Šport
24 ogledov

Gogi po zmagi: "Vzeli tablete in šli v boj"

Slovenija Srbija EuroBasket Stožice Ljubljana Vidmar Krstić Laković Begić Saša Despot
Slovenski košarkarji so si že pred zadnjo tekmo na prvenstvu zagotovili nastop na dveh velikih tekmovanjih, s čimer so kljub tihem upanju na kolajno izpolnili glavni cilj pred začetkom EuroBasketa.

"Bilo je težko, ampak poglejte ... Turnir se nadaljuje, novo tekmo smo imeli že naslednji dan in kaj naj rečem ... Res sem vesel, da smo danes odigrali tako kot znamo, zasluženo zmagali in si zagotovili svetovno prvenstvo," je po zmagi nad Srbijo, ki je Sloveniji prinesla uvrstitev na naslednje svetovno in evropsko prvenstvo, za TV Slovenija povedal junak tekme Zoran Dragić.

Mlajši od obeh bratov je vodil svoje moštvo in bil ob 23 točkah le en skok oddaljen od dvojnega dvojčka, ob njegovi odlični predstavi pa se znova porajajo vprašanja, če ni na sredini četrtfinalni tekmi s Francijo igral odločno premalo.

Ni enako biti peti ali šesti

"To je bil eden izmed ciljev in zdaj je dosežen. Čaka nas še ena pomembna tekma, biti peti ali šesti ni enako. Pripravili se bomo maksimalno tudi za naslednjo tekmo, rad bi se pa še zahvalil navijačem, ki so nas vzpodbujali tudi po porazu s Francijo. Res jim vsa čast," je še dodal Dragić.

Njegov brat Goran ni zaostajal veliko, s 15 točkami je bil drugi strelec moštva, ki ga bo povedel na SP v Španijo (2014) in EP v Ukrajino (2015). Zvezdnik Phoenix Suns je po (ne)prespani noči priznal, da je skupaj s soigralci težko tekmo s Srbijo prebrodil tudi s pomočjo tablet. 

"Največ dela dopinški službi"

"Vedno je težko po porazu, še posebej, če je to borba za kolajno, ampak danes sem zelo vesel, da smo dobili to tekmo. Bilo je zelo težko, imeli smo le 12 ali 16 ur počitka. Mislim, da je imela dopinška služba še največ dela, vsi smo jemali te tablete proti bolečinam in šli v boj," je za državno televizijo dejal starejši Dragić.

"Konec koncev smo zelo veseli, da smo se uvrstili na svetovno prvenstvo. Smo bili bolj potrpežljivi kot včeraj? Niti ne. Jaz poskušam biti agresiven, enkrat mi uspe, drugič ne."

Uspeli so se zbrati

Slovenija je pred manj kot 24 urami objokovala nov (pre)hiter konec lova na kolajno, zdaj se lahko veseli zmage nad starimi rivali in uvrstitve na kar dve zaporedni veliki tekmovanji, toda razočaranja nad razpletom tudi po odmoru ni zmogel skriti niti Boštjan Nachbar.

"Zaradi poraza proti Franciji nismo bili proti Srbiji nič bolj sproščeni in zadovoljni, prej obratno. Uspeli smo se zbrati kljub temu, da je bila noč kratka. Iztisnili smo iz sebe vse, kar smo imeli. Ni nam žal, ker se je končalo tako – uspeli smo si zagotoviti vstopnico za svetovno prvenstvo," je povedal novi član Barcelone.

(Slovenija - Srbija) navijači | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zaslužili smo si naziv junaki"

"Vseskozi smo bili ekipa, res je, da je bila igra kdaj mogoče malce slabša, toda ne zaradi tega, ker mi ne bi bili ekipa, temveč zato, ker je bil nasprotnik enostavno boljši. Danes smo bili mi boljši nasprotnik, bolj smo si želeli zmage in bili agresivnejši. To nam je prineslo tudi rezultat."

Nachbar je po tekmi še pristavil: "Ponosen sem, da smo se po težkem porazu s Francijo tako odzvali in dobili tekmo, ki tej generaciji zagotavlja nastop na svetovnem prvenstvu. Lahko je govoriti o junakih, ko zmaguješ, a pravi karakter se pokaže, ko enkrat izgubiš in se moraš nato pobrati. Danes mislim, da smo si zaslužili naziv junaki. Čeprav smo se zbudili s težkimi glavami, smo od samega začetka tekme igrali agresivno in videlo se je, da želimo zmagati."

Begić zaspal šele ob štirih zjutraj

Medtem ko so v četrtfinalnem obračunu svojo premoč uveljavili močni Francozi, pa so Slovenci veliko bolje odigrali proti izkušenim Srbom.

"Ni nam bilo lahko, saj so Srbi dobra reprezentanca. Težko se je bilo pobrati po bolečem porazu s Francijo, a nam je s pomočjo naših zvestih navijačev uspelo zabeležiti zmago, ki nas pelje na svetovno prvenstvo," je po zmagi proti Srbiji z 92:74 povedal Mirza Begić, ki se je uspešno kosal z močno centrsko linijo nasprotnikov. 

Poraz pustil posledice

Novi član Olympiakosa je Srbom nasul deset točk, ob tem pa zbral še šest skokov in dve blokadi. Po bolečem porazu s Francijo je zaspal šele v jutranjih urah: "Zaspal sem okrog štirih zjutraj, spal pa sem do enajstih. Ni nam bilo lahko, saj takšne tekme pustijo fizične in psihične posledice."

Slovenci so si z zmago proti Srbiji že zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Španiji, kljub temu pa je Begić odločen, da bodo letošnji EuroBasket zaključili v zmagovalnem slogu: "Evropsko prvenstvo želimo končati z zmago!"

Maljković: "Nihče ni dobro spal"

Še predzadnjič na letošnjem turnirju je po tekmi na novinarsko konferenco prispel slovenski selektor Božidar Maljković, ki je bil po izpadu proti Franciji znova tarča številnih kritik, tokrat pa mu je uspelo v dvoboju s starim rivalom Dušanom Ivkovićem vseeno potegniti daljši konec.

"Bilo je težko. Za pripravo je bilo 14 ur. Nihče ni dobro spal. Trije igralci so rahlo poškodovani. Rad bi čestital igralcem za dobro obrambo. Težko je igrati proti Srbiji. Čaka nas zadnja tekma in en dan več za pripravo. To je bolje za nas," je dejal Maljković, Ivković pa ga je dopolnil:

"Slovenija si je zaslužila zmago. Čestitam trenerju Božidarju Maljkoviću. Ni bilo lahko med dvema tekmama. Izgubili smo v prvi četrtini, v prvem polčasu, ko obramba ni odreagirala. Ko je Slovenija dosegla 30 točk, je bilo jasno, da nadzor mojih igralcev ni bil na pravi ravni. Videti je bilo, kot da dve ekipi igrata po svoje. To je bila za mlade igralce težka preizkušnja. Bolje smo se držali v drugem polčasu, bili smo bližje. Zdaj imamo dva dni, da se pripravimo, da ekipo spravim v pravo stanje. Potem pa zadnja priložnost, da si priigramo svetovno prvenstvo."

Komentarjev 1
  • Šemefuky 18:19 19.september 2013.

    Bravo fantje, čestitke odličen rezultat. Novim zmagam naproti.