Šport
22 ogledov

Görglova in Tina izenačeni

Tina Maze je kljub sedmemu mestu ohranila lepo prednost pred Görglovo. (Foto: Re Reuters
Tina Maze si je na superveleslalomu na Višarjah želela na vrh, a tja ni uspela poseči. Na koncu je zasedla sedmo mesto, Elisabeth Görgl pa se je z njo izenačila na tretjem mestu skupnega seštevka.

Američanka Lindsey Vonn je velika zmagovalka superveleslaloma v Trbižu, z zmago si je že pred koncem sezone zagotovila tudi mali kristalni globus v disciplini. Najboljša Slovenka je bila znova Tina Maze, ki je osvojila sedmo mesto, svojo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev v tej sezoni.

"Danes je bilo zelo težko. Tukaj je težko najti svojo hitro smučino in mislim, da mi je danes kar uspelo. Pika na i je manjkala verjetno kar se tiče mene in kar se tiče smuči. Za vrhunski rezultat je nekaj malega manjkalo, čeprav je tudi sedmo mesto vrhunski izid, a nekaj malega za stopničke je manjkalo. Teh nekaj stotink, ki so me ločile od stopničk. Važno je, da sem zraven in slej ko prej se to obrne. Sicer pa so prav tukaj nastopi še lepši, ker je toliko naših navijačev. Povedali so mi, da so bili moji celo glasnejši, kot italijanski," je po tekmi dejala dvakratna olimpijska podprvakinja Mazejeva.

Mazejeva po svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju nadaljuje niz vrhunskih uvrstitev. Samo v Aareju in Trbižu skupaj je osvojila 378 točk, z izkupičkom pa se je vključila v boj za kolajno v skupnem seštevku. Na krilih uspeha s svetovnega prvenstva je blestela tudi v Trbižu, kjer se je na skoraj domači tekmi ob podpori navijačev in domačih počutila zelo sproščeno, šampionsko formo pa je potrdila z zmago na petkovi superkombinaciji in s četrtim mestom na smuku, ko jo je od stopničk ločilo le šest stotink sekunde.

Tudi na tretji tekmi na progi Artico Di Prampero pod Višarjami je bila v igri za zmagovalni oder, vendar pa leta 2009, ko je bila tretja, ni ponovila. S startno številko 12 je pred nastopom prve jakostne skupine brez večjih napak prevozila progo za svoj superveleslalom sezone, po prihodu v cilj pa jo je od takrat najhitrejše Američanke Laurenne Ross ločilo osem stotink sekunde. Iz Trbiža odhaja z osvojenimi 186 točkami.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Črnjanko je nato prehitelo le še pet tekmovalk, med njimi najboljše superveleslalomistke sezone. Pred zaključkom sezone v Lenzerheideju, prihodnji konec tedna sta na sporedu še veleslalom in slalom v češkem Špindleruvom Mlynu, se obeta zanimiv boj za najvišja mesta v svetovnem pokalu, v katerega je vključena tudi najuspešnejša slovenska smučarka.

Črnjanka je sicer izgubila tudi teoretične možnosti za veliki kristalni globus, zato pa je v odličnem izhodišču za kolajno v skupnem seštevku. Svetovna superveleslalomska prvakinja Avstrijka Elisabeth Görgl je Mazejevo ujela na tretjem mestu, ki si ga po novem delita 893 točk. Görglova je Mazejevo danes ugnala za pičli dve stotinki sekunde. Svetovna veleslalomska prvakinja tako namerava prednost povečati na Češkem, na zadnji postaji karavane pred Lenzerheidejem. Teoretično se je v boj za skupno tretje mesto z današnjim drugim vmešala tudi še Američanka Julia Mancuso.

Razred zase je Američanka Vonnova, ki si je v Trbižu zagotovila tri male kristalne globuse, 41. zmago v karieri in troje stopničk. Superkombinacijskemu in smukaškemu je dodala še superveleslalomskega, že tretjega zaporednega. S 560 točkami v tej disciplini je namreč prednost Američanke pred finalom svetovnega pokala neulovljiva. Vonnova je tako napovedala srdit boj za skupno zmago. Vodilna 26-letna Nemka Maria Riesch, tudi ta je bila vnovič odlična in osvojila tretje mesto, ima pred enako staro zasledovalko le še 96 točk prednosti.

Na startu sta bili še dve Slovenki Maruša Ferk in Ana Kobal, ki pa se z visokima startnima številkama nista prebila med najboljših trideset. Kobalova je bila 37. (+2,97), Ferkova pa 38. (+3,04).

Višarje, superveleslalom (Ž):


1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:22,25
2. Julia Mancuso (ZDA) + 0,23
3. Maria Riesch (Nem) + 0,50
4. Laurenne Ross (ZDA) + 0,70
5. Anja Pärson (Šve) + 0, 72
6. Elisabeth Görgl (Avt) + 0,76
7. Tina Maze (Slo) + 0,78
...
37. Ana Kobal (Slo) + 2,97
38. Maruša Ferk (Slo) + 3,04

Skupni seštevek svetovnega pokala (29/35):


1. Maria Riesch (Nem) 1676 točk
2. Lindsey Vonn (ZDA) 1580
3. Tina Maze (Slo) 893
 . Elisabeth Görgl (Avt) 893
5. Julia Mancuso (ZDA) 836
...
48. Maruša Ferk (Slo) 103
105. Ana Drev (Slo) 9


Posebni seštevek superveleslaloma (6/7):


1. Lindsey Vonn (ZDA) 560 točk

2. Maria Riesch (Nem) 389
3. Julia Mancuso (ZDA) 315
4. Lara Gut (Švi) 272
5. Anja Pärson (Šve) 182
...
18. Tina Maze (Slo) 83
50. Maruša Ferk (Slo) 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.