Šport
12 ogledov

Gebrselassie se je vrnil zmagovito

Gebrselassie se je takole zmagovito vrnil na polmaratonu na Dunaju. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Nedelja več odmevnih maratonov, zvezdi dneva pa Emmanuel Mutai, ki je z rekordom (2:05,10) zmagal londonski maraton, ter Haile Gebrselassie, ki se je vrnil z zmago na polmaratonu na Dunaju.

Etiopski maratonec legendarni Haile Gebrselassie se je po daljši prekinitvi, ko je najprej celo razglasil konec kariere, pa si potem premislil, spet udeležil tekaške preizkušnje. Na polmaratonu na avstrijskem Dunaju je bil prepričljivo najhitrejši s časom 60:18. S tem je tudi izboljšal prejšnji rekord tega tekmovanja, ki ga je imel Maročan Mohamed El Hachimi s 60:53.

Gebrselassie je tokrat nastopil prvič po nenadni novembrski odločitvi o koncu kariere, ki jo je sprejel na maratonu v New Yorku, a jo nato že po nekaj dneh spremenil. Nameraval se je udeležiti že maratona v Tokiu, a ga je nazadnje izpustil zaradi poškodbe kolena. V bližnji prihodnosti se bo maja udeležil še polmaratona v Birminghamu, nato pa se bo odločil, na katerih maratonih bo nastopil v tej sezoni. Z dunajsko zmago si je podaril tudi svojevrstno darilo za 38. rojstni dan, ki ga bo praznoval v ponedeljek. "Kaj bi si lahko še zaželel. Kot da imam že danes rojstni dan. Za današnjo tekmo sem bil odlično pripravljen, za maraton pa še nisem v pravi formi," je po zmagi dejal Gebrselassie.

Na maratonski preizkušnji v avstrijski prestolnici je zmagal 22-letni Kenijec John Kiprotich s časom 2:08:29, postal pa je najmlajši zmagovalec dunajskega maratona. Za njim sta v cilj pritekla rojaka Patrick Ivuti (2:08:41) in Evans Kiplagan (2:09:22). Pri ženskah je slavila Etiopijka Fate Tola (2:26:21). 

Kenijec rekorden v Londonu
Na maratonu v Londonu so bili najboljši Kenijci. Pri moških je zmagal Emmanuel Mutai z novim rekordom tega tekmovanja 2:04:40, kar je četrti najboljši dosežek vseh časov na maratonih. Pri ženskah je njegova rojakinja Mary Keitany zmagala že na prvem maratonu v karieri (2:19:19). Mutai je tekmecem pobegnil na polovici maratona, do konca pa si je pritekel več kot minuto prednosti. Izboljšal je tudi prejšnji rekord londonskega maratona, ki ga je imel Sammy Wanjiru z 2:05:10.

"Uresničile so se mi sanje. Želim si zmagovati, čas pri tem ni tako pomemben. A vseeno sem vesel, da sem ob zmagi popravil še svoj osebni rekord," je dejal zmagovalec, ki je prvič slavil v Londonu in za zmago in rekord dobil 55 tisoč dolarjev. Za njim sta ostala rojaka, trikratni zmagovalec Martin Lel (2:05:45), ki je šele tik pred ciljem pred Buckinghamsko palačo ugnal Patricka Makauja (2:05:45). Keitanyjeva je prav tako narekovala oster ritem, saj je tudi druga Rusinja Lilija Šobukova z 2:20:15 popravila osebni rekord, tretja je bila rojakinja zmagovalke Edna Kiplagat (2:20:46).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.