kilometrski preizkušnji. Od slovenskih predstavnikov se je najbolje odrezal Jakov Fak, ki je s štirimi zgrešenimi streli osvojil 32. mesto.

Francoz Martin Fourcade je na olimpijskih igrah v Sočiju zmagal še na najdaljši 20-kilometrski biatlonski tekmi. Srebro je osvojil Nemec Erik Lesser, bron pa Rus Jevgenij Garaničev. Slovence je pokopalo slabo streljanje. Najboljši je bil Jakov Fak, ki je s štirimi minutami pribitka zasedel 32. mesto. Klemen Bauer je bil 52., Janez Marič 63. in Peter Dokl 74.

Fak na vse ali nič ... dobil nič

Med Slovenci je na stadionu Laura precej več pričakoval predvsem Jakov Fak, ki pa je zgrešil že na prvem streljanju, se po polovici ujel, ko pa je dobil novo minuto pribitka na tretjem streljanju, je bilo jasno, da je šla visoka uvrstitev po zlu. Na koncu je Fak šel na vse ali nič in dobil nič v odnosu do svojih pričakovanj, saj si je pristreljal še dve minuti v skupni čas in pristal na 32. mestu.

"V bistvu sem vedel, da bo to najtežja tekma, ker je razdalja najdaljša. Bilo je zelo težko, a žal mi je za napake na strelišču. Fizično sem zdržal, psihično je bilo malo težje. To so majhne napake, a nisem izvedel strelov tako, kot je treba. To moram odpraviti," je dejal Fak in priznal, da so nastopi na igrah težki, saj doslej sezona ni potekala po načrtih: "Tukaj sem si naložil dodaten pritisk, a z glavo skozi zid ne gre."

Prvi strel ni bil odločilen

Prva polovica tekme na Krasnaji Poljani je bila dobra. Faka ni zmedel niti zgrešen strel. "Tisti strel ni bil nič hudega. Vedel sem, da bodo še tri streljanja. Tudi drugi so pod pritiskom in redki so zadeli vseh 20 tarč. Jaz svoje priložnosti nisem izkoristil." Fak zdaj čaka še na tekmo s skupinskim startom: "Na vsaki tekmi grem na medaljo. Če imam odstotek možnosti, bom skušal to izkoristiti."
 

Bauerja presenetili nenatančni streli

V slovenskem taboru so dolgo med favoriti za medalje omenjali tudi Klemna Bauerja, ki pa je že začel z dvema zgrešenima streloma, do konca so se nabrale še tri kazenske minute. "Ocena s petimi zgrešenimi streli ne more biti pozitivna. Pri sebi vem, da bi lahko bilo boljše, saj sem sem prišel dobro pripravljen, odgovarja mi strelišče in malo sem bil presenečen, ko sem že na začetku zgrešil dva strela." Bauer pa je nekoliko potarnal tudi nad ne dovolj hitrim tekom na zahtevni progi: "Na srečo jo je prirediteljem uspelo utrditi."

Marič in Dokl sta na igrah brez posamične norme, pripotovala sta s štafeto, bila na streljanju s po tremi minutami pribitka celo boljša od Bauerja in Faka, a njuna tekaška predstava za visoke uvrstitve ne zadošča.

Fourcade ugnal Lesserja, Graničevu darilo za rojstni dan

Z bojem za najvišja mesta Slovenci tokrat niso imeli nič. Na koncu je bilo vprašanje le, ali bo Nemec Erik Lesser zdržal visok ritem in v zadnjem krogu ostal pred Francozom Fourcadom, ki je zgrešil en strel. Po zadnjem streljanju je imel skoraj 10 sekund prednosti Nemec, v cilju pa je naskok Francoza znašal 12 sekund. Fourcade je prvi Francoz po Jean-Claudu Killyju, ki je na enih igrah osvojil dve zlati medalji. "Vesel sem, da sem zdržal. Zgrešiš en strel, si nato malo hitrejši v teku ... Pred igrami pa nisem želel nikomur nič dokazati, zlate medalje osvajam predvsem zase," je po velikem uspehu dejal francoski biatlonski zvezdnik.

Tistih, ki so grešili, je bilo več. Dolgo je kazalo na presenetljivo zmago Litovca Tomasa Kaukenasa, ki pa ni zdržal pritiska in si na zadnjem strelskem postanku pristreljal tri kazenske minute. Zgrešili so tudi Avstrijec Simon Eder, Francoz Jean Guillaume Beatrix in Italijan Lukas Hofer, s čimer je bila pot do brona odprta za domačega aduta Garaničeva, ki si je tako sam podaril najlepše darilo za 26. rojstni dan.

V petek bodo na Krasnaji Poljani na 15-kilometrski progi nastopile tekmovalke, tudi s Tejo Gregorin, bronasto na zasledovanju.

Biatlon, Soči, posamično, 20 km (M):

1. Martin Fourcade (Fra) 49:31,7/1
2. Erik Lesser (Nem) + 12,2/0
3. Jevgenij Graničev (Rus) 34,5/1
4. Simon Eder (Avt) 37,8/1
5. Dominik Landertinger (Avt) 42,5/0
6. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 43,8/1
7. Emil Hegle Svendsen (Nor) 58,6/1
8. Lowell Bailey (ZDA) 1:25,7/1
9. Serhij Semenov (Ukr) 1:36,2/1
10. Daniel Böhm (Nem) 1:37,7/1

32. Jakov Fak (Slo) 3:45,9/4
52. Klemen Bauer (Slo) 5:57,4/5
63. Janez Marič (Slo) 6:50,7/3
74. Peter Dokl (Slo) 8:19,8/3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.