Šport
4 ogledov

Gatlin diha za ovratnik Bolta

Gatlin ameriško državno prvenstvo EPA
Justin Gatlin je na ameriškem državnem prvenstvu v teku na 100 metrov v Eugenu slavil s časom 9,80 sekunde in Usainu Boltu sporočil, da ga na olimpijskih igrah čaka težko delo.

Ameriški atleti so v nedeljo na državnem prvenstvu v Eugenu dosegli tri najboljše letošnje izide na svetu. Justin Gatlin pa je dobil prestižno preizkušnjo na 100 metrov s časom 9,80, Tyson Gay je na drugem mestu zaostal šest stotink.

Državno prvenstvo ZDA obenem velja kot kvalifikacijsko sito za uvrstitev na olimpijske igre, kamor se uvrstijo prvi trije iz vsake discipline. Poleg Gatlina in Gaya bo v Londonu na sprinterski preizkušnji Američane zastopal še Ryan Bailey, brez nastopa pa so ostali Mike Rodgers, Doc Patton in Walter Dix, bronast z zadnjih OI v Pekingu.

"Pred seboj sem imel nalogo in sem jo izpolnil. Zdaj še ni pomembno, ali tečem 10,4 ali 9,4," je bil po zmagi zadovoljen Gatlin, ki je tako postavil tudi izziv najhitrejšemu človeku na svetu. Jamajčan Usain Bolt je bil z 9,76 in 9,79 letos edini hitrejši od njega.

Po pričakovanjih je LaShawn Merritt zmagal v teku na 400 metrov z najboljšim letošnjim izidom na svetu 44,12, drugi je bil Tony McQuay, tretji pa Bryshon Nellum. Šele šesti pa je bil Jeremy Wariner, srebrn iz Pekinga in zlat iz Aten 2004; v Londonu ga ne bo, razen če se bo uvrstil v štafetno zasedbo. Pri ženskah je slavila Sanya Richards-Ross, prav tako z najboljšim letošnjim izidom 49,28, pred Dee Dee Trotter in Franceno McCorory. Tretjo najboljšo letošnjo znamko pa je dosegel Reese Hoffa, ki je kroglo sunil natančno 22 metrov.

Že v soboto pa se je zapletlo v ženskem teku na 100 metrov. Svetovna prvakinja Carmelita Jeter je zmagala z 10,92 pred Tianno Madison (10,96). Tretje mesto pa sta si razdelili Allyson Felix in Jeneba Tarmoh, tudi fotofiniš je pokazal do tisočinke enak izid (11,068). Ker gredo lahko v London le prve tri, bodo morali Američani do konca prvenstva v Eugenu najti rešitev, najverjetneje bodo zanju izvedli dodaten tek, morda pa bo o potnici na OI odločal kar žreb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.