Šport
20 ogledov

Gay v Zagrebu edini pod 10 sekundami

Tyson Gay je v Zagrebu zanesljivo dobil tek na 100 metrov. (Foto: EPA) EPA
Ameriški sprinter Tyson Gay se je na močnem atletskem mitingu v Zagrebu v teku na 100 metrov edini spustil pod magično mejo 10 sekund. Snežana Rodić druga v troskoku.
Na mitingu tudi Kozmus
Japonec Koji Murofuši, nekdanji olimpijski zmagovalec (2004), je za dva metra in pol ugnal vso konkurenco v uvodni disciplini, metu kladiva, ter z 79,71 m za dober meter zaostal za izidom sezone na svetu, ki je v njegovi lasti (80,99 m). Priznanje mu je podelil tekmovalno upokojeni slovenski rekorder Primož Kozmus, aktualni olimpijski in svetovni prvak. Bil je med posebnimi gosti mitinga, ki je stal okrog 600.000 evrov, 120.000 evrov manj kot lani. Drugo leto zapored je bila direktorica mitinga 27-letna Ivana Brkljačić; dvakratna zaporedna mladinska svetovna prvakinja v metu kladiva je letos uradno končala športno pot.

Snežana Rodić je bila na atletskem mitingu svetovnega izziva IAAF v Zagrebu v troskoku druga (13,96 m), Matic Osovnikar, drugi slovenski predstavnik, pa je bil v teku B na 100 m prvi (10,61) in je dosegel skupno deveti čas. Američan Tyson Gay je zmagal v teku A (9,91). Na 60. jubilejnem memoriali Borisa Hanžekovića je Rodičeva zaostala le za Slovakinjo Dano Veldakovo (14,24 m) in bila pred Rusinjo Ano Pjatik (13,89), tretjo na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu in tretjo tudi lani na SP na prostem v Berlinu. "Šele drugič v sezoni nisem preskočila 14 m. Poleg tega sem danes pri najdaljšem poskusu odrinila pred desko. Zadovoljna sem tako s svojo zadnjo tekmo letos kot tudi s celotno sezono. Sem pa že z mislimi na Kitajskem, kjer se bom že v četrtek zjutraj odletela iz Slovenije ter se pridružila možu Aleksandru, ki tam igra nogomet. Na Kitajskem bom dva meseca. Dva do tri tedne si bom vzela le zase in za družno, potem pa bom že malo tudi 'migala'. Ko se bom vrnila v domovino pa bom s trenerjem Srdjanom Djordjevčem opravila tudi prave treninge skokov kot uvod v priprave za zimsko sezono," je povedala Rodičeva. Bila je šesta je bila na dvoranskem EP lani v Torinu in na letošnjem evropskem prvenstvu v Barceloni.

V teku prve skupine je bil prepričljivo najboljši Gay. Trikratni svetovni prvak leta 2007 v Osaki je letos prekinil dveletni niz nepremagljivosti Jamajčana Usaina Bolta in je za njim drugi najhitrejši vseh časov (9,69). V hrvaški prestolnici je v zelo hladnem vremen, med njegovim tekom so namerili devet stopinj Celzija, edini tekel pod 10 sekundami. Drugi je bil Jamajčan Nesta Carer (10,07), ki si z Gayjem deli izid sezone in je četrti na svetovni lestvici vseh časov (9,78). Osovnikar je bil na 100 m v cilju druge skupine pred Japoncem Naokijem Cukaharo (10,63). "Rezultat je slabši, kot sem menil med tekom. Imel sem dober občutek, potem pa z doseženim izidom nisem bil zadovoljen. Startal sem brez napak, vendar sem potem v zaključku tekel preveč zakrčeno in tu iščem razlog, da nisem zadovoljen s časom," je povedal Osovnikar, ki bo nastopil še v četrtek v Celju in nato verjetno tudi na zadnji slovenski veliki nagradi sredi prihodnjega tedna v Brežicah.

Na polnem stadionu Mladosti, zbralo se je 6000 ljubiteljev kraljice športov, je Splitčanka Blanka Vlašić, svetovna prvakinja (2009), dosegla peto zaporedno zmago v skoku v višino na najmočnejšem domačem mitingu. Z 2,02 m je edina presegla dva metra. Letos je edina dobila vse možne tekme v diamantni ligi v svoji disciplini in obenem postala svetovna dvoranska in evropska prvakinja. Drugo domačo zmago je dosegla dvajsetletna Sandra Perković, ki je pred mesecem dni v Barceloni postala najmlajša evropska prvakinja v metu diska, je slavila z rekordom mitinga z najdaljšim poskusom že v prvi seriji (65,56 m).

Američan Christian Cantwell, svetovni prvak na prostem (2009) in v dvorani (2010), je kroglo edini sunil prek 22 m (22,22 m), njegov rojak Reese Hoffa, nekdanji svetovni prvak na prostem (2007) in v dvorani (2006), je bil drugi (21,48 m), Poljak Tomasz Majewski, olimpijski zmagovalec iz Pekinga, pa četrti (20,85 m). Američanka Lolo Jones, dvakratna zaporedna svetovna dvoranska prvakinja na 60 m ovire, je na visokih ovirah z 12,87 za stotinko ugnala Kanadčanko Perdito Felicien (12,88), nekdanjo svetovno prvakinjo v dvorani (2004) in na prostem (2003). Med atleti je na 110 m ovire slavil Jamajčan Dwight Thomas (13,40). Američan Dwight Phillips, svetovni prvak in nekdanji olimpijski zmagovalec (2004), je bil najboljši v skoku v daljino (7,85 m), vendar je le za centimeter zaostal Španec Luis Felipe Meliz (7,84). Marshevet Myers iz ZDA je na pol stadionskega kroga edina tekla pod 23 sekundami (22,94), na še enkrat daljši razdalji pa je bila najhitrejša njena rojakinja Natasha Hastings (51,35). Jamajčanka Kenia Sinclair je na dva stadionska kroga (1:58,59) za dobro sekundo zaostala za izidom sezone na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.