Šport
18 ogledov

Francoska senzacija, naši porazno!

Philipp Schörghofer
1/25
Žurnal24 main
Zmagovalec veleslaloma za 50. pokal Vitranc je Carlo Janka, ki je za dve stotinki premagal senzacionalnega Alexisa Pinturaulta (po prvi vožnji je bil 16.). Slovenci še peto leto zapored brez finala.

Kako zelo smo se zmotili, ko smo po prvi vožnji Avstrijca Philippa Schörghoferja že proglasili za zmagovalca podkorenskega veleslaloma. Imel je visokih 65 stotink prednosti pred Švicarjem Carlom Janko. Odpeljal je brezhibno in le odstop bi mu lahko preprečil zmago. A glej ga zlomka: odstop se je res zgodil in to že po nekaj vratcih finalne vožnje. In tako gre zmaga na 50. pokalu Vitranc Janki. To je Švicarjeva deveta zmaga v karieri. A zgodba dneva je mladi francoski up Alexis Pinturault, ki je s popolnim nastopom v finalu s 16. mesta napredoval na končno drugo. To so njegove prve stopničke, za zmagovalcem pa je zaostal le dve stotinki. Na stopničke se je kot tretji povzpel še svetovni prvak Američan Ted Ligety. Slednji si malega kristalnega globusa sicer še ni zagotovil, a ima težko ulovljivih 77 točk prednosti. Hrvat Ivica Kostelić je kljub povprečnemu 18. mestu obdržal visoko prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj Švicar Didier Cuche v Kranjski Gori ne nastopa, Norvežan Aksel Svindal pa je bil 22.

Janka je strnil naslednje misli: "Ta zmaga je zame nekaj posebnega. Predvsem me veseli občutek, da sem se vrnil na vrh." Presrečen je bil tudi drugi Pinturault: "Neverjetno. Počutim se zares sijajno. To je šele moja druga uvrstitev v karieri med dobitnike točk, pa sem že v družbi takšnih smučarskih mojstrov, kot sta Carlo in Ted."

Bo na slalomu bolje!  Matic Skube ima višje cilje. "Uvrstitev okoli 15. mesta. Na tekmah v Banskem in na SP v Garmischu sem menda odseke oziroma vmesne čase odpeljal za med najboljšo deseterico. Tako da, če mi uspeta dve vrhunski vožnji, potem je vsekakor možno tudi to." Poleg njega bodo v nedeljo na slalomu nastopili še Mitje Valenčiča, Bernard Vajdič, Miha Kürner, Patrick Jazbec in Klemen Kosi.

"Nisem naredil nobene posebne napake. Enostavno sem odpeljal zelo slabo, celotna vožnja je bila zelo slaba. S tem zagotovo ne morem biti zadovoljen," je v ciljnem izteku povedal Kostelić, ki je z roko udaril v količek, a je v finalu vseeno lahko nastopil.

Slovenski veleslalomisti na domači strmini točk niso osvojili še peto leto zapored. "Glede na visoke startne številke je cilj kakršnakoli uvrstitev med trideseterico," je bila pobožna želja trenerja Pavla Čebulja. Ostalo je pri željah. Prvi štirje Slovenci na startu (Miha Kürner, Janez Jazbec, Aleš Gorza in Matic Skube) so odstopili! Mlada Žan Kranjec in Patrick Jazbec pa sta zaostala za več kot pet sekund in se uvrstila na 42. in 43. mesto (med vsega 46 uvrščenimi). "Za naše startne številke je bila proga kar težka, tako postavitev kot podlaga. Zgornji del mi je solidno uspel, vsaj po občutku, ne vem, če tudi po času. Zdi se mi, da sem svoj veleslalom odpeljal optimalno. Žal pa se je zgodil odstop," se je sprijaznil Skube.

"Boril sem se. Bilo je zelo zahtevno, ampak bi se dalo smučati za drugo vožnjo. Imel sem nesrečo, da sem na ravnini z roko zadel v vratca. Potem sem se nekaj časa lovil in se boril. Nakar sem napravil napako za odstop: prehitro sem težo prenesel na zgornjo smučko," je dejal Gorza.

Pred mikrofon smo povabili še debitanta v svetovnem pokalu, Kranjca: "Proga je bila kar solidna, morda je na nekaj mestih malce treslo smučke. Bile so rezerve. Glede na težak teren se ti hitro pripeti napaka. Bilo je nekaj živčnosti, saj sem le prvič nastopil med najboljšimi."

Trener Čebulj je lahko le povzel ugotovitve sezone in potrdil bojazni pred tekmo: "V domačem kraju pričakuješ nek preobrat, ki pa ga nismo doživeli. Ostaja cmok v grlu, ampak nekatere tekmovalce, predvsem mlade, bo treba naučiti tekmovati. Predvsem mislim Janeza Jazbeca, ki ima enega večjih veleslalomskih potencialov v Sloveniji. A trening je eno, tekma pa drugo. Ne vem, zakaj so odstopili."

Kranjska Gora, veleslalom za 50. pokal Vitranc:

1. Carlo Janka (Švi) 2:27,05
2. Alexis Pinturault (Fra) +0,02
3. Ted Ligety (ZDA) +0,12
4. Cyprien Richard (Fra) +0,48
5. Thomas Fanara (Fra) +0,55
6. Matts Olsson (Šve) +0,90
7. Manfred Mölgg (Ita) +1,05
8. Hannes Reichelt (Avt) +1,18
...
Izven finala: 42. Žan Kranjec (Slo) +5,54; 43. Patrick Jazbec (Slo) +5,57
Odstop: Kürner, J. Jazbec, Gorza, Skube

Svetovni pokal, skupno (30):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1307 točk
2. Didier Cuche (Švi) 725
3. Aksel Lund Svindal (Nor) 722
4. Silvan Zurbriggen (Švi) 703
5. Carlo Janka (Švi) 674
6. Romed Baumann (Avt) 617
...
45. Andrej Šporn (Slo) 145
56. Andrej Jerman (Slo) 113
76. Mitja Valenčič (Slo) 63
96. Matic Skube (Slo) 38
108. Gašper Markič (Slo) 22
127. Aleš Gorza (Slo) 13
128. Miha Kürner (Slo) 12
145. Andrej Križaj (Slo) 5

Veleslalom (6):

1. Ted Ligety (ZDA) 383
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 306
3. Cyprien Richard (Fra) 303
4. Kjetil Jansrud (Nor) 240
5. Carlo Janka (Švi) 235
6. Thomas Fanara (Fra) 233

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.