Šport
10 ogledov

Gay izenačil drugi izid vseh časov

Tyson Gay je ob koncu sezone še vedno v odlični formi. Žurnal24 main
Ameriški sprinter Tyson Gay je v teku na 100 metrov na mitingu v Šanghaju izenačil drugi najboljši izid vseh časov (9,69 sekunde). Sonja Roman je v teku na 1500 m zasedla šesto mesto.
 
 

Dosegla sem izjemno dober čas, drugega v karieri, in ob koncu sezone takega teka nisem pričakovala. Računala sem, da bom tekla okrog 4:10 in s tem bi bila več kot zadovoljna. Tekla pa sem bistveno hitreje, čeprav sem pred tekmo le malo spala.

Sonja Roman

 

Slovenska rekorderka Sonja Roman, tretja na letošnjem dvoranskem atletskem prvenstvu v Torinu, je na atletskem mitingu za veliko nagrado v Šanghaju na Kitajskem zasedla šesto mesto v teku na 1500 m z njenim drugim izidom kariere (4:06,16). Američan Tyson Gay je v teku na 100 m izenačil drugi najboljši izid vseh časov (9,69 sekunde).

Gay, nekdanji svetovni prvak, je z dovoljenim vetrom dveh metrov na sekundo v hrbet ugnal nekdanjega svetovnega rekorderja Jamajčana Asafo Powella (9,85). Rojak slednjega, Usain Bolt, je letos na svetovnem prvenstvu v Berlinu tekel 9,58 sekunde, pred letom dni pa je za olimpijsko zmago v Pekingu postavil tedanji svetovni rekord (9,69). Najboljši izid sezone in četrtega vseh časov je prav tako v teku na 100 m dosegla Američanka Carmelita Jeter in z 10,64 sekunde gladko ugnala sicer tudi tokrat sicer zelo hitro Jamajčanko Veronico Campbell Brown (10,89). Pred tednom dni je Jetrova na finalu IAAF v Solunu tekla 10,67; pred njo je zdaj na večni lestvici le še svetovna rekorderka (10,49) in rojakinja Florence Griffith Joyner. Američanka Marion Jones je zdaj tretja (10,65).

Na 1500 m je zmagala Etiopijka Gelete Burka (4:02,15). "Dosegla sem izjemno dober čas, drugega v karieri, in ob koncu sezone takega teka nisem pričakovala. Računala sem, da bom tekla okrog 4:10 in s tem bi bila več kot zadovoljna. Tekla pa sem bistveno hitreje, čeprav sem pred tekmo le malo spala. Prvo noč sem kljub utrujenosti po potovanju v Azijo težko zaspala, drugo noč pa mi je nagajala šesturna časovna razlika. Jezi me le, da sem se na koncu v zadnjih 300 m zapletla z Rusinjo Alminovo, ker bi drugače tekla pod 4:06. Ves čas sem se prepričevala, čeprav sem se zaradi neprespanih noči kar malo bala tako hitrega ritma," je pojasnila Romanova, edina slovenska predstavnica na tekmi. Snežana Rodič, ki je na nekajmesečnem obisku pri svojem možu in nogometašu Aleksandru Rodiču, ki igra v Šanghaju, je bila tokrat le med gledalkami. Romanova, slovenski rekord (4:02,16) je postavila na zlati ligi v Rimu 10. julija letos, bo naslednji teden, 25. septembra, nastopila še na mitingu v Daeguju v Južni Koreji, kjer sta svoj nastop napovedala tudi Jolanda Čeplak in Andrej Batagelj.

Rusinja Jelena Isinbajeva je skušala postaviti nov svetovni rekord v skoku s palico, vendar je na višini 5,07 m letvico trikrat podrla. Rekord je dosegla 28. avgusta letos v Zürichu. Isinbajeva je tokrat preskočila 4,85 m in ugnala Poljakinjo Anno Rogowsko (4,60 m). LaShawn Merritt iz ZDA je zmagal na 400 m (45,28), njegova rojakinja Allyson Felix na pol krajši razdalji (22,37), na 100 m ovire Jamajčanka Brigitte Foster-Hylton (12,56), na 400 m ovire pa Jamajčanka Melaine Walker (54,68). Merritt, Felix, Foster-Hylton in Walker so upravičili vloge favoritov, saj so bili prvi na SP v Berlinu in na finalu IAAF v Solunu. Kitajec Liu Xiang, nekdanji olimpijski zmagovalec, svetovni prvak in svetovni rekorder, pa se je 13 mesecev po svoji poškodbi v predtekmovanju na OI v Pekingu vrnil med tekače na 110 m ovire in zasedel drugo mesto (13,15); prvo mesto je izgubil po fotofinišu, saj je zmagovalec, Američan Terrence Trammell, dosegel isti čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.