Šport
22 ogledov

Goričanka zbila Tino: "Vse v redu, če se pobereš"

Maze Piaggio Ciao motor motocikel motorno kolo Facebook
Najboljša smučarka lanske sezone Tina Maze je na predstavitvi smučarskih ekip pred novim tekmovalnim letom razkrila neprijetno anekdoto, ki se ji je zgodila med pripravami v Gorici.

Na Brniku so se v četrtek predstavile slovenske smučarske reprezentance za olimpijsko sezono 2013/14. V središču pozornosti so bili najboljši iz lanske zime Tina Maze, Peter Prevc, Jakov Fak in drugi, ki so stali na stopničkah na svetovnih prvenstvih in svetovnih pokalih. Večina komaj čaka, da se naporne priprave končajo in da se končno začnejo tekme.

Prva je javnost nagovorila kraljica belih strmin v lanski sezoni Mazejeva, ki je pravkar končala priprave v Hintertuxu in Gorici.

Tinina nesreča z motornim kolesom

"Čez nekaj dni se hvala bogu začne sezona. Poleti smo bili pridni, a živim za zimo. Zdaj potekajo zadnje priprave. V tem uživam in se veselim, a ne bom preveč govorila, raje smučam," je v uvodu dejala Korošica. Mazejeva je ob tem razkrila, da je imela poleti nesrečo z motornim kolesom:

"A če se pobereš, je vse v redu. Zdaj je na vrsti Sölden. Tega vsako leto težko čakam. Ta tekma je vedno težka, sama pa bom skušala že tam pokazati svoje najboljše zavoje."

Le nekaj prask

Črnjanka je pred olimpijsko sezono dobro pripravljena in motivirana, da ponovno poseže po najvišjih mestih. Pred tedni je imela nekaj smole pri vožnji z motorjem, saj jo je nepazljiva voznica v italijanski Gorici zbila, vendar jo je naša šampionka odnesla le z nekaj praskami.

Mazejeva, ki je v minuli zimi postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v alpskem smučanju z rekordnim izkupičkom, je pozvala vse udeležence v prometu k pazljivosti in strpnosti.

jakov fak | Avtor: EPA EPA

Olimpijske igre še večji izziv

"V prometu moramo biti vsi zelo pazljivi, da se ne primerijo kakšne neprijetnosti ali hujše nesreče, ki nas lahko zaznamujejo za vse življenje. Ko sem bila na prednostni cesti, me je gospa spregledala. Malo preveč sem bila sproščena, ker je šlo počasi. Mislila sem, da morajo paziti drugi, ko sem na prednostni cesti. Gospa pa mi je zaprla pot, ker je bila malo odsotna, mogoče celo na telefonu. Sprva sem se lahko malo naslonila na avto, ko pa je peljala naprej, sem izgubila ravnotežje in padla po tleh. Nič groznega, le nekaj prask. Imela sem srečo, a te pretrese. Dobra šola in poduk vsem, da je potrebno paziti na cestah in biti stoodstotno zbran," je dejala smučarka, ki je kot vrhunska športnica zaposlena v slovenski policiji. Smučarke bodo novo sezono začele 26. oktobra na tradicionalnem ledeniškem uvodu v Söldnu.

"Veselim se ga. Dobro je, da po napornih pripravah končno začnemo novo sezono, ki z olimpijskimi igrami predstavlja še večji izziv. V Vancouvru pred štirimi leti olimpijski mi je nastop dobro uspel, vendar je vseeno manjkalo zlato, do katerega me je ločilo le nekaj stotink. Motivacija je gotovo velika. Se pa z medaljami ne mislim obremenjevati. Že lansko leto se nisem, sem pa se ukvarjala z mojim gibanjem med vratci in tudi tokrat ne bo drugače. To me najbolj zanima in zato bom skušala priti do svojega najboljšega smučanja, do perfekcije," je napovedala Mazejeva.

Fak upa, da bo čim boljši

Nosilno vlogo med biatlonci je imel lani Fak, ki bo v Sočiju branil olimpijski bron iz Vancouvra 2010, ki ga je osvojil še za Hrvaško. Lani se mu je na koncu sezone tesno izmuznilo tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar sedemkrat pa se je prebil na stopničke za zmagovalce.

"Upam, da bom izboljšal to četrto mesto. Bomo videli, a skušal bom biti čim boljši," je bil kratek Fak. Tako kot Teja Gregorin, ki je poudarila, da je dobro pripravljena, si tudi Fak želi dober start v novo sezono, pa čeprav je imel med pripravami nekaj težav s poškodovano ramo.

Prevc: "Planice, tudi 90-metrske, se vedno veselim"

Enake so želje deskarjev Žana Koširja in Tima Kevina Ravnjaka, ki je poleti že nastopil na uvodni tekmi svetovnega pokala na Novi Zelandiji in zasedel osmo mesto. Skakalci so pravkar končali poletno veliko nagrado, a tudi oni se bolj veselijo snega.

"Zdaj smo nekako naredili grobo moč. Čaka nas še brušenje malenkosti, ki bodo potem odločale na tekmah," je pristavil dvakratni dobitnik kolajn z lanskega svetovnega prvenstva v Predazzu Prevc. Na dejstvo, da bo finale svetovnega pokala v Planici namesto na letalnici na Bloudkovi velikanki, pa je dodal: "Planice se vedno veselim, pa tudi če bi nastopili na 90-metrski napravi."

Višnarjeva pričakuje dvig forme, Flisarju se smeji

Tekaški del je zastopala Katja Višnar, specialistka za sprint. "Trenirala sem v Sloveniji in na Norveškem. Trenutno sem doma, saj so tukaj temperature bolj prijazne kot v Skandinaviji. Poletje sem opravila dobro in upam, da bom formo do zime še dvignila," je dejala. Najboljšo sezono, to je imel lani, bi rad izboljšal tudi nordijski kombinatorec Marjan Jelenko.

Zelo dobre volje je bil tudi smučar Filip Flisar, ki je na pripravah v Čilu na eni od preglednih tekem ugnal vse slovenske smukače in dobil potrditev o dobrem delu. Še bolj vesel pa je dejstva, da bo v sezoni sploh lahko nastopal, saj mu je grozila operacija rame in trimesečni počitek, a se je rama pozdravila. Željo po čim boljši pripravljenosti pa je poudaril tudi paraolimpijec Gal Jakič, ki se bo v prihodnjih dneh odpravil na priprave v Avstrijo.

Mazejeva: "Nisem odrinila spominov"

Mazejeva je ob koncu še malce bolj obširno opisala svoje občutke pred novo, olimpijsko sezono, ko bo glavni adut Slovenije v Rusiji. Zadnja in edina uradna generalka za smučarke na olimpijski progi v Sočiju je bila pred dvema letoma, ko pa je Mazejevo v cilju zadel snemalec in se je tedaj poškodovala. "Nisem odrinila na stran teh spominov, ker so pomembni, pomembna je proga in so zato neprecenljive informacije, ki sem jih pridobila. Vsaj malo smo videli, kako bo šlo na OI. Čeprav bo okolje drugačno. Ne vem, kako bo sicer vse skupaj videti na OI, a potrebno bo biti pripravljen na vse. Slišala sem tudi informacije o rezervnih programih v primerih pomanjkanja snega. Potrebno bo iti iz trenutka v trenutek, to je edini pravi recept. Sem pa še močnejša kot lani. Vse to so dobre informacije in dobre stvari pred naslednjim treningom, ko bom želela izboljšati še kakšne pomembne malenkosti," pravi Mazejeva, ki ima na progo v Sočiju tudi dobre spomine.

sport 12.10.2009, Tina Maze, TK Tine Maze pred zacetkom smucarske sezone, alpsko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
"Še danes zategnjene mišice"

"Na prvem treningu smuka mi je šlo dobro dobro in sem imela zelo dober občutek, za slalom in veleslalom pa ne vem, ker ni bilo tekem. Potem pa se je primerila nesreča v cilju s snemalcem. To ni lep spomin, ker mi je pustilo posledice. Še danes imam zategnjene mišice. Terapije delam ves čas, ni sicer nič težjega. Imam še nekaj odprtih računov s Sočijem," je povedala Mazejeva.

Na smučeh ji je šlo poleti bolje kot na motorju. "Na treningu sem zadnjič padla v Protillu letos, vendar le za stotinko. Skoraj nihče ni videl, ko sem za trenutek izgubila ravnotežje. Letos me je strah padcev, zato me je prometna nesreča še bolj pretresla. Na to nisem imela nobenega vpliva. Sem na srečo večinoma na snegu odvisna le od svojih občutkov in nisem velikokrat padla. Vsak dan se česa bojim, vendar skušam to sama pri sebi premleti in ugotoviti, koliko je ta strah sploh realen."

"Podobno bo kot lani"

Kakšna pa je njena forma v veleslalomu, osrednji disciplini? "Izgubila sem dan ali dva v Hintertuxu, imam dovolj kilometrov, čakam pa še na zadnji trening, ko želim napraviti prave zavoje, ki si jih sama želim. Ko je bila Nežka Poljanškova z nami na treningih, sem izboljšala levo stran, s katero imam vedno nekaj težav. Sem bila sicer že prej dobro pripravljena za velike napore v sezoni. Z Nežko pa sem delala na podrobnostih. Sem natančna, natančno poslušam svoje telo in če kaj ne gre, tega Andrea Massi navzven ne vidi. Občuti pa Nežka in zato hitreje odpravimo kakšno stvar. Nežka pa ima doma družino in jo hčerke pogrešajo. Je pa lepo, da nas razumejo in podpirajo, kar je zelo pomembno. Tako bo Poljanškova poleg mene na tekmah tudi v tej sezoni, ne sicer vedno, bo pa podobno kot v prejšnji sezoni."

V njeni ekipi je po najuspešnejši sezoni v zgodovini prišlo do zamenjave. "Težko je zamenjati človeka. Sem oseba, ki se naveže na ljudi in nato lažje komuniciram z njimi. Vsaka sprememba me zadene. Ni mi bilo enostavno najti stik z Valterjem Roncconijem. Poletje, ko je bil čas za spoznavanje, je za nami. Sicer še nismo na ravni, da bi komunikacija stekla brez dvomov. Sedaj sem to odmislila in upam, da je Valter dovolj dobro poznal mene in Andreo Massija," je zaključila Mazejeva.

Komentarjev 2