Šport
19 ogledov

Gilbert = kralj klasik

1/3
Žurnal24 main
Philippe Gilbert je dobil tudi zadnjo letošnjo spomladansko klasiko Liege-Bastogne-Liege. Belgijcu do živega nista mogla niti brata Schleck. Jani Brajkovič končal na 23. mestu.

Z dirko Liege-Bastogne-Liege so se končale letošnje spomladanske kolesarske klasike. Zadnjo, 257,5 kilometra dolgo preizkušnjo je dobil absolutni vladar spomladanskih dirk Belgijec Philippe Gilbert, ki je zmagal na tretji ardenski preizkušnji zapored, kar je doslej uspelo le še Italijanu Davideju Rebellinu, in sicer leta 2004.

Tekmovalca ekipe Omega Pharma-Lotto, ki je postal prvi Belgijec z zmago na domači dirki po letu 1999 in Franku Vandenbroucku, tokrat nista zlomila niti razpoložena brata Schleck. Za petami sta mu bila vse do ciljnega sprinta, v katerem pa sta bila proti Belgijcu, dobil je že svojo osmo klasično dirko (po dvakrat je zmagal na dirki po Lombardiji, dirki Paris-Tours in Amstel Gold Raceu, enkrat pa na dirki po Flandriji) brez moči. Drugo mesto je zasedel Fränk, tretje pa Andy Schleck.

"Naredila sva vse, kar je bilo mogoče. Ob koncu sva bila v številčni prednosti, toda ni pomagalo. Philippe je v tem trenutku enostavno nepremagljiv," je poraz športno priznal Fränk Schleck, starejši od bratov, ki sta bila edina enakovredna tekmeca 28-letnemu belgijskemu junaku. Ta je postal šele šesti kolesar, ki mu je v enem tednu uspelo dobiti tako Valonsko puščico kot dirko Liege-Bastogne-Liege, pred tem pa je zmagal tudi na dirki po Flandriji.

"Liege-Bastogne-Liege je bil moj glavni cilj sezone. Za to dirko sem načrtoval formo, dobil sem jo, a ne samo nje, ampak še dve pred njo, kar je težko ponovljiv dosežek. Vesel sem, da sem belgijskim navijačem po 12 letih omogočil veselje, to zmago so si verjetno tako kot jaz najbolj želeli. Seveda pa sem sam najbolj vesel. To je najlepši dan mojega življenja, nikoli ga ne bom pozabil. Pričakoval sem, da bom imel nekoliko več konkurentov za zmago, na koncu se je izkazalo, da sta me ogrožala le brata Schleck. Klobuk dol pred njima. Tako za moč, kot za pošten boj. Seveda pa hvala tudi mojim ekipnim kolegom, ki so bili spet fantastični," je dejal Gilbert, ki se je iz specialista za jesenske prelevil v specialista za spomladanske klasike.

Belgijci so tako dobili še šesto spomladansko klasiko, edina, ki je niso, je prva Milano-San Remo, na kateri se je zmage veselil Avstralec Matthew Goss.

Odločilni trenutek dirke, ki vsebuje deset kategoriziranih vzponov, od tega osem v zadnjih stotih kilometrih, je bil predzadnji vzpon na Roche aux Faucons, kjer sta na napad Gilberta odgovorila le Schlecka. Pred njimi je bilo še nekaj ubežnikov, ki pa prave možnosti niso imeli. Trojka jih je hitro prehitela in med seboj obračunala za zmago. Čeprav je na zadnjem vzponu kazalo, da bo Andy Schleck odpadel, pa se je vrnil, tako da je bilo negotovo vse do ciljnega sprinta.

Brajkovič vse boljši
Da prihaja v formo, je pokazal tudi Jani Brajkovič. Kolesar RadioShacka je imel vlogo kapetana, a najbrž preslabe pomočnike in tudi premalo močne noge, da bi se lahko potegoval za uvrstitev povsem na vrhu. Zato se je držal favoritov, a na napade Gilberta in pozneje tudi Italijana Vincenza Nibalija ter Čeha Romana Kreuzigerja ni mogel odgovoriti. Na koncu je z zaostankom minute in sekunde zasedel 23. mesto.

Liege-Bastogne-Liege:

1. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma-Lotto) 6;13:18
2. Fränk Schleck (Luk/Leopard Trek)
3. Andy Schleck (Luk/Leopard Trek) isti čas
4. Roman Kreuziger (Češ/Astana) + 0:24
5. Rigoberto Uran (Kol/Sky)
6. Chris Sörensen (Dan/Saxo Bank) isti čas
7. Greg Van Avermaet (Bel/BMC Racing Team) + 0:27
8. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas) + 0:29
9. Bjorn Leukemans (Bel/Vacansoleil) + 0:39
10. Samuel Sanchez (Špa/Euskaltel-Euskadi) isti čas
...
23. Jani Brajkovič (Slo/RadioShack) + 1:01

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.