Šport
32 ogledov

Froome predstavlja zgornji človeški limit

chris froome EPA
Dvakratni zmagovale Tour de France,Chris Froome, je razkril neodvisne fiziološke teste, s katerimi želi zapreti usta dvomljivcev.

"Vem, kaj sem naredil, da sem tu. Jaz sem edini, ki lahko 100-odstotno zatrdi, da sem čist. Nisem kršil pravil. Nisem goljufal. Nisem jemal nobenih skrivnih substanc, ki komu ne bi bile znane," je povedal Froome.

Froome in Sky sta bila med letošnjo dirko na udaru kritikov, ko so razkrili podatke o moči, kadenci, srčnemu ritmu in druge podatke. Eden do navijačev je šel tako daleč, da ga je med eno od etap polil z urinom in za njim kričal, da je dopinški grešnik. Frooma je to močno razjezilo in se je odločil, da bo šel na neodvisno testiranje, ki ga je avgusta opravil v laboratoriju GlaxoSmithKline v Londonu.

Med številnimi podatki je posebej izjemna maksimalna poraba kisika organizma (VO2 max) - merijo ga v mililitrih na kilogram telesne mase v minuti - 84,6.

Po poročanju britanskega magazina Esquire, ki je opravil intervjuju z Britancem, je vrednost na Touru znašala 88,2. Večina ljudi ima vrednost VO2 max med 35 in 50, dobro natrenirani med 50 in 60, redki vrhunski športniki pa tudi okrog 90.

Philipp Bell, športni znanstvenik v omenjenem laboratoriju, je na to dejal: "Froomova vrednost je verjetno zgornji človeški limit."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.