Šport
15 ogledov

Globusa za Neunerjevo in Björndalena

Kati Wilhelm je zmagala na zadnji tekmi sezone. Žurnal24 main
Zadnji biatlonski preizkušnji sezone sta pripadli Michalu Šlesingrju in Kati Wilhelm. Na ženski preizkušnji sta nastopili tudi dve Slovenki. Dijana Ravnikar je bila 18., Teja Gregorin pa 19.
 

Oslo, 12,5 km zasledovalno (Ž)

1. K. Wilhelm (NEM) 37:43,0 (0)
2. S. Rogstad (NOR) +53,0 (1)
3. M. Ponza (ITA) +1:03,9 (1)
18. D. Ravnikar (SLO) +3:04,2
(4)
19. T. Gregorin (SLO) +3:07,1 (5)

Najboljše biatlonke sveta so se pomerile na 12,5-kilometrski zasledovalni tekmi s skupinskim startom. Zanesljivo zmago je dosegla Nemka Kati Wilhelm , ki je bila na strelišču zelo natančna in ni zgrešila niti enkrat. Poleg tega je zelo hitro tudi tekla, tako da je bila v cilju skoraj eno minuto pred najbližjo zasledovalko Norvežanko Solveig Rogstad . Tretje mesto je tokrat osvojila Italijanka Michela Ponza . Slovenki Dijana Grudiček-Ravnikar in Teja Gregorin sta se uvrstili na 18. in 19. mesto. Ravnikarjeva je zgrešila štirikrat, Gregorinova pa še enkrat več.

Kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala je osvojila 21-letna Nemka Magdalena Neuner , ki je postala najmlajša skupna zmagovalka v seštevku tekem svetovnega pokala. Na zadnji tekmi je zgrešila kar sedemkrat in osvojila deveto mesto. Svetovna prvakinja se je za naslov najboljše v sezoni 2007/2008 bojevala s Francozinjo Sandrine Bailly , ki je bila tokrat šesta, kar pa ni bilo dovolj za osvojitev drugega kristalnega globusa.

 

Oslo, 15 km zasledovalno (M)

1. M. Šlesingr (ČEŠ) 39:11,9
2. N. Kruglov (RUS) +0,1
3. H. Hanevold (NOR) +5,1

Po ženski zasledovalni tekmi je bila na sporedu še moška. Tekma je postregla z zelo napetim zaključkom. Na zadnji strelski nastop sta kot z ramo ob rami in z več kot 20-sekundno prednostnjo pritkekla Kitajec Chengye Zhang in Nemec Michael Roesch . Ko je vse izgledalo, da bosta ta dva tekmovalca odločala o zmagovalcu pa je prišlo do nepričakovanega zapleta. Oba tekmovalca sta namreč zgrešila kar tri tarče in izpadla iz borbe za zmago. Ponujeno priložnost je najbolje izkoristil Rus Nikolaj Kruglov , ki strelišče zapustil kot prvi, slabih devet sekund pred Čehom Michalom Šlesingrjem . Čeh se ni predal in ves čas dihal Kruglovu za ovratnik in jasno je postalo, da bo odločala ciljna ravnina. Oba tekmovalca sta silovito finiširala in zmagovalca je določil šele fotofiniš, ki je pokazal, da je Šlesingr ciljno črto prečkal za las pred Kruglovom. To je prva zmaga za Šlesingrja v svetovnem pokalu. Treje mesto je pripadlo Norvežanu Halvardu Hanevoldu , "ubežnika" Zhang in Roesch pa sta bila na koncu peti oziroma šesti. Na tekmi ni bilo slovenskih predstavnikov.

Michal Šlesingr je slavil po fotofinišu. © AFP

 
Kristalni globus za zmagovalca v skupnem seštevku je že pred zadnjo tekmo pripadel Norvežanu Oleju Einarju Björdnalenu .

 
 

Dijana Ravnikar je bila pozitivno presenečenje sezone, saj je letos dosegla svoje najboljše rezultate.

Tomaš Kos

 
Po končani sezoni je misli strnil trener ženske ekipe Tomaš Kos : "Skupinski start je tekma, kjer nastopijo le vse najboljše in včasih si lahko uvrščen bolj v ospredju, včasih pač bolj zadaj. Po prvem streljanju sta dekleti nekoliko izgubili kontakt, vendar sta v nadaljevanju svoja nastopa popravili. Lahko sem zadovoljen z njima ob koncu sezone. Teji je uspelo ohraniti tudi uvrstitev med prvih petnajst v svetovnem pokalu, za Dijano pa je to sploh prva skupna uvrstitev med najboljših trideset svetovnega pokala. Ona je bila tudi pozitivno presenečenje sezone, saj je letos dosegla svoje najboljše rezultate. Tudi formo ji je uspelo ohraniti do konca in to je še toliko bolj pomembno za načrtovanje treningov v prihodnje. Če ocenjujemo sezono, so nam morda manjkale le kakšne stopničke, ki smo jih v preteklih letih konstantno osvajali. Tu se pozna odsotnost Brankovičeve, ki je bila v preteklih letih nosilka ekipe in je tudi osvajala vsa najvišja mesta. Želimo, da se čim prej vrne v reprezentanco in pomaga ekipi v prihodnje. Njena poškodba še ni povsem sanirana, vendar računamo, da bi sezono lahko začela nekoliko prilagojeno, potem pa stopnjevala treninge do zime. Pomembno je, da ostanemo ekipa s trdnim jedrom, ki je sposobna osvajati tudi najvišja mesta in jaz verjamem v naša dekleta."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.