Šport
22 ogledov

Gostitelji SP še brez zlatega odličja

bode miller padec beaver creek 2015 superveleslalom EPA
Na svetovnem v alpskem smučanju v Beaver Creeku je danes na programu moška superkombinacija; ob 18. uri bo start smuka, ob 22.15 pa slaloma.

V kombinaciji bo nastopila trojica Slovencev; Klemen Kosi, Boštjan Kline in Martin Čater, ki so nastopili že na smuku in superveleslalomu. "V kombinaciji želim priti med 15 najboljših. Na treningih slaloma tu na SP so mi uspevale dobre vožnje. Že pred odhodom na SP pa smo skušali ohranjati stik s slalomsko tehniko," je povedal Čater.

Kosi je bil deseti na superveleslalomu, v smuku pa je odstopil. "Januarja sta bili dve kombinaciji in smo tedaj vadili slalom, nekaj treningov te discipline pa smo naredili tudi tu v ZDA. Imam občutek, da v slalomu napredujem. Najprej pa bom moral priti dobro do cilja v smuku in sedaj ne bi rad preveč razpredal o slalomu," je dejal Kosi.

"Slalom sem treniral dva dni in sem lahko dobil določene občutke. Ne pričakujem vrhunske, ampak solidno vožnjo. Moramo pa analizirati specialni smuk, kjer sem preveč zaostal, in se pripraviti na nov napad na kombinaciji," je napovedal Kline.

Nastop v kombinaciji je potrdil tudi Avstrijec Marcel Hirscher, štirikratni skupni zmagovalec svetovnega pokala. Salzburžan je po slalomskem treningu v Vailu in pred svojim prvim nastopom na tem SP dejal, da se ne vidi v vlogi favorita za odličja.

Po njegovem mnenju se bodo za zmagovalne stopničke potegovali Francoz Alexis Pinturault, Američan Ted Ligety in Čeh Ondrej Bank. Hrvatje veliko pričakujejo od olimpijskega in svetovnega podprvaka Ivice Kostelića, Švicarji od Carla Janke, Francozi pa tudi od Victorja Muffata Jeandeta.

Gostitelji brez zlate kolajne

Po štirih preizkušnjah v hitrih disciplinah prireditelji prvenstva še niso okusili slasti zmage. V majhno tolažbo so jima lahko uvrstitvi na stopničke Travisa Ganonga in Lindsey Vonn.

Združene države Amerike so doslej šestkrat gostile svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, leta 1950 v Aspnu, leta 1960 je bilo prizorišče prvenstva Squaw Valley, leta 1980 Lake Placid ter nato trikrat Vail, letos, pred tem pa še dvakrat v letih 1989 in 1999.

Čeprav je v vrstah ameriške reprezentance kar nekaj svetovnih šampionov, Bode Miller in Ted Ligety imata po štiri naslove svetovnega prvaka, Vonnova dva, pa sta na domačem svetovnem prvenstvu ameriške ljubitelje smučanja z zlato kolajno doslej razveselila le Phil Mahre, ki je zlato osvojil na prvenstvu leta 1980 v Lake Placidu, in Tamara McKinney, ki je bila zlata na SP leta 1989 v Vailu. Oba sta zlati kolajni osvojila v kombinaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.