Šport
463 ogledov

Francozi pripravljeni na vse: "Obstajata tudi načrta B in C"

Macron Profimedia
Francoski predsednik je kljub naraščajoči grožnji terorističnih napadov prepričan v nemoten potek olimpijskih iger v Parizu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v intervjuju za televizijski postaji BFMTV in RMC dejal, da bi lahko organizatorji ob morebitnih varnostnih grožnjah slovesno odprtje olimpijskih iger v Parizu z reke Sene preselil na osrednji stadion, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obstajata načrta B in C," je dejal francoski predsednik in omenil možnost, da bi slovesno odprtje potekalo na osrednjem stadionu OI Stade de France. Tam bodo sicer na sporedu tekme v ragbiju 7 in atletiki. Macron je dodal, da bi lahko odprtje prestavili tudi na območje Trocadera čez reko Seno od Eifflovega stolpa.

Tony Estanguet Velik izziv Šport Onesnaženost Sene ogroža izvedbo plavalnega dela triatlona

Organizatorji pariških OI sicer načrtujejo slovesnost brez primere v zgodovini olimpijskih iger, s tem pa bi prekinili tradicijo odprtij na osrednjih stadionih.

Toda v času vojne v Ukrajini in Gazi so oblasti v Franciji in drugod po Evropi bolj ranljive za morebitne napade, piše AFP. Vse do danes so sicer oblasti v Franciji zanikale, da bi lahko odprtje iger ob varnostnih grožnjah prestavili drugam.

"Ta otvoritvena slovesnost bo prva tovrstna na svetu in jo bomo tudi izpeljali," je zatrdil francoski predsednik v intervjuju za BFMTV in RMC. "A vse bomo analizirali sproti, obstajata načrt B in načrt C," je nato še o drugih možnostih pripomnil 46-letni Macron.

Prestavitev lokacije z reke Sene bi bil sicer velik podvig, prireditelje iger pa bi s tem prikrajšala za eno odločilnih podob OI v Parizu.

zlata medalja 3 x olimpijski prvak Šport Športni velikan bo na olimpijskih igrah v Parizu končal kariero

Organizatorji 26. julija na otvoritvi pričakujejo okoli 300.000 gledalcev, okoli 200.000 dodatnih pa bi jo lahko spremljalo z okoliških zgradb ob Seni, piše AFP.

Doslej nobena od državnih delegacij ni izrazila pomislekov glede sodelovanja na mimohodu oziroma v tem primeru plutja čolnov po reki po Seni, niti najbolj izpostavljeni državi ZDA in Izrael.

Macron je v pogovoru s televizijskima postajama dodal, da bo naredil vse v njegovi moči, da bo med igrami vladalo olimpijsko premirje: "Prizadevamo si za olimpijsko premirje in mislim, da je to priložnost, da se povežemo in sodelujemo s številnimi partnerji."

Olimpijske igre bodo sicer na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom, nato v Parizu sledijo še paraolimpijske igre med 28. avgustom in 8. septembrom.

zlata medalja Konec tradicije Šport Atletika orje ledino na področju denarnih nagrad

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:49 15.april 2024.

    Francozi, Macrona se morate znebiti pod nujno..Sili državo v vojno, kjer ne bo zmagovalca..