Šport
4 ogledov

Francozi tretjič evropski prvaki

Karabatić Francija Španija EP v rokometu polfinale
1/7
EPA
Francija je v velikem finalu evropskega prvenstva gladko ugnala Dansko (41:32). Španija je osvojila tretje mesto po zmagi nad Hrvaško (29:28).

Francozi in domačini Danci so na medsebojni tekmi v velikem finalu odločali o tem kdo bo okronana za evropskega prvaka. Pred tekmo verjetno nihče ni pričakoval tako enosmernega prometa, a Francija je bila danes boljša in si že v prvem polčasu zagotovila tretji naslov evropskega prvaka z izidom kar 41:32.

Najboljši gralec prvenstva Nikola Karabatić je dosegel prvi zadetek na najpomembnejši tekmi prvenstva. Odlično je tekmo začel vratar Thierry Omeyer, ki je že v prvih minutah zaklenil vrata. Danci so prvi zadetek dosegli šele ob vodstvu Francije s 3:0 in tudi sicer niso tekme začeli najbolje, saj so se po osmih minutah znašli v zaostanku že petih zadetkov. 

Danci že v prvem polčasu v breznu

Izključitve, številni neuspešni napadi, obrambe Omeyera in šibka obramba sta kljubovala visokemu zaostanku Dancev. Niti ni presenečenje, da je razlika že po polovici polčasa narasla na devet zadetkov, saj so gledalci prvo obrambo katerga od nerazpoloženih domačih vratarjev videli šele v 15. minuti.  

Kljub temu, da so Danci v naslednjih petnajstih minutah nekoliko dvignili raven igre, so se uspeli Francozom le malenkostno približati. Čeprav je bila razlika že deset zadetkov, so galski petelini na odmor odšli s sedmimi zadetki prednosti. Dance je pestila predvsem igra v obrambi in delo obeh vratarjev, ki sta v prve pol ure zbrala zgolj tri obrambe

Francozi počasi a zanesljivo

Kdor je v drugem polčasu pričakoval ofenzivo Dancev vse od začetka, se je zmotil. V prvih minutah je razmerje moči ostalo podobno tistemu iz prvega polčasa in tako bodo gostitelji prvenstva zlato le stežka obdržali doma. Francozi so v napadu igrali počasi in tako odvsemali dragocene sekunde do konca tekme, ob temu pa vseeno uspešno zaključevali napade.

Eden izmed redkih razpoloženih igralcev Danske na tej tekmi je Mikkel Hansen, ki pa je bil iskanju preobrata brez pomoči. Ko je postalo bolj ali manj jasno kdo bo novi evropski prvak, so zadetki padali na obeh straneh, selektor Francije Claude Onesta pa je priložnost ponudil tudi manj izkušenim rokometašem, ki jim ni bilo težko zadržati prednosti do konca. Najboljši igralec finala je postal Daniel Narcisse, prvi strelec tekme pa je bil Giugou z desetimi zadetki. Za Dansko, ki je prvič izgubila v finalih evropskih prvenstev je največ zadetkov dosegel Mikkel Hansen, devet

Španci domov kot tretji

Španskim rokometašem je pripadel mali finale v danskem Herningu. Za dvakratne svetovne prvake s Pirenejskega polotoka je to peta kolajna na evropskih prvenstvih, pred tem je drugo mesto osvojila v Španiji leta 1996, Italiji leta 1998 in Švici leta 2006, tretja pa je bila na Hrvaškem leta 2000

Po izenačenem uvodu so si Španci v 19. minuti priigrali tri gole prednosti (11:8), najvišjo pa tik pred odhodom na polčas (16:12). Hrvati so v drugi polovici tekme vseskozi dihali za ovratnik španskim rokometašem, izenačujočega gola pa jim do konca tekme ni uspelo doseči.

V španski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Joan Canellas z osmimi in Julen Aguinagalde s sedmimi goli, Domagoj Duvnjak je za Hrvaško dosegel osem zadetkov.

Evropsko prvenstvo, finale:

Danska : Francija 32:41 (16:23)

Tekma za 3. mesto:

Španija : Hrvaška 29:28 (16:13)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.