Šport
28 ogledov

Froome se je bal črnega scenarija

chris froome dirka po franciji 2015 EPA
Britanski kolesar Chris Froome je med najslavnejšim vzponom na Alpe d'Huez podvomil v svojo zmago na letošnji Dirki po Franciji.

Chris Froomu, vodilnemu dirkaču na Touru in lastniku rumene majice, je na predzadnji etapi uspelo omejiti škodo, ki jo je z odlično vožnjo povzročil Nairo Quintana.

Kolumbijec je zaostanek za Froomom znižal na 72 sekund, kar bi Britancu na zadnji etapi moralo zadostovati za končno zmago.

Froome je po koncu dirke priznal, da je bil med vzponom, ki ga je proglasil za ''najtežjega v njegovi karieri'', povsem na koncu z močmi. ''Bil sem na meji. Prišel je trenutek, ko sem si mislil 'tole bi se lahko drugače končalo, v težavah sem','' je povedal 30-letnik, ki bo že danes najverjetneje postal edini britanski kolesar z dvema zmagama na Tour de France.

Froome je imel pred začetkom predzadnje dirke kar dve minuti in 38 sekund prednosti pred Quintano, pred poslednjo preizkušnjo pa razlika znaša le še minuto in 12 sekund. Britancu sta pri omejevanju škode pomagala predvsem moštvena kolega Richie Porte in Wouter Poels. ''Razmišljal sem o različnih stvareh. Bil sem povsem na koncu. Občutek sem imel, kot da umiram tisoč smrti, a v družbi moštvenih kolegov je bilo bolj vzdržno. V zadnjem kilometru sem imel še nekaj dela, da sem omejil izgubo,'' je povedal Froome.

Britanec ima za seboj izredno naporno najprestižnejšo kolesarsko dirko na svetu, med katero je vanj priletelo nekaj pljunkov in plastenka urina, vseskozi pa se je moral otepati obtožb o uporabi prepovedanih poživil.

''V ozadju se je dogajalo toliko stvari, ki bi mi lahko odvzele koncentracijo in me oddaljile od mojega cilja. Občutek imam, da smo se zadnje tri tedne morali boriti proti vsemu, a še vedno ostali na vrhu. S prvo zmago na Touru so se mi izpolnile sanje. Z drugo sem dosegel več, kot sem si kdajkoli predstavljal,'' je pred zadnjo formalnostjo letošnje izvedbe, 126 km dolgo etapo od Sévresa do Pariza, še povedal Froome.

chris froome dirka po franciji 2015 | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.