Šport
13 ogledov

Francozi ne izpustijo zlata

Nikola Karabatić - dovolj dober za najkoristnejšega igralca prvenstva, preslab z Žurnal24 main
Francoska rokometna reprezentanca je zmagala še na četrtem velikem tekmovanju zapored. V finalu SP je premagala Dansko po podaljšku s 37:35. Tretjega mesta se je veselila Španija.
Francoz Nikola Karabatić je najbolj koristen igralec (MVP) letošnjega SP na Švedskem. Mednarodna rokometna zveza (IHF) pa ga ni uvrstila v najboljšo ekipo sklepnega turnirja. V idealni sedmerki so Francoz Thierry Omeyer (vratar), Norvežan Harvard Tvedten (levo krilo), Hrvat Vedran Zrnić (desno krilo), Francoz Bertrand Gille (krožni napadalec), Danec Mikkel Hansen (levi zunanji), Šved Dalibor Doder (srednji zunanji) in Islandec Alexander Petersson (desni zunanji).

Francozi v zadnjih letih nimajo dostojnih tekmecev na mednarodnem prizorišču, svojo premoč so dokazali tudi na letošnjem sklepnem turnirju na Švedskem, kjer jim je uspel "rokometni poker asov". Po zmagoslavjih na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008, svetovnem prvenstvu na Hrvaškem leta 2009, evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010 so osvojili še četrti veliki turnir v nizu in se neposredno uvrstili na olimpijske igre prihodnje leto v Londonu.

Za "galske peteline" je to že četrti naslov svetovnih prvakov, pred tem so slavili na Islandiji leta 1995, v Franciji leta 2001 in na Hrvaškem leta 2009, na večni lestvici pa so ujeli vodilne Švede in Romune. Švedi so zmagali v letih 1954, 1958, 1990 in 1999, Romuni pa v letih 1961, 1964, 1970 in 1974.

Dvoboj rokometnih titanov - Francozi so stavili na granitno obrambo in sijajne individualne sposobnosti svojih posameznikov, predvsem najbolj koristnega igralca letošnjega turnirja Nikole Karabatića, Danci pa na svojo tradicionalno igro neverjetnega tempa - so bolje pričeli izbranci francoskega stratega Clauda Oneste. Na polovici polčasa so si priigrali tri gole prednosti (9:6), le štiri minute kasneje pa so Danci - tudi na račun izključitve krožnega napadalca in enega najbolj pomembnih členov v francoski obrambi Bertranda Gilla - izenačili na 9:9. A nato so znova "pičili" Francozi, v obdobju od 20. do 26. minute so zaprli vse poti do svojega vratarja Thierryja Omeyerja, z delnim izidom 4:0 povedli s 13:9, na veliki odmor pa odšli s prednostjo treh golov (15:12).

Španska rokometna reprezentanca je v tekmi za tretje mesto na moškem svetovnem prvenstvu v Malmöju premagala Švedsko s 24:23 (11:11).

V drugi polovici so izbranci danskega rokometnega "reformatorja" Ulrika Wilbeka - pred dobrim desetletjem je v svoji domovini v višave povzdignil ženski rokomet, v zadnjih letih pa v nekoliko milejši obliki še moški - vseskozi dihali za ovratnik imenitnim Francozom. Ti so si dovolili tudi kakšno napako več, med drugim so od 36. do 38. minute prejeli kar dva zadetka ob igralcu več, a navkljub temu držali prednost od dveh do štirih golov. Tako je bilo vse do 49. minute, ko je danski "bombarder" Mikkel Hansen izenačil na 24:24, v izenačeni in izjemno dramatični končnici pa je Francoze le nekaj sekund do konca rednega dela ločilo do ubranitve naslova, a jim je načrte pokvaril Bo Spellerberg, ki je zadel za 31:31.

V dveh petminutnih podaljških je bilo več rokometne modrosti na strani Francozov. V 64. minuti jim je že pošteno tekla voda v grlo, saj so Danci po golu Michaela Knudsena sploh prvič na dvoboju povedli s 33:32, v nadaljevanju pa so "trikolorji" navkljub vidni utrujenosti iz sebe iztisnili zadnje atome moči ter s posamičnimi vložki Karabatića, Luca Abaloja in Jeroma Fernandeza, ki je v 69. minuti povišal na 36:34, zapečatili usodo pogumnih Dancev.

SP v rokometu, finale:

Francija : Danska 37:35 (31:31, 15:12)*
Karabatić 10, Guigou 7(2); Hansen 10, Christiansen 5 (2)

SP v rokometu, tekma za 3. mesto:


Španija : Švedska 24:23 (11:11)
Gurbindo, Aguinagalde 4 in Romero po 4; Källman 6, Larholm 5

*po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.