Šport
32 ogledov

Francija petič svetovni prvak!

francija katar finale sp 2015
1/31
EPA
Francija je v finalu svetovnega prvenstva v Dohi premagala Katar (25:22) in osvojila peti naslov svetovnega prvaka.

Francoska moška rokometna reprezentanca je po današnji zmagi nad Katarjem s 25:22 (14:11) osvojila zlato odličje na svetovnem prvenstvu v Dohi. Za Francijo je to peti naslov svetovnega prvaka, pred tem je bila najboljša še na na Islandiji leta 1995, v Franciji leta 2001, na Hrvaškem leta 2009 in na Švedskem leta 2011.

Francozi so v prvih minutah tekme zagospodarili na igrišču in si hitro priigrali štiri gole prednosti. Po dobri polovici prvega polčasa je kazalo, da Katarci ne bodo nudili dostojnega odpora, nato pa so domači premagali začetno nervozo in začeli kazati igro, ki jih je popeljala vse do finala SP. Čeprav je domača reprezentanca, bolje rečeno mednarodna izbrana vrsta, vršila pritisk, pa se Francozi niso pustili motiti in nasprotnika vseskozi držali na varni razdalji. Katarci so imeli nekaj minut pred koncem priložnost, da se približajo na gol razlike, vendar je žoga zadela vratnico, varovanci Clauda Oneste pa so si v naslednjih napadih priigrali neulovljivo prednost.

Na SP v Dohi je nastopila tudi Slovenija in osvojila končno osmo mesto. V skupinskem delu je premagala Čile, Belorusijo in Brazilijo ter izgubila proti Katarju in Španiji. V osmini finala je bila boljša od Makedonije, v četrtfinalu pa je izgubila proti Franciji. V tekmah za razvrstitev od petega do osmega mesta je najprej klonila proti Danski, na sobotni tekmi za končno sedmo mesto pa nato še z Nemčijo.

Rivera pravi mojster svojega poklica

Za Francijo je to že jubilejna deseta kolajna najbolj žlahtnega leska na velikih tekmovanjih, v svoji vitrini ima tudi dva zlata olimpijska odličja iz Pekinga 2008 in Londona 2012 ter še tri z evropskih prvenstev v Švici 2006, Avstriji leta 2010 in na Danskem leta 2014.

Španski strokovnjak na katarski klopi Valero Rivera je v devetdesetih letih minulega stoletja ustvaril veliko Barcelono, pred dvema letoma Španijo popeljal do naslova svetovnega prvaka, na letošnjem sklepnem turnirju v Dohi pa je iz Katarja naredil novega rokometnega silaka.

A na današnji finalni tekmi njegove lucidne taktične ukane - do finalne tekme je Katar izgubil le eno tekmo proti Španiji, pred tem je v skupinskem delu premagal Slovenijo, Brazilijo, Čile in Belorusijo, v tekmah na izpadanje pa Avstrijo, Nemčijo in Poljsko - niso pomagale njegovim varovancem iz vseh vetrov v obračunu proti rokometno "mogočni" Franciji, v obračunu proti kateremu drugemu tekmecu pa bi se Arabci morda z zlatimi črkami zapisali v zgodovino svetovnih prvenstev.

SP v rokometu, Doha, finale:

Katar : Francija 22:25 (11:14)
Marković 7, Capote 6; Karabatić 5, Narcisse in Porte 4

V dvoboju za tretje mesto je Poljska po podaljšku premagala Španijo (29:28).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.