Šport
30 ogledov

Glasne vuvuzele tarče kritik

1/41
Žurnal24 main
Svetovno nogometno prvenstvo je tik pred vrati. Navijači domače reprezentance so na ulicah Cape Towna svojim ljubljencem pripravili zares veličasten sprejem.

Priljubljeni navijaški instrument južnoafriških privržencev bafane bafane je pred svetovnim nogometnim prvenstvom postal tarča ostrih kritikov, ki bi najraje videli, če bi se ta navijaški pripomoček poslovil s tribun. Proizvajajo neprijeten, ušesa parajoči zvok, zdravniki pa svarijo tudi pred širjenjem okužb prek vuvuzel.

Zdravnica z londonske šole za higieno in tropsko medicino (London School of Hygiene and Tropical Medicine) Ruth McNerney je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP opozorila, da so vuvuzele priročen medij za prenos različnih okužb, od gripe do prehlada. Njihov uporabnik lahko namreč v okolico raztrosi izločke v obliki spreja, v katerem se lahko skrivajo najrazličnejši patogeni mikroorganizmi in ki lahko pridejo v pljuča nič hudega slutečih navijačev, ki sedijo na tribunah ob glasnem zboru vuvuzel. Z raziskavami so namreč odkrili, da se nevarnost širjenja okužb poveča z uporabo vuvuzel za nekajkrat v primerjavi z navadnim kašljem ali vpitjem.

Torej nasvet za vse navijače: za preprečitev izgube sluha zaradi vuvuzel nujna uporaba čepkov, v izogib okužbam pa ustnih mask.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.