Šport
657 ogledov

Garnbretova hitro do vrha za novo zmago

Janja Garnbret Epa
Janja Garnbret osvojila še Chamonix za hat-trick zmag.

Janja Garnbret je zmagala še v finalu tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Chamonixu v Franciji. To je njena tretja zmaga v sezoni v težavnosti po vrsti. Olimpijska šampionka je pred tem zmagala tudi v Innsbrucku in Villarsu. Uspeh Garnbretove je dopolnila druga slovenska finalistka Mia Krampl z osmim mestom.

Najuspešnejša športna plezalka v karavani je zabeležila 52. uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. To je njena že 35. zmaga v svetovnem pokalu v športnem plezanju, 21. v težavnosti, 14 jih ima v balvanih.

"V finalu sem plezala tekoče, takrat, ko vem, da so punce pred mamo že osvojile vrh, sem lahko precej nervozna, ampak tokrat sem bila super mirna in sproščena. Sem pa plezala previdno, ker sem vedela, da moram splezati do vrha smeri. Vendar pa je bil zadnji del smeri res lahek," je v prvem odzivu po zmagi dejala olimpijska in šestkratna svetovna prvakinja.

Pred evropskim prvenstvom avgusta v Münchnu bo na sporedu še ena tekma svetovnega pokala v težavnosti, in sicer 22. in 23. julija v Brianconu, prav tako v Franciji.

Tokratno tekmovanje v Chamonixu so zaznamovale precej lahke smeri, v kvalifikacijah, polfinalu in finalu. V finalu so štiri plezalke, vključno z najboljšo Slovenko, osvojile vrh smeri.

Garnbretova je slavila na podlagi najbolj prepričljive predstave, ko je skozi celotno tekmovanje osvojila vrhove vseh smeri. Edina, ki bi lahko ogrozila njene zmago, je bila Natalia Grossman, ki je bila izenačena s Slovenko do finala. A Američanka, ki bi zmagala le, če bi prišla do vrha hitreje kot v štirih minutah in 13 sekundah, na koncu sploh ni osvojila vrha in je padla na višini 43+.

V finalu je od Slovenk nastopila tudi Mia Krampl, ki je bila osma od osmih finalistk z višino 37. Druga na tekmi je bila Italijanka Laura Rogora, tretja Chaehyun Seo iz Južne Koreje.

Komentarjev 1
  • jakec1575 22:30 10.julij 2022.

    Ko jo gledas v zivo, vidis kaksen talent in garac je ta punca.