Šport
29 ogledov

Francozi zlati, Raich odsoten pol leta

Thomas Fanara in kolegi so v Garmischu osvojili zlato ekipno kolajno. (Foto: Reu Žurnal24 main
Francija je zmagala na ekipni tekmi SP v alpskem smučanju v nemškem Garmischu. Avstrijec Benjamin Raich, ki se je poškodoval na tekmi, je v Innsbrucku že uspešno prestal operacijo.

V finalu ekipne tekme v paralelnem veleslalomu je Francija premagala favorizirano Avstrijo, prvo nosilko. Po izenačenem izidu dvobojev 2:2 je zmagovalca odločil seštevek najboljših časov smučarke in smučarja posameznih ekip. Za tretje mesto je Švedska premagala Italijo s 4:0. Slovenskih predstavnikov ni bilo med enajstimi ekipami, ki so bile na startu. Anja Pärson je po zmagi Švedske v malem finalu osvojila svojo 19. medaljo na velikih tekmovanjih in zdaj na večni lestvici zaostaja le še za Norvežanom Kjetilom Andrejem Aamodtom, ki se je veselil dvajsetih odličij.

Švicar Didier Cuche pa si je poškodoval levo roko na treningu v Oberjochu, vendar bo kljub zlomu kosti in mavcu nastopil na petkovem veleslalomu. Šele prihodnji teden pa se bodo odločili, če bo svetovni podprvak v smuku potreboval operativni poseg.

Prvič so na SP za ekipne medalje tekmovali v paralelnem veleslalomu; doslej so se merili v superveleslalomu in slalomu. Zmage so se na koncu veselili Tessa Worley, Cyprien Richard, Alemone Marmottan in Thomas Fanara. V finalu so za poražene Avstrijce nastopili Anna Fenninger, na superkombinaciji je za zlato ugnala Tino Maze, Philipp Schörghofer, Michaela Kirchgasser in Romed Baumann. Benjamin Raich je moral takoj po nastopu v prvem dvoboju Avstrije zaradi poškodbe levega kolena na preglede v bolnišnico v Innsbruck, v nadaljevanju tekme pa ga je nadomestil Philipp Schörghofer. Tedaj je nastope končala tudi Raichova prijateljica Marlies Schild.

V polfinalu so Avstrijci kar s 4:0 odpravili Italijane, Francozi in Švedi pa so bili izenačeni, vendar sta seštevka časov smučarja v finale popeljala Francoze.

Racih že operiran
Avstrijski smučarski zvezdnik Benjamin Raich, ki si je na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v Garmish-Partenkirchnu huje poškodoval levo koleno, je v domačem Innsbrucku uspešno prestal operacijo. Ta se je po 45 minutah končala brez zapletov, je potrdil zdravnik avstrijske ekipe Karl Golser. Že prvi zdravniški pregledi v Innsbrucku so pokazali poškodbe križnih vezi ter meniskusa. Raich bo moral počivati šest mesecev.

Nemčija, gostiteljica prvenstva, je brez treh zlatih deklet Marie Riesch, Viktorije Rebensburg in Kathrin Hölzl, ki so jih pestile zdravstvene težave, izpadla v drugem krogu. Potem ko je bila v prvem s 4:0 prepričljivo boljša od Slovaške, je v četrtfinalu izgubila proti Franciji. Lena Dürr, Fritz Dopfer, Veronique Hronek in Felix Neureuther so imeli sicer izenačen izid 2:2, vendar pa je seštevek časov najboljših pokazal, da sta bila Francoza hitrejša.

Italijani so v četrtfinalu izločili Američane, Avstrijci pa Hrvate, ki so bili sicer na pragu zmage. Čeprav so nastopili brez vodilnega v svetovnem pokalu Ivice Kostelića in Daliborja Šamsala, ki se je huje poškodoval na smuku superkombinacije in je že končal sezono, so v prvem krogu izločili Kanadčane. Proti Avstrijcem so imeli v rokah neodločen izid, saj je Marlies Schild je izgubila proti Sofiji Novoselić, Raicha, ki si je med padcem poškodoval koleno, pa je ugnal Natko Zrnčić - Dim. Za vodilno reprezentanco v pokalu narodov sta zmagi dosegla Michaela Kirchgasser in Romed Baumann v dvobojih s Teo Palić in Tinom Širokim, seštevek časov pa je dal prednost Avstrijcem.

Na ekipni tekmi bi lahko nastopilo 16 reprezentanc, vendar jih je pet manj, kar kljub zanimivim obračunom za gledalce ni najboljša popotnica v boju za olimpijsko disciplino po letu 2014. Mednarodni olimpijski komite (MOK) naj bi o tem odločal že letos.

SP, ekipna tekma, vrstni red:

1. Francija (Tessa Worley, Anemone Marmottan, Taina Barioz, Thomas Fanara, Gauthier de Tessieres, Cyprien Richard)
2. Avstrija (Anna Fenninger, Michaela Kirchgasser, Marlies Schild, Romed Baumann, Philipp Schörghofer, Benjamin Raich)
3. Švedska (Anja Pärson, Maria Pietilä-Holmner, Sara Hector, Hans Olsson, Matts Olsson, Axel Bäck)
4. Italija
5. Nemčija
5. Švica
5. ZDA
5. Hrvaška
9. Kanada
9. Slovaška
9. Češka

Izidi:


- finale:

*Francija - Avstrija 2:2
- za 3. mesto:
Švedska - Italija 4:0
- polfinale:
Avstrija - Italija 4:0
*Francija - Švedska 2:2
- četrtfinale:
*Avstrija - Hrvaška 2:2
Italija - ZDA 3:1
*Francija - Nemčija 2:2
Švedska - Švica 4:0
- prvi krog:
Nemčija - Slovaška 4:0
Hrvaška - Kanada 3:1
Švedska - Češka 4:0

*reprezentanca boljša zaradi boljšega seštevka najboljših časov smučarke in smučarja posameznih ekip

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.