Šport
41 ogledov

'Gorila' ali 'gverila'?

venus williams EPA
Teniški komentator Doug Adler, ki je ostal brez službe med letošnjim OP Avstralije, toži televizijsko mrežo ESPN zaradi domnevne neupravičene prekinitve pogodbe o zaposlitvi.

Nekdanji teniški igralec Doug Adler v tožbi trdi, da je za opis agresivnega stila igre temnopolte ameriške igralke Venus Williams uporabil termin 'gverila' in ne 'gorila', kot so mu očitali nadrejeni in ga med uvodnim Grand Slamom sezone odslovili z delovnega mesta

Adler je komentiral obračun  Williamsove in Stefanie Vögele ter opozoril na agresivno igro ameriške veteranke. Williamsova je na servis nasprotnice stopala globoko v igrišče, kar je komentator prenosa označil bodisi za ''gverilski učinek'' bodisi ''učinek gorile''.

Ker sta si angleški besedi v izgovorjavi zelo podobni, je nemogoče z gotovostjo trditi, kaj je v resnici izrekel.

Užaljeni gledalci so od televizijske mreže zahtevali, naj Adlerja odpustijo, češ da je temnopolto teniško zvezdnico primerjal z gorilo. Novinar se je za neposrečeno izbiro besed opravičil, a kljub temu ostal brez službe.

V tožbi televizijski mreži očita povzročitev čustvenega nemira in zahteva finančno odškodnino, ki bo predmet pogajanj. Predstavnik ESPN Mike Soltys je sporočil, da vsebine tožbe ne pozna in da televizijska mreža nima komentarja.

Gverilci ''prisotni'' v tenisu

Adler se je v tožbi oprl na televizijski oglas iz 90. let prejšnjega stoletja, v katerem sta v vlogi glavnih akterjev t.i. ''gverilskega tenisa'' nastopala nekdanja tenisača Pete Sampras in Andre Agassi. ''Adler je večkrat videl omenjeni oglas in frazo pogosto uporabljajo ljudje, ki razumejo in spremljajo tenis,'' piše v tožbi.

Izraz ''gverilski tenis'' je pri opisovanju Poljakinje Agnieszke Radwanske pred leti uporabil tudi urednik teniške revije Tennis Magazine Peter Bodo.

Adler se je ESPN-u pridružil leta 2008, pokrival pa je številne turnirje, vključno z vsemi štirimi Grand Slami. Williamsova polemike ni želela komentirati.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.