Šport
17 ogledov

Francoz v novi opremi do rekorda

Francoz Camille Lacourt je junak drugega dne EP v plavanju v Budimpešti. (Foto: Žurnal24 main
Francoski plavalec Camille Lacourt je postal prvi, ki je po prepovedi visokotehnoloških plavalnih kostumov dosegel nov evropski rekord.

Francoz Camille Lacourt je v finalu drugega dne evropskega plavalnega prvenstva v Budimpešti dosegel izid 52,11 sekunde na 100 hrbtno in za 16 stotink izboljšal rekord Nemca Helgeja Meeuwa iz lanskega leta.

Z rekordom je 25-letni Lacourt poskrbel, da se je tudi drugi dan EP odvrtel po francoskem scenariju, ki je Francozom prvi dan pripadel, potem ko je mladinec Yannick Agnel na 400 metrov prosto premagal svetovnega prvaka in svetovnega rekorderja Nemca Paula Biedermanna. Lacourt je z današnjim evropskim rekordom na 100 hrbtno le za 17 stotink zgrešil svetovni rekord Američana Aarona Peirsola. Srebro na 100 hrbtno je osvojil drugi Francoz Jeremy Stravius pred Britancem Liamom Tancockom.

Legendarna 33-letna Švedinja Therese Alshammar je osvojila še eno zlato medaljo na 50 delfin. V moški konkurenci je bil na 50 delfin najboljši Španec Rafael Muñoz. Na 100 prsno se je zmage veselil Norvežan Aleksander Dale Oen.

Med Slovenci sta v torek nastopili le dve plavalki in obtičali v kvalifikacijah. Nina Sovinek iz ljubljanske Olimpije je z dosežkom 57,09 na 100 prosto osvojila 37. mesto, Tanja Šmid iz ravenskega Fužinarja pa je bila na 100 prsno diskvalificirana. Njen izid 1:10,47 bi sicer zadostoval za 16. mesto in uvrstitev v polfinale.

Šmidova je bila diskvalificirana zaradi domnevnega delfinovega udarca med plavanjem, ki pa ga slovenski trenerji niso zasledili niti po pregledu posnetka plavanja. "Najhuje je, ker bi Tanja s svojim dosežkom lahko nastopila v polfinalu," je po tekmi dejal njen trener in eden najboljših slovenskih plavalcev vseh časov Borut Petrič. "Zelo razočarana sem. Diskvalificirana sem bila, ker naj bi pri zadnjih dveh zavesljajih pred obratom brcala delfina. Tega nisem naredila, tudi na posnetku tega ni. Zdaj sem pa jezna in upam, da mi bo to prišlo prav za nastop na 200 prsno," je tekmo videla Šmidova.

V sredo bo na sporedu kar sedem slovenskih nastopov. Na 800 prosto se bodo predstavile slovenska rekorderka Nina Cesar iz Radovljice, aktualna mladinska podprvakinja v tej disciplini Ravenčanka Tjaša Oder, njena klubska kolegica in vrstnica Špela Bohinc ter še ena radovljiška plavalka Teja Zupan, tudi že olimpijka v daljinskem plavanju.

Triglavanka Anja Čarman se bo na 100 hrbtno skušala odkupiti za ponesrečen nastop na dvakrat daljši razdalji, Anjo Klinar iz Gorenjske banke Radovljice čaka nastop na 200 mešano, njen klubski kolega Robi Žbogar pa se bo predstavil na 200 delfin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.