Šport
9 ogledov

Gay: Tretji čas na svetu je dobra forma

Tyson Gay je v New Yorku dosegel tretji najhitrejši čas na svetu na 200 metrov. Žurnal24 main
Ameriški atlet Tyson Gay je presenetil samega sebe. Na atletski VN New Yorka je s tretjim najhitrejšim časom na svetu na 200 metrov našel način, da pozabi olimpijski neuspeh v Pekingu.
Tyson Gay je v svojem prvem letošnjem teku na 200 metrov dosegel tretji najhitrejši čas na svetu na tej razdalji in z 19,58 sekunde zaostal le za lani postavljenim svetovnim rekordom Usaina Bolta (19,30) in dosežkom Michaela Johnsona (19,32) na OI leta 1996. S tem dosežkom na VN New Yorka je Američan predvsem presenetil sebe in našel dober način, da pozabi na lansko razočaranje v Pekingu. "Zelo sem bil presenečen," je Američan pojasnil po teku. "Na tem mitingu nisem imel nobenega cilja glede časa. Želel sem le dobro startati in delati na tehniki teka, potem pa bi videl, kako je to uspelo. No, ta rezultat mi pove, da sem v precej dobri formi."
 
 

Najtežje je bilo preboleti štafeto in to, da smo ostali brez kolajne. Zdelo se mi je, kot da sem pustil na cedilu moje mesto, državo in družino.

Tyson Gay

 
Potem ko je Gay leta 2007 postal dvojni svetovni prvak leta 2007 (v teku na 100 in 200 metrov), ga je na olimpijskih igrah v Pekingu čakalo razočaranje. Med zvezde se je lani poleti povzpel Bolt, za Gaya pa je sledil kup težav in nesrečnih okoliščin. Najprej se je spopadel s poškodbo kite v podkolenskem zgibu, ki mu je preprečila, da bi se kvalificiral v ameriško olimpijsko ekipo za tek na 200 metrov. Sledil je neuspeh v pekinškem sprintu na 100 metrov, kjer je ostal brez finala, nato pa so Američani po neposrečeni (ne)predaji stafetne palice, pri čemer je sodeloval prav Gay, brez uspeha ostali tudi v teku na 4x100 metrov.

Gay je z zadnjim uspehom pozabil na polom v Pekingu. © EPA

 
"Težko je bilo," je o minulem obdobju dejal 26-letnik. "Najtežje je bilo preboleti štafeto in to, da smo ostali brez kolajne. Druga težka stvar pa je bila biti v dobri formi, nato pa se pred najpomembnejšim tekom mojega življenja poškodovati. Zdelo se mi je, kot da sem pustil na cedilu moje mesto, državo in družino. Kot da sem razočaral veliko ljudi. Moral sem pozabiti na to. Ko sem znova začel trenirati, sem želel ostati zbran le na tek in se odkupiti." Uspešno vrnitev na atletske steze je Američanu nekoliko oteževala manjša poškodba kolena, zaradi česar je imel manj treninga, a talent in vztrajnost sta se znova dokazala. "To veliko pomeni za mojo samozavest," je še povedal Gay in dodal, da je prepričan, da je njegov čas opazil tudi Bolt: "Prepričan sem, da se veseli najinih novih dvobojev."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.