Šport
29 ogledov

Gajser kljub padcu prevzel vodstvo v SP

tim gajser MXGP motokros Hondaproracing.com
Slovenski motokrosist Tim Gajser je na sedmi dirke sezone razreda MXGP osvojil drugo mesto, prevzel pa je tudi skupno vodstvo v SP, kjer ima zdaj 299 točk. Zmagal je Italijan Antono Cairoli.

V nemškem Teutschenthalu je prvič v sezoni nastopil še en slovenski dirkač, Peter Irt, ki je prvo vožnjo končal na 26. mestu, v drugi je bil 25., skupno pa mu je to prineslo 29. mesto.

Gajser je bil v sobotnih kvalifikacijah tretji, potem ko je bil večino časa drugi, a je po padcu tik pred koncem iztržil tretje mesto. Irt je svoje prve kvalifikacije v sezoni končal na 25. mestu.

Gajser je prvo vožnjo začel na petem mestu ter se nato že v začetnih krogih zavihtel na drugo. Medtem si je vodilni Italijan Antonio Cairoli privozil na videz varno prednost, vendar ga je na polovici dirke slovenski tekmec že ujel. Že prej je do danes vodilni v konkurenci MXGP, Francoz Romain Febvre, padel in se je moral vračati iz ozadja, nazadnje pa je bil le deseti.

Tako se je Gajser, ki je Cairolija za nekaj zavojev sredi dirke celo že prehitel, a mu je nato spet moral prepustiti prvo mesto, v finišu te vožnje zadovoljil z mirnim koncem in z novimi zanesljivimi 22 točkami za drugo mesto.

Razplet prve vožnje je že pomenil, da si je skupno vodstvo v SP priboril Gajser, začetek druge vožnje pa je kazal na to, da bo tudi v igri za končno zmago.

Po padcu napadal na vso moč

A je imel smolo; podobno kot v Latviji pred tednom dni, takrat je zdrsnil celo na 23. mesto, ko je padel, a je še prišel do skupne zmage na dirki, je tudi tokrat končal na tleh. Ne po svoji krivdi, kajti za vodilnim Cairolijem sta se za drugo mesto srdito borila Jevgenij Bobrišev in Gajser. Rus je v enem od zavojev naredil napako, izgubil oblast nad motorjem in zapeljal pred Gajserja ter slovenskega tekmeca zbil z motorja.

Preden se je Gajser pobral in nadaljeval dirko, je izgubil šest mest, napadal je z devetega. A do konca dirke je bilo še dovolj časa, da se je prebijal in tudi prebil precej v ospredje. Tekmece je z vztrajno in divjo vožnjo uspešno prehiteval, na koncu je bil v tej vožnji četrti, skupno pa je bilo to za Cairolijem, ki je osvojil vseh 50 točk za dve posamični zmagi, dovolj za trdno drugo mesto na dirki. Tretji je bil Bobrišev.

"V drugi vožnji sem začel kar dobro, potem sva zadela z Bobriševim in sem padel. Bilo je boleče, ampak sem se skušal zbrati in čim hitreje nadaljevati dirko. Nekaj časa sem potreboval, da sem ujel svoj ritem, vesel sem, da sem prišel na četrto mesto in osvojil nove stopničke, česar sem seveda zelo vesel," je dirko ocenil novi vodilni v SP. Gajser je v Nemčijo prišel s točko zaostanka, zdaj ima pred Febvrejem osem točk naskoka (299-291).

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo že prihodnji konec tedna v italijanski Pietramurati. Poleg prvenstva MXGP bodo tam za točke evropskega prvenstva tekmovali še motokrosisti kategorije EMX 125.

Motokros, izidi:

1. vožnja:
1. Antonio Cairoli (Ita)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Maximilian Nagl (Nem)
4. Christophe Charlier (Fra)
5. Kevin Strijbos (Bel)
6. Jememy Van Horebeek (Bel
...
26. Peter Irt (Slo)

2. vožnja:
1. Cairoli (Ita) 
2. Jevgenij Bobrišev (Rus) 
3. Romain Febvre (Fra) 
4. Gajser (Slo) 
5. Valentin Guillod (Švi) 
6. Maximilian Nagl (Nem)
...
25. Irt

Skupno (dirka):
1. Cairoli (Ita) 50 točk
2. Gajser (Slo) 40
3. Bobrišev 35
4. Nagl 35 
5. Febvre 31 
6. Ben Townley (NZl) 28
...
29. Irt 0 točk

SP (skupno):
1. Gajser 299 točk 
2. Febvre 291 
3. Cairoli 263 
4. Nagl 238 
5. bobrišev 232
6. Van Horebeek 215 

Komentarjev 1
  • blueone 22:19 08.maj 2016.

    Bravo Gajser, ti si naš heroj!