Šport
10 ogledov

Google počastil slovenskega olimpijca

leon štukelj google.si Google.si
Spletni brskalnik Google se je danes na svojevrsten način poklonil legendi slovenskega športa, olimpioniku Leonu Štuklju.

Ob 115-letnici rojstva Leona Štuklja je spletni brskalnik v njegovo čast na slovenski strani Google.si objavili logotip s silhueto telovadca na krogih. Štukelj je zadnjo v nizu olimpijskih kolajn osvojil na tem orodju leta 1936 v Berlinu.

Štukelj je med drugim osvojil tri zlate olimpijske kolajne, največ med vsemi Slovenci doslej. Rodil se je 12. novembra 1898 v Novem mestu, kjer se je pri tamkajšnjem Sokolu seznanil z osnovami telovadbe, s katero si je pridobil sloves olimpijskega zmagovalca. V mladih letih se je Štukelj povsem posvetil športu.

Vzornik slovenskih športnikov

Dve zlati olimpijski kolajni je osvojil na igrah v Parizu leta 1924 (mnogoboj in drog), leta 1928 v Amsterdamu je zmagal na krogih in dobil še bronasti kolajni za mnogoboj in ekipno uvrstitev jugoslovanske vrste. V Berlinu leta 1936 je dobil srebrno kolajno na krogih, takrat star že 38 let. S temi dosežki se je trajno vpisal v zgodovino olimpijskega gibanja, med slovenskimi športniki pa ga ni presegel nihče. V starejših letih je bil pomemben promotor mlade samostojne slovenske države v vsem svetu, med drugim pa je dejavno sodeloval tudi pri promociji kandidature Slovenije, avstrijske Koroške in Furlanije - Julijske krajine za pridobitev zimskih olimpijskih iger leta 2006.

Štukelj se ni odlikoval zgolj z vrhunskimi športnimi dosežki, ampak je bil s svojim pojavljanjem v javnosti, dosežki na drugih področjih življenja in dela velik vzornik večini Slovencev, posebno športnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.